انتقاد حقانی از رهبری طالبان: نزد خدا مسوول و جوابگو استید

سراج الدین حقانی، سرپرست وزارت داخلۀ حکومت طالبان

سراج الدین حقانی، سرپرست وزارت داخلۀ حکومت طالبان، بار دیگر با انتقاد غیرمستقیم از سیاست‌های رهبری این گروه گفت که آنان در برابر خداوند مسوولیت دارند.

حقانی روز یکشنبه در مراسم فراغت طالبان از یک مدرسۀ دینی در ساحۀ ارغنده کابل گفت: "چنین فکر نکنید که از این پس من حاکم استم، همه حرفم را بپذیرد و اگر نپذیرفت آسمان بالای شان فرو می‌آید، نه! تو در مقابل خداوند مسوول استی و از تو پرسان می‌شود."

سرپرست وزارت امور داخلۀ طالبان همچنین گفت: "نمایندگی از دین نباید طوری باشد که فقط آن را به خود منحصر کنیم و بگوییم که دیگر هیچ کسی در آن حق ندارد."

سراج الدین حقانی از هیچ کسی به گونۀ مشخص نام نبرد، اما وی و شماری دیگری از چهره‌های مطرح طالبان، در گذشته نیز از برخی سیاست‌ها و فرامین ملا هبت‌الله، رهبر طالبان، به گونۀ غیرمستقیم انتقاد کرده بودند.

اما چهره‌های نزدیک به رهبر طالبان، به ویژه ندا محمد ندیم، سرپرست وزارت تحصیلات عالی حکومت آن گروه، منتقدان حکومت طالبان را "بغات" و "واجب القتل" خوانده بود.

حقانی مشخص نکرد که در انتقاد از کدام رویکرد طالبان این مطلب را بیان کرد، اما در روزهای اخیر ممنوعیت طالبان بر آموزش دختران و زنان در موسسات طبی در افغانستان، واکنش گسترده را بر انگیخته است.

حقانی در ماه ثور سال روان نیز در سخنرانی در ولایت خوست گفته بود که انحصار قدرت به سود حکومت طالبان نیست. او در آن مناسبت نیز از کسی نام نبرده بود، اما اظهاراتش متوجه رهبر طالبان می‌شد که همه امور را در افغانستان در دست دارد.

شیر محمد عباس استانکزی، معاون وزارت خارجۀ حکومت طالبان، نیز یکی دیگر از چهره‌های آن گروه است که همواره از رویکردهای سختیگرانۀ طالبان به ویژه در زمینۀ آموزش و کار زنان و دختران انتقاد کرده است.

استانکزی پس از وضع ممنوعیت طالبان بر رفتن دختران و زنان به دانشگاه و نیز سلب حق کار آنان در موسسات غیر دولتی گفت که رهبران طالبان در هر سطحی که استند "پیغمبران و صحابه" نیستند. او همچنان گفته بود که اگر اوامر طالبان مطابق شریعت نباشد، اطاعت از آن واجب نیست.

با افزایش این انتقادها که شماری آن را نشانه‌ای از اختلاف درونی سطح رهبری طالبان خوانده اند، ملا هبت‌الله آخند زاده، در چند مناسبت اخیر در نوارهای صوتی منسوب به وی رهبران طالبان را به اتحاد و همبستگی فراخوانده و از پیامدهای نفاق و افتراق هشدار داده است.

طالبان پس از حاکمیت مجدد بر افغانستان در اگست ۲۰۲۱ محدودیت‌های فراوانی را بر زنان و دختران افغان وضع کرده است و آنان را از حق کار، آموزش و سایر فعالیت های مدنی و اجتماعی به شمول رفتن به پارک‌های تفریحی، حمام‌های عمومی، ورزشگاه‌ها و آرایشگاه‌ها منع کرده است.

با توجه به رویکرد سختگیرانۀ طالبان، تا کنون هیچ کشوری حکومت آن گروه را به رسمیت نشناخته و جامعۀ جهانی احترام به حقوق بشر به ویژه حقوق زنان و اقلیت‌ها، تشکیل حکومت همه‌شمول و قطع رابطه با تروریزم را پیش شرط هرگونه تعامل سیاسی با طالبان عنوان کرده است.