واکنش‌ها به اظهارات عمران خان دربارۀ اعزام نیروی‌بشری به افغانستان

به دنبال اظهارات عمران خان، صدر اعظم پاکستان در بارۀ فرستادن احتمالی نیروی‌بشری به افغانستان، برخی از سیاست‌مداران و مقام‌های پیشین افغان به این گفته‌ها واکنش نشان داده و آن را "دخالت آشکار در امور داخلی" افغانستان عنوان کرده اند.

دفتر صدر اعظم پاکستان روز گذشته گفت که آقای خان هدایت داده است که برای دفع بحران بشری در افغانستان به این کشور نیروی‌‌بشری واجد شرایط و تعلیم یافته در بخش‌های طب، تکنالوژی معلوماتی، محاسبه و مالی بفرستد و در این خصوص با کشورهای دوست همکاری دوجانبه را نیز ارزیابی کند.

امرالله صالح، معاون پیشین ریاست جمهوری افغانستان در واکنش شدید به این اظهارات صدر اعظم پاکستان گفته است که گماشتن کارمندان و کادر‌های پاکستانی در ادارات افغانستان به معنی "اشغال نیمه مستقیم" این کشور است.

آقای صالح درصفحهٔ فیسبوک‌اش نگاشته است که "طالبان نظامی که وجه مشترک با کارمندان و کادر های ملکی افغانستان ندارند باعث شده است که تشنج در ادارات نیمه فلج افغانستان اوج بگیرد."

او افزوده است: "برای فعلاً خلای قوای مسلح ملی را ملیشه های زیرحمایه آی اس آی و خلای فرار مغز ها را مامورین پاکستانی پر می سازند. شاید یاداشتن زبان اردو شمولیت در اداره طالب را در آینده نه چندان نزدیک سهل تر بسازد."

حامد کرزی رییس جمهور پیشین افغانستان، اما از پیشنهاد آقای خان مبنی بر فرستادن متخصصین خارجی، به شمول متخصصین پاکستانی به افغانستان قدردانی کرد، ولی گفت که به آنان "هیچگونه نیازی محسوس نیست" چون افغانستان کدر‌ها و متخصصین مجرب و تحصیل یافته دارد.

آقای کرزی همچنان از حکومت طالبان خواسته است تا زمینهٔ برگشت کدرها و متخصصین افغان را مساعد و فرصت‌های کاری را به جوانان فراهم کنند.

رحمت‌الله نبیل، رییس پیشین امنیت ملی افغانستان نیز از رهبری گروه طالبان در خصوص استخدام نیرو‌ی‌بشری پاکستان شدیداً انتقاد کرده است.

آقای نبیل در صفحۀ فیسبوک تلویحاً، طالبان را گفته است که آنان خود را وارثان احمد شاه ابدالی و میرویس خان نیکه می‌دانند، اما برای پیش‌برد حکومت‌داری از دشمن افغانان "پنجاب" کمک می‌گیرند. "در حالیکه هم‌وطنان خود را می‌کشند و یا آنان را مجبور به ترک وطن شان می‌کنند."​

ناهید فرید، عضو پیشین مجلس نمایندگان افغانستان گفته است که پاکستان به دنبال تسخیر منابع افغانستان است.

او از جامعه جهانی خواسته است که باید هر چه زودتر به مردم افغانستان برای رهایی از این "تجاوز و اشغال فاحش و علنی پاکستان" کمک کند.

در این حال، ضیاالحق امرخیل، والی پیشین ننگرهار پیشنهادها برای اعزام متخصصین از پاکستان و هر کشور دیگر به افغانستان را "تحریک‌آمیز" عنوان کرده است.

آقای امرخیل در صفحۀ فیسبوک خود نگاشته است که افغانستان کادرهای آموزش‌دیده و با تجربه در بخش‌های مختلف دارد و از گروه طالبان خواسته است که در صورت نیاز، آنان از متخصصین افغان کار گیرند.

طالبان تا کنون در مورد اظهارت آقای عمران خان واکنشی نشان نداده اند، اما انعام‌الله سمنگانی، معاون سخنگوی این گروه در صفحۀ تویترش به گونۀ غیرمستقیم گفته است که این خبر توسط رسانه‌ها تحریف شده است.

آقای سمنگانی افزوده است: "ده‌ها رسانه‌ تماس گرفته اند که در این مورد [اظهارات عمران خان] نظر شما چیست؟ گفته‌ام بروید از یک آدرس رسمی سندی بیاورید که عمران‌ خان چنین گفته باشد. تا حال همۀ شان گم استند. حقیقت این است که عمران‌ خان از کشورهای دوست خواسته است که به کمک افغان‌ها بشتابند."

این مطلب مرتبط را نیز بخوانید عمران خان می‌خواهد به افغانستان نیروی‌بشری بفرستد 

این در حالی است که نیویارک تایمز روز گذشته گزارش داد که حکومت طالبان با مشکل کمبود کارمندان مسلکی مواجه بوده و به دنبال دریافت کمک از پاکستان است.

در این گزارش آمده است که مشاغل دولتی به عنوان حمایت، به جنگجویان طالبان و آنعده افرادی داده می شود که در آرامی در پاکستان زندگی می‌کنند، اما همه آن‌ها مهارت های مسکلی مورد نیاز برای کار را ندارند.

بر اساس این گزارش نیویارک تایمز، مقامات طالبان برای پر کردن این خلا به پاکستان رجوع کرده و از جنگجویان پیشین طالبان که در دو دهۀ اخیر در پاکستان زندگی می کردند می‌خواهند استفاده کنند؛ جنگجویانی که به گزارش نیویارک تایمز، سال‌های تمام پاکستان حضور آنان را در داخل خاک آن کشور، رد کرده است.

نیویارک تایمز گزارش می‌دهد که اکثر ملاهای که اکنون طالبان آنان را در پست‌های حکومت می‌گمارند، تحصیل کردۀ مدرسه‌های دارالعلوم حقانیه در پاکستان اند.

این روزنامهٔ امریکایی به گونهٔ مثال از یک کارمند وزارت دفاع رژیم گذشتهٔ طالبان نام برده که از ۲۰ سال گذشته به این‌سو در پاکستان مصروف خبازی بود، اما اکنون منحیث رییس عمومی پولیس ترافیک به کار گماشته است.

اما ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان این ادعای نیویارک تایمز را رد کرده و افزوده است که متخصصین هیچ کشوری به افغانستان نیامده است.