پنج شکارچی به اتهام شکار باشه دربامیان دستگیر شدند

شکار بیش از ۱۳۸ نوع پرنده کمیاب بومی ومهاجر در افغانستان کاملأ ممنوع است

اخیرأ شکار پرندگان کمیاب درولایت بامیان افزایش یافته و شکارچیان ماهر، این پرندگان را به بیرون از کشورمنتقل می کنند. اما مسئولان امنیتی از تلاش های تازه جهت جلوگیری ازشکار بی رویه دراین ولایت خبرمی دهند.

مسئولان امنیتی درقوماندانی امنیه ولایت بامیان می گویند که پنج شکارچی پرنده های کمیاب را، به اتهام قاچاق یازده بال باشه، دستگیرکرده به سارنوالی معرفی کرده اند.

آنان می گویند از نزد این پنج شکارچی، یازده بال باشه به دست آمده است. این پرندگان از ساحات دشت خم ودشت غجور ولایت بامیان به قصد قاچاق به بیرون از افغانستان شکار شده بودند.

سمونوال محمد علی لکزی آمر امنیت قوماندانی امنیه ولایت بامیان دراین باره به رادیو آشنا صدای امریکا گفت:" براساس فرمان ریاست جمهوری کشور، قاچاق تمامی پرنده های کمیاب درکشور منع است وما درسطح ولایت بامیان از هرنوع شکار وقاچاق این پرنده ها جلوگیری می کنیم".

آقای لکزی گفت:" شکار چیان بیرونی، گاهی اوقات به همکاری شکارچیان بامیان به این ولایت می آیند ودست به قاچاق پرندهای کمیاب مانند باشه وباز می زنند".

بامیان از ولایات کوهستانی در مرکز افغانستان است. مسئولان اداره ملی حفاظت از محیط زیست کشورمی گویند که امنیت وصلح حاکم دراین ولایت سبب شده است که بیش از ۱۳۸نوع پرنده کمیاب، تحت حفاظت لیست اداره ملی محیط زیست کشور، قرار گیرد.

شکار بی رویه، طی دو فرمان ویک حکم درسال ۱۳۸۳ تا ۱۳۸۹ در دوره ریاست جمهوری حامد کرزی رییس جمهور پیشین کشور، کاملأ منع اعلام شد.

اما مسئولان اداره ملی حفاظت از حیات وحش ومحیط زیست کشورمی گویند که شکارچیان هنوز هم حیوانات وپرندگان کمیاب را بصورت بی رویه شکار وقاچاق می کنند.

عبدالولی مدقیق معین روابط بین المللی اداره ملی حفاظت از محیط زیست کشور دراین باره به رادیوآشنا صدای امریکا گفت:" ۱۳۸ نوع پرنده، نباتات وحیوانات وحشی کمیاب شامل لیست سرخ اداره ملی حفاظت از محیط زیست است که نسل این انواع، درمعرض خطر انقراض قرار دارند".

آقای مدقیق گفت:" هنوز هم تحقیقات وزارت زراعت واداره ملی حفاظت ازمحیط زیست افغانستان جهت شناسایی ودرج انواع کمیاب حیات وحش که درحال نابودی قرار دارند جریان دارد تا آن انواع شناسایی شده وشامل لیست، تحت تحفظ محیط زیست قرار داده شوند".

به گفته ی آقای مدقیق دربسیاری موارد خود پولیس ونیروهای امنیتی هم در شکار این پرندگان کمیاب درشماری از ولایات افغانستان دست دارند.

مسئولان اداره حفاظت از محیط زیست کشور می گویند شکار پرندگان کمیاب ومهاجر بیشتر درولایات مرکزی افغانستان وصفحات شمال کشور صورت می گیرد.

معین اداره ملی حفاظت از محیط زیست کشور گفت:" قانون منع شکار بی رویه، اکنون در وزارت عدلیه کشور است وما امید واریم که با طی مراحل آن از وزارت عدلیه و پارلمان، شکار حیوانات وپرندگان قانونمند شده وازشکاربی رویه حیوانات کمیاب جلوگیری شود".

مسئولان اداره ملی حفاظت از محیط زیست کشور درحالی از شکار بی رویه حیوانات وپرندگان کمیاب اظهار نگرانی می کنند که هنوز هم درشماری از بازار های داخلی کشور پرندگان آزادانه به فروش می رسند.

فعالان محیط زیست می گویند که هنوز پست شماری از حیوانات کمیاب درنمایشگاه های ملی وبین المللی توسط دولت افغانستان به نمایش گذاشته می شود که این امر بی تفاوتی مسئولین وعدم برخورد با شکارچیان را نشان می دهد.

شکار بیش از ۱۳۸ نوع پرنده کمیاب بومی ومهاجر کاملأ ممنوع است. بیش از ۵۰۰ نوع پرنده در افغانستان شناسایی شده اند که ۱۳۸ نوع آن درلیست سرخ و درحال انقراض اداره ملی حفاظت از محیط زیست کشور قرار دارند.