کشورهای اشتراک کننده در نشست روسیه از درخواست طالبان مبنی بر برگزاری یک کنفرانس جهانی به رهبری سازمان ملل متحد برای جلوگیری از فروپاشی اقتصادی و فاجعه انسانی در افغانستان حمایت کردند.
روسیه، پاکستان، چین، ایران، هند و پنج کشور آسیای میانه با طالبان همنوا شده و از سازمان ملل متحد خواستند تا هر چه زودتر چنین کنفرانسی را برای بازسازی این کشور برگزار کند.
این کشورها گفتند که چنین چیزی باید انجام شود و "البته با درک اینکه بار اصلی باید بر عهده کشورهایی باشد که نیروهای نظامی آنها در ۲۰ سال گذشته در این کشور حضور داشتند."
اظهارات این قدرتهای منطقه و طالبان اشارهٔ بارزی به ایالات متحده و متحدانش بود که پس از حملات ۱۱ سپتمبر ۲۰۰۱ به افغانستان حمله کردند و خروج ناگهانی آنها راه را برای بازپس گیری کنترول این کشور توسط طالبان در ماه اگست هموار کرد.
ایالات متحده و کشورهای غربی در این نشست اشتراک نکرده بودند. ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجهٔ امریکا روز سه شنبه گفت که کشورش به دلیل موضوعات لوژستیکی نمیتواند در این نشست حضور یابد.
آقای پرایس افزود:"ما در مذاکرات مسکو شرکت نخواهیم کرد. ترویکا+۱ جلسه موثر و سازنده بود. ما مشتاقانه منتظر شرکت در آن جلسه در آینده هستیم. اما اکنون در وضعیتی نیستیم که اشتراک کنیم."
وزیر خارجه روسیه در آغاز این نشست سخنرانی کرد و گفت از عدم حضور مقامات امریکایی در این "نشست بین المللی متاسف" است.
آقای لاوروف از "تلاش" طالبان برای ثبات اوضاع در افغانستان استقبال کرد اما گفت که راه حل دراز مدت "در تشکیل یک دولت واقعاً فراگیر است که از منافع همه گروههای قومی و سیاسی نمایندگی کند".
در همین حال ضمیر کابلوف نمایندهٔ ویژهٔ رییس جمهور روسیه در امور افغانستان گفت که اگر طالبان میخواهند توسط دولتهای جهان به رسمیت شناخته شوند باید "انتظارات" بین المللی در زمینه حقوق بشر را برآورده کنند.
آقای کابلوف در جریان این نشست گفت که زمانی این گروه به رسمیت شناخته خواهد شد که "انتظارات جامعه بین المللی در زمینه حقوق بشر و مشارکت آنها را برآورده کنند".
در همین حال عبدالسلام حنفی، معاون رییسالوزرای طالبان که در راس یک هیات دراین نشست اشتراک کرده بود در سخنرانی خود در این نشست مدعی شد که "صلح و ثبات به افغانستان برگشته است و حاکمیت ملی دوباره اعاده شده است". آقای حنفی افزود: "منزوی کردن افغانستان به نفع هیچکس نیست. "
آقای حنفی قبل از آغاز نشست در مسکو گفت که رهبری جدید افغانستان "از قبل فراگیر" بوده و حدود ۵۰۰ هزار کارمند اداره سابق با ما کار میکنند.
ابتکار روسیه در اجلاس مسکو بخشی از تلاش های روسیه برای گسترش نفوذش در منطقه پس از خروج نیروهای امریکایی از افغانستان است.
روسیه میگوید حاضر است درخواست کمکهای بین المللی برای افغانستان را رهبری کند زیرا هرگونه درگیری در افغانستان می تواند ثبات منطقه را تهدید کند.
مقامهای روسی در مورد تسلط طالبان بر کابل به طور محتاطانه ابراز خوش بینی کرده اند، اما در عین حال، مسکو ابراز نگرانی کرده است که تندروان احتمالاً از طریق افغانستان به کشورهای آسیای مرکزی، جاییکه روسیه پایگاههای نظامی دارد، سرازیر شوند .
باوجودیکه طالبان به کرات گفته اند که تهدیدی برای هیچ کشوری نیستند و حقوق بشر تمام شهروندان از جمله زنان و اقلیتها را رعایت خواهند کرد اما جامعهٔ جهانی از بازگشت این گروه به حکومت اسلامی نوع سختگیرانهٔ آن مانند دهه ۱۹۹۰ نگران اند.
طالبان بین سالهای ۱۹۹۶ تا اواخر ۲۰۰۱ میلادی زنان را اجازه نمیدادند بدون محرم شرعی از خانه بیرون شوند و زنان و دختران از حق تحصیل و کار در بیرون از خانه محروم بودند.