سخنگوی طالبان در مورد روند تخلیه از افغانستان وضاحت داد

سخنگوی حکومت طالبان دربارۀ اظهارات اخیرش در مورد توقف عملیات تخلیه از افغانستان توسط این گروه وضاحت داده و گفته است که کسانیکه اسناد قانونی دارند می‌توانند به بیرون از این کشور سفر کنند.

آقای مجاهد گفت که هدف اظهارات اخیرش ممنوعیت بر خروج آنعده افغان‌هایی بوده که اسناد قانونی ندارند و به گونهٔ غیر اصولی و قاچاق می‌خواهند افغانستان را ترک کنند.

سخنگوی حکومت طالبان روز یکشنبه ۲۷ فبروری گفته بود که این گروه به ادامۀ عملیات تخلیه از افغانستان تا زمانی اجازه نخواهد داد که به گفتۀ وی، وضعیت افغان‌هایی که در شش ماه پسین از آن کشور بیرون شده و اکنون در کشورهای خارجی مستقر اند، بهبود یابد.

ذبیح‌الله مجاهد در یک کنفرانس خبری گفته بود که حکومت طالبان در برابر مردم مسوولیت دارد و به گفتۀ وی تا زمانیکه تضمین داده نشده است که زندگی مردم افغانستان در بیرون در معرض خطر نیست، عملیات تخلیه از این کشور متوقف خواهد بود.

آقای مجاهد افزوده بود که طالبان گزارش‌هایی دریافته اند که هزاران افغان در شرایط "بسیار بد" در قطر و ترکیه به سر می‌برند. اما او نگفته بود که از کی و چه گونه تضمینی می‌خواهند.

آقای مجاهد روز سه‌شنبه اول مارچ (۱۰ حوت) برای وضاحت به این موضوع در صفحهٔ تویتر خود نگاشته است :"مطلب سخنان من در مورد افغان‌هایی که از کشور بیرون می‌روند این بود که رفتن بدون اسناد قانونی، غیراصولی و به گونه قاچاق که هموطنان مارا با خطر مواجه می سازد ممنوع است. هموطنان ما‌که اسناد قانونی و دعوتنامه داشته باشند به بیرون‌ از کشور سفر می‌توانند و با اطمینان به کشور آمده می‌توانند. "

ایالات متحده و سایر کشورها می‌خواهند که متحدان افغان خود و کسانی را که تصور می‌شود در معرض خطر و تهدید از سوی طالبان اند، به بیرون از افغانستان منتقل کنند.

اظهارات روز یکشنبه سخنگوی طالبان، در دو روز گذشته واکنش‌هایی را به دنبال داشت و برخی از نمایندگی‌های دپلوماتیک در افغانستان از این اقدام طالبان سخت انتقاد کرده اند.

در تازه‌ترین مورد، هوگو شارتر، شارژدافیر سفارت بریتانیا برای افغانستان گفته است که وضع محدودیت بر سفرهای مردم افغانستان به بیرون از کشور شان توسط طالبان، "آزادی گشت و گذار" آنان را محدود خواهد کرد.

آقای شارتر افزوده است که این اقدام طالبان برای آنان قابل قبول نیست و از حکومت این گروه خواستار وضاحت در این باره شده است. او افزوده است: "ما دستورالعمل‌های طالبان را برای جلوگیری از سفر شهروندان افغانستان به کشورهای خارجی دیده‌ایم. به زنان گفته شده است که نمی‌توانند بدون محرم مرد و بدون بهانۀ موجه به کشورهای خارجی سفر کنند."

به گفتۀ وی جامعه جهانی از رفتار طالبان نظارت می‌کند و چنین اقدامات این گروه، تعهدات شان را در قبال جامعه جهانی و مردم افغانستان تضعیف خواهد کرد.

این در حالی است که ملا عبدالغنی برادر، معاون نخست رییس الوزرای طالبان از شهروندان افغانستان خواسته است که از رفتن به خارج خودداری کنند. ملا برادر در نشستی به مناسبت دومین سالروز امضای توافقنامه امریکا-طالبان در کابل گفت که افغانستان به متخصصین و افراد مسلکی نیاز دارد و آنان باید برای آبادی کشور شان تلاش کنند.

در جریان عملیات تخلیۀ نظامی از افغانستان -۱۵ تا ۳۰ اگست ۲۰۲۱- بیش از ۱۲۰ هزار نفر، عمدتاً شهروندان افغان از آن کشور بیرون شدند که بیشتر آنان به ایالات متحده منتقل شده اند، اما هنوز هم هزاران نفر از کسانیکه در شش ماه گذشته از افغانستان تخلیه شده اند، در کشورهای خارجی منتظر سفر به مقصد نهایی اند.

افزون بر آن، شمار زیادی از شهروند افغانستان که در دو دهۀ پسین با نیروها و سازمان‌های خارجی در افغانستان کار کرده اند، هنوز هم در داخل افغانستان به سر برده و منتظر بیرون شدن از آن کشور اند.