دو شهروند بحرین روز دوشنبه ۲۹ می (هشتم جوزا) پس از آن در عربستان سعودی اعدام شدند که به گفتهٔ مقامهای سعودی، این دو مرد مرتبط با گروههای تندرو به اتهام بیثبات کردن اوضاع سعودی و بحرین، به اعدام محکوم شده بودند.
سازمانهای حقوق بشر به شمول عفو بین الملل از روند محاکمهٔ این دو مرد بحرینی انتقاد کردند و آنرا کاملاََ غیر منصفانه خواندند.
اعلامیهٔ وزارت داخلهٔ عربستان سعودی که توسط رسانههای دولتی آن کشور منتشر شد، گفته است دو مرد بحرینی به نامهای جعفر سلطان و صادق ثامر اعدام شدند.
در اعلامیه آمده است که محکمهٔ اختصاصی، این دو مرد را به خاطر عضویت در یک گروه تندرو محکوم به اعدام کرد.
به گفتهٔ این وزارت، گروه تندروی که این دو مرد بحرینی با آن در رابطه بودند، در صدد گسترش هرج و مرج، قاچاق مواد منفجره و استفاده از آن در داخل قلمرو عربستان سعودی است. بر اساس این اعلامیهٔ وزارت داخلهٔ عربستان سعودی، رهبری این گروه را فردی بر عهده دارد که زیر تعقیب مقامات بحرینی قرار دارد.
اما وزارت داخلهٔ عربستان سعودی نه نام این گروه تندرو را مشخص و نه نام رهبر آنرا ذکر کرده است. عربستان سعودی قبلاََ به سازمان ملل متحد گفته بود که این افراد به صورت غیابی در بحرین به حبس ابد محکوم شده بودند.
عربستان سعودی گفته است که این افراد در ماه می ۲۰۱۵ میلادی در مسیر شاهراه فهد، جادهای که بحرین را با عربستان سعودی وصل میکند، زمانی بازداشت شدند که ۱۱ بکس حاوی ۳۸ کیلوگرام مواد انفجاری را با خود حمل میکردند.
سازمان عفو بین الملل از روند محاکمهٔ این افراد در اکتوبر ۲۰۲۱ نیز انتقاد کرده بود. به گفتهٔ عفو بین الملل، این افراد به ''اشتراک در اعتراضات ضد حکومت بحرین'' نیز متهم شده بودند.
پیش از این، سازمانهای حامی حقوق بشر در ماه می ۲۰۲۲ گفته بودند که جعفر سلطان و صادق ثامر در جریان بازداشت و قبل از محاکمه به خدمات حقوقی و وکیل مدافع دسترسی نداشتند.
حامیان حقوق بشر گفته اند که اسناد محکمه نشان میدهد که آنان به قضات محکمه گفته بودند که در جریان بازداشت شکنجه شده اند و اعترافات آنان زیر فشار گرفته شده است.
با آنکه سایر زندانیان در محابس عربستان سعودی شکنجه شده اند، دولت شاهی عربستان سعودی اتهام شکنجه این افراد را ''کاملاََ بی اساس'' خوانده است.
بر اساس گزارشها، اعدام این دو مرد بحرینی در ولایت شرقی عربستان سعودی که اکثر باشندگان آن مسلمانان شیعه اند، اجرا شده است.
حکومت بحرین تا حالا اعدام این دو شهروند خود را در عربستان سعودی تایید نکرده است. پس از آنکه بحرین در سال ۲۰۱۱ معترضان را در جریان بهار عرب سرکوب کرد، این کشور کمتر شاهد شورش گروههای تندرو بوده است.
سید احمد الودایی، رییس انستتیوت حقوق و دموکراسی بحرین، از عربستان سعودی و بحرین به خاطر اعدامها انتقاد کرده است.
الودایی با نشر اعلامیهای گفت: "رهبری سعودی زمانیکه مردان را شکنجه و اعدام میکند، احساس میکند که از هرگونه پیامد آن در امان استند." او اضافه کرد که ''حکومت بحرین شریک جرم است، زیرا [مقامهای آن کشور] برای نجات شهروندانش ناکام ماندند؛ برای آنان [سعودیها] چراغ سبز نشان دادند تا روند اعدامها را به پیش ببرند.''
عربستان سعودی در صدر کشورهایی قرار دارد که بیشترین اعدامها را اجرا میکند.