وزارت خارجهٔ ایالات متحده میگوید که انتونی بلینکن امروز ششم جولای (۱۷ سرطان) با بلاول بوتو زرداری، وزیر خارجهٔ پاکستان از طریق تلیفون صحبت کرد.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجهٔ ایالات متحده در اعلامیهای گفته است که آقای بلینکن در جریان این مکالمهٔ تلیفونی در مورد هماهنگی میان دو کشور به منظور کاهش بحران بشری در افغانستان صحبت کرد.
این در حالی است که آقای بلینکن دوماه پیش نیز چگونگی وضعیت افغانستان را با همتای پاکستانیاش به بحث گرفته بود.
پس از آن که طالبان در ماه اگست سال گذشته قدرت را در افغانستان به دست گرفتند، ایالات متحده و شماری از کشورهای دیگر، کمکها با افغانستان را قطع کرده و داراییهای این کشور را منجمد کردند؛ اقدامی که سبب وضعیت بد اقتصادی در این کشور شده است.
با آنکه طالبان ایالات متحده را در خصوص بحران اقتصادی در افغانستان مقصر میدانند، مقامات امریکا میگویند که عملکرد طالبان در مقابل مردم این کشور، سبب منجمد شدن داراییها و تداوم تعزیرات بر این گروه شده است.
رینا امیری، نمایندهٔ ویژهٔ وزارت خارجهٔ ایالات متحده در امور زنان و حقوق بشر افغانستان گفته است که "تعزیرات و محدودیتهایی که در پیوند به طالبان وضع شده بود به دلیل پالیسیها و عملکرد طالبان پابرجا باقی مانده است."
با آنهم ایالات متحده و کشورهای جهان روند کمکهای بشری با مردم افغانستان را جاری نگهداشته اند.
این مطلب مرتبط را نیز بخوانید امریکا با زلزلهزدگان افغانستان ۵۵ میلیون دالر کمک میکندجامعهٔ جهانی از طالبان میخواهد تا به حقوق بشری مردم افغانستان، به ویژه اقلیتها، زنان و دختران احترام گذاشته و به زنان و دختران زمینه کار و آموزش را فراهم کنند. اما طالبان به شمار اندکی از زنان در برخی از سکتورها اجازهٔ کار داده و مکاتب متوسطه و لیسه را به روی دختران مسدود نگهداشته اند.
مقامات پاکستانی، به شمول بلاول بوتو زرداری پیش از این از ایالات متحده خواسته بودند تا داراییهای منجمد شدهٔ افغانستان را آزاد کند.
حنا ربانی کهر، وزیر دولت پاکستان در امور خارجه در اوایل ماه جاری در مصاحبه با روزنامه ولت آلمان ضمن تقاضای کاهش تحریمهای غربی بر حکومت طالبان گفت که انزوای اقتصادی، افغانستان را به سمت سقوط اقتصادی سوق میدهد.
مقامات پاکستانی در حالی توجه شان را به طالبان افغان مبذول داشته اند که این گروه در تامین آتشبس میان اسلام آباد و تحریک طالبان پاکستانی نقش سازندهای را بازی کرده است.
دور نخست مذاکرات به میانجیگری طالبان افغانستان به آتشبس ۳۰ روزه و دور دوم آن به آتشبس نا محدود میان تحریک طالبان پاکستانی و حکومت این کشور منتج شد.
در بیانیهٔ وزارت خارجهٔ ایالات متحده همچنان آمده است که انتونی بلینکن با همتای پاکستانی اش در مورد بهبود روابط میان واشنگتن و اسلامآباد نیز صحبت کرد که در زمان صدارت عمران خان، صدر اعظم پیشین پاکستان تیره شده بود.
عمران خان که در یک رایگیری از سوی پارلمان پاکستان سلب صلاحیت شده و از قدرت کنار زده شد، ایالات متحده را در کنار زدنش از قدرت مقصر خوانده است؛ اتهامی که مقامات امریکایی آنرا رد میکنند.
وزیر خارجهٔ ایالات متحده همچنان با همتای پاکستانیاش در ۷۵مین سالروز روابط دپلوماتیک میان دو کشور در مورد ثبات منقطوی، تجارت، روابط مردمی و وضعیت تنشها در اوکراین صحبت کرد.
تحلیلگران میگویند که در حالیکه اسلامآباد در تلاش بهبودی روابط با واشنگتن است، توقع ندارند ایالات متحده در پی گسترش روابط با حکومت جدید پاکستان به صدارت شهباز شریف باشد، اما باور دارند که واشنگتن بر همکاریهای امنیتی با اسلام آباد، به ویژه در امر مبارزه با تروریزم و وضعیت در افغانستان تمرکز دارد.