وزارت دولت پاکستان در امور خارجه خواستار کاهش تحریمهای غرب علیه حکومت طالبان شده و گفته است که کارکرد اساسی اقتصاد افغانستان نباید به خطر بیفتد.
حنا ربانی کهر، وزیر دولت پاکستان در امور خارجه در مصاحبه با روزنامه ولت آلمان که روز پنجشنبه ۳۰ جون (نهم سرطان) به نشر رسید، گفت که انزوای اقتصادی افغانستان این کشور را به سمت سقوط اقتصادی سوق میدهد.
خانم کهر افزود: "اگر کشور [افغانستان] از بانکداری بین المللی دور نگهداشته شود و داراییهای آن در خارج راکد بماند، این اتفاق خواهد افتاد. ما نباید قحطی را ترویج کنیم."
پس از تسلط طالبان در ماه اگست سال گذشته دولتهای خارجی به رهبری ایالات متحده کمکهای توسعهای و امنیتی به افغانستان را قطع کردند و اجرای دقیق تحریمها، بخش بانکی کشور را تضعیف کرده است.
افزون بر قطع کمکها، ایالات متحده ۹.۴ میلیارد دالر دارایی بانک مرکزی افغانستان را نیز در بانکهای امریکا منجمد کرد.
وزیر دولت پاکستان در امور خارجه گفت که خروج نیروهای غربی از افغانستان که آلمان نیز بخشی از آن بود، پیش از پیدا کردن راه حلی از طریق مذاکره، عواقب جدی داشت و از آلمان خواست تا نقش سیاسی فعالی در کاهش تحریم ها ایفا کند.
او با بیان اینکه حمایت اقتصادی برای کمک به مردم افغانستان ضروری است، گفت: "در شرایط کنونی، ادامه گرسنگی در افغانستان و خطر سقوط اقتصادی در این کشور ایده خوبی نیست."
خانم کهر افزود: "چطور میتوان سه تریلیون دالر را برای جنگ خرچ کرد، اما امروز حتا ۱۰ میلیارد دالر برای بقای افغانستان نداریم؟ من این برخورد را درک نمیکنم."
پیش از این، بلاول بوتو زرداری وزیر خارجهٔ پاکستان نیز خواستار آزاد سازی داراییهای افغانستان توسط ایالات متحده و برخی از کشورهای دیگر شده بود.
این در حالی است که روزنامهٔ واشنگتنپست دیروز گزارش داد که مقامات ایالات متحده با رهبری طالبان روی چارچوبی کار میکند تا افغانستان به ذخایر پولی بانک مرکزی این کشور دسترسی پیدا کند.
این روزنامه از قول منابع امریکایی گزارش داده است که هدف از این کار، رسیدگی به گرسنگی شدید و بحران بشری در افغانستان است، اما بر اساس این گزارش، در صورت توافق، مقامات طالبان بر این منابع مالی کنترول نخواهند داشت.
در همین حال، وزرات خارجهٔ ایالات متحده گفته است که هیات امریکایی به رهبری تامس وست، نمایندهٔ ویژهٔ ایالات متحده برای افغانستان در دوحه، پایتخت قطر با مقامات بلندپایهٔ طالبان ملاقات میکند.
یک سخنگوی وزارت خارجهٔ ایالات متحده گفت که امریکا بر پیشبرد علایق خویش در افغانستان از جمله مبارزه با دهشت افگنی، ثبات اقتصادی، موضوع حقوق بشر، گذار مصوون افرادی که زندگی شان در افغانستان در خطر است و باگشایی مکاتب دختران تمرکز دارد.
پس از ماه اگست سال گذشته، افغانستان بحران شدید بشری را تجربه میکند و سازمان ملل متحد هشدار داده است که اگر کمکهای آنی برای نیازمندان افغان فراهم نشود، حدود ۹۷ درصد جمعیت افغانستان از وضعیت موجود بشری در کشورشان متاثر خواهند شد.