گروهی از اعضای دموکرات مجلس سنای ایالات متحده با ارسال نامهای به جو بایدن، رییس جمهور امریکا، از وی خواسته اند تا دو سمت عالی را برای معاونت در زمینۀ تخلیۀ افغانهای واجد شرایط و سایر کسانیکه تا هنوز در افغانستان باقیمانده اند، ایجاد کند.
سناتور ماریا کانتول که رهبری این ابتکار را دارد، گفته است که کم از کم ۱۸۰۰ نفر به شمول شهروندان امریکا، دارندگان ویزۀ ویژۀ مهاجرت به امریکا، خبرنگاران و قراردادیهایی که با سفارت امریکا در کابل کار میکردند، با دفتر وی تماس گرفته و خواستار کمک شده اند.
خانم کانتول روز چهارشنبه ۲۹ سپتمبر (هفتم میزان) گفت: "میدانیم که هنوز هم شمار زیاد افرادی در افغانستان گیر مانده اند که نیازمند کمک و حمایت ایالات متحده اند."
در این نامه که ۱۱ سناتور امریکایی آن را امضا کرده اند، از رییس جمهور بایدن خواسته شده است تا این دو سمت عالی در دفتر ریاست جمهوری و وزارت خارجۀ امریکا ایجاد شود.
وزارت خارجۀ ایالات متحده گفته است که هنوز هم حدود ۱۰۰ شهروند امریکا در افغانستان باقی مانده اند، اما به گفتۀ مقامهای امریکایی تخلیۀ آنان از افغانستان به دلیل "غیرقابل پیشبینی بودن طالبان" با چالش روبرو شده است.
در این نامه سناتوران امریکایی با تاکید بر تخلیۀ افغانهای آسیبپذیر نگاشته اند: "تمرکز بر تخلیۀ امریکایی و از نظر افگندن دیگر کسانیکه ما به آنان وعدۀ کمک داده بودیم غیر قابل قبول است. زندگی غیرنظامیان در خطر است و با آن اعتبار بینالمللی ایالات متحده در خطر است."
واکنش قصر سفید
رابی ول برکوویتز، رییس یک مجتمع یهودیان امریکایی نیز با این درخواست سناتور کانتول موافق است. او گفت: "فکر کنم آنچه نیاز داریم...یک مرجع تماس در قصر سفید است که در شورای امنیت ملی نشست داشته باشد. آن شخص باید تمام تلاشها را نظارت کند، زیرا تنها یک مقام عالیرتبۀ با صلاحیت میتواند چنین کارها را انجام دهد."
جین ساکی، سخنگوی قصر سفید در پاسخ به پرسش صدای امریکا در مورد نامۀ این سناتوران امریکایی گفت: " شماری از مقامهای وزارت خارجه و قصر سفید دقیقاً در همین زمنیه کار میکنند...کارمندانی برای این کار داریم. ما دقیقا متعهد به انجام عین کار استیم."
سخنگوی قصر سفید گفت: "موافقیم که کار زیادی برای انجام دادن در افغانستان باقیمانده است، مهم و ضروری است تا مساعدت بشردوستانه به مردم افغانستان رسانده شود."
خانم ساکی گفت که رییس جمهور بایدن این موضوع را هفتۀ گذشته با انتونیو گوتیرش، منشی عمومی ملل متحد مطرح کرده و اذعان داده است که حکومت ایالات متحده با حکومت قطر در زمینۀ پروازهای حامل مساعدتهای بشردوستانه به افغانستان کار میکند.
تلاش جمهوریخواهان
سناتوران جمهوریخواه این موضوع را از طریق یک لایحه پی گرفته اند. روز دوشنبه، ۲۲ سناتور جمهوریخواه با طرح پیشنهادی "قانون مبارزۀ با دهشت افگنی، نظارت و پاسخگویی افغانستان" در کنار سایر موضوعات، خواستار ایجاد یک نیروی کاری در وزارت خارجۀ ایالات متحده شده اند که بر تخلیۀ شهروندان امریکایی، دارندگان کارت اقامت دایمی امریکا و افراد واجد شرایط برای مهاجرت ویژه به امریکا تمرکز داشته باشد.
جیم ریش، هنگام ارایۀ این طرح به مجلس سنا گفت که به بررسی تصمیم جو بایدن برای خروج شتابزده از افغانستان ادامه خواهد داد. او گفت: "شمار نامعلوم شهروندان امریکا و متحدان افغان آنان در افغانستان جا گذاشته شده اند و با تهدید طالبان روبرو اند."
سناتور ریش گفت: "با تهدید جدید تروریستی علیه ایالات متحده روبرو استیم و طالبان به گونۀ غلط در صدد به رسمیت شناخته شدن در ملل متحد اند، حالانکه آنان حقوق بشری مردم افغانستان، به شمول زنان و دختران را نقض میکنند."
جاکوب کورتزر، مسوول اجندای بشردوستانه در مرکز مطالعات استراتیژیک و بینالمللی نیز بر ایجاد یک رویکرد مشخص در زمینۀ تخلیۀ شهروندان امریکایی و افغان تاکید دارد.
آقای کورتزر گفت: "فکر کنم ضرورت به یک طرح، یک طرح مشخص، بازتابدهندۀ این مسله است که این چیزی نیست که ما توقع داشته باشیم به گونۀ فوری حل شود... به نظرمن، ضرورت ایجاد یک طرح نشانۀ تعهد حکومت در آینده است."
سناتوران دموکرات همچنان از رییس جمهور بایدن خواسته اند تا مقامهایی را توظیف کند تا طالبان را به تعهدات شان حسابده نگهدارند.