داکتران بدون مرز نسبت به افزایش موارد سرخکان در افغانستان ابراز نگرانی کرده و بر لزوم اتخاذ تدابیر پیشگیرانه جدی برای جلوگیری از گسترش این بیماری تاکید کرده است.
سازمان داکتران بدون مرز روز چهارشنبه ۱۵ می (۲۶ ثور) با نشر اعلامیهای گفت که واقعات سرخکان در چهار ماه اول سال ۲۰۲۴ در مراکز صحی تحت مدیریت این سازمان در سه ولایت افغانستان افزایش یافته است.
این سازمان گفته است: "همه ساله موارد سرخکان در افغانستان ثبت میشود، اما امسال افزایش این بیماری در ولایات بلخ، هرات و هلمند نگرانکننده بود."
بر اساس معلومات داکتران بدون مرز، تیمهای این سازمان بین ماههای جنوری تا اپریل حدود ۵۰۰۰ کودک مبتلا به سرخکان را درمان کرده اند که شامل ۲۷۰۰ کودک در شفاخانه حوزوی مزار شریف، ۱۴۰۶ کودک در شفاخانه بست هلمند و ۸۳۶ کودک در شفاخانه حوزوی هرات میشود.
این سازمان گفته است که در ولایت هرات از هر پنج کودک مبتلا به سرخکان چهار نفر آن زیر یک سال عمر داشتند.
افزایش واقعات سبب شده تا این سازمان تعداد بسترهای اختصاصی به بخش سرخکان را در شفاخانه هرات از ۳۱ به ۶۱ بستر و در بلخ ظرفیت بخش سرخکان را به ۲۰۰ درصد افزایش دهد.
در اعلامیه آمده است که در مزارشریف بسترهای کودکان به دلیل بالابودن واقعات سرخکان مشترک بود.
سازمان داکتران بدون مرز میگوید که کودکان در برابر این بیماری بیشتر آسیبپذیر هستند، زیرا کودکان در افغانستان اولین دوز واکسین سرخکان خود را تا سن نه ماهگی دریافت نمیکنند.
با این حال، این سازمان تایید کرد که از اواسط اپریل سال روان میلادی، تعداد کودکان مبتلا به سرخکان در مراکز بهداشتی تحت حمایت داکتران بدون مرز کاهش یافته است و تیمهای این سازمان امیدوارند که افزایش سرخک متوقف شود.
این سازمان تاکید کرده است: "برای کاهش اوج و مرگومیر در آینده در میان نوزادان، داکتران بدون مرز پیشنهاد میکند که اولین دوز واکسین سرخکان در شش ماهگی تزریق شود و تلاش مستمر برای واکسینکردن همه کودکان در افغانستان در برابر این بیماری صورت گیرد."
داکتر پیکس اوهی راگی، هماهنگکننده صحی داکتران بدون مرز در افغانستان گفته است که اولویت اصلی این سازمان معالجه و تداوی مریضان است، اما این کافی نیست و بهترین راه برای مبارزه با سرخکان، پیشگیری از طریق واکسیناسیون است.
داکتر راگی گفته است: "ما در حال حاضر تمام اطفال واجد شرایط را که به ما مراجعه میکنند واکسین میکنیم، اما برای جلوگیری از گسترش بیشتر این بیماری باید اقدامات بیشتر و قوی انجام شود. ما پیشنهاد میکنیم که سن واکسیناسیون در افغانستان برای تحت پوشش قرار دادن اطفال شش ماهه که در حال حاضر با وجود تاثیر نامتناسبی که کنار گذاشته شده اند، افزایش یابد."
به گفتۀ وی، کودکانی که شش ماهه استند و واکسین دریافت نکرده و اکنون به طور نامتناسبی تحت تاثیر قرار گرفته اند، باید تحت پوشش قرار گیرند.
وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان تاکنون به گزارش سازمان داکتران بدون مرز واکنشی نشان نداده است، اما پیش از آن، سازمان جهانی صحت در گزارشی گفته است که از نومبر سال ۲۰۲۳، در افغانستان، میزان بروز سرخکان افزایش یافته است.
این سازمان از آغاز جنوری تا ۱۱ می سال روان میلادی، بیش از ۲۳هزار و ۴۰۰ مورد سرخکان و ۱۰۵ مورد مرگ ناشی از آن را در افغانستان گزارش داده است.
بر اساس معلومات سازمان جهانی صحت، از میان موارد مشکوک به سرخکان بیش از ۸۰ درصد را کودکان زیر پنج سال تشکیل میدهند.
این در حالی است که این سازمان در سال گذشته میلادی حدود ۲۵هزار مورد مشکوک به سرخکان و ۶۴ مورد مرگ ناشی از این بیماری را در افغانستان ثبت کرده بود.