سیگار: حکومت طالبان از پول مالیه دهندگان امریکایی نفع می‌برد

اداره سرمفتش ویژه ایالات متحده برای بازسازی افغانستان (سیگار) با نشر گزارشی گفته است که از ماه آگست ۲۰۲۱ به اینسو شرکای اجرایی کمک‌های امریکا در افغانستان کم از کم ۱۰.۹ میلیون دالر را به عنوان مالیات، هزینه‌ها، پول صرفیه آب و برق و مالیات گمرگی به حکومت طالبان پرداخته اند.

در این گزارش که روز دوشنبه ۲۰ می (۳۱ ثور) نشر شد، آمده است که ۱۰.۴ میلیون دالر این مبلغ به عنوان مالیات، ۳۴۶۸۳۹ دالر آن برای صرفیه آب و برق، ۱۷۶۵۹۶ دالر آن برای سایر هزینه‌ها و ۹۲۱۵دالر آن برای مالیات گمرگی پرداخت شده است.

ایالات متحده پس از به قدرت رسیدن طالبان در اگست سال ۲۰۲۱بزرگترین اهداکنندۀ بین المللی برای حمایت مردم افغانستان بوده و از آن زمان تاکنون بیش از ۲.۸میلیارد دالر را به عنوان کمک‌های بشردوستانه و توسعه‌ای به مردم افغانستان فراهم کرده است که توسط سازمان‌های غیر حکومتی و سازمان‌های بین المللی از جمله ملل متحد تطبیق شده است.

رییس کمیتهٔ روابط خارجی مجلس نمایندگان کانگرس ایالات متحده به تاریخ ۱۳مارچ ۲۰۲۳از سیگار خواست تا در مورد وسعت میزان پول‌های کمکی ایالات متحده که به نفع طالبان به مصرف می‌رسد، تحقیقات کرده و ارزیابی‌های خود را ارایه کند.

سیگار از ۱۴۴ موسسه که کمک‌های امریکا را به مردم افغانستان ارایه می‌کنند، استجواب کرده که این گزارش براساس داده‌های ۶۵ موسسه که به درخواست سیگار پاسخ داده اند، تهیه شده است.

سیگار در گزارش خود گفته است که ۱۰.۹ میلیون دالری که توسط ۳۸شریک وزارت خارجه، ادارۀ ایالات متحده برای انکشاف بین‌المللی و ادا‌ره رسانه جهانی ایالات متحده به حکومت تحت کنترول طالبان سرازیر شده، احتمالاً بخش کوچکی از کمک‌های ایالات متحده است که به حکومت طالبان رسیده است، زیرا ادارات ملل متحد که دریافت کنندهٔ اکثر کمک‌های ایالات متحده اند، داده‌های خود را جمع آوری و ارایه نکرده است.

براساس این گزارش، سازمان‌های ملل متحد از اکتوبر ۲۰۲۱ تا سپتمبر ۲۰۲۳ میلادی ۱.۶ میلیارد دالر کمک‌های ایالات متحده را دریافت کرده است که ۶۳ در صد کل کمک‌های مالی ایالات متحده به افغانستان را در آن دورهٔ زمانی تشکیل می‌دهد.

سیگار می‌گوید که اگر شرکای اجرا کننده در پرداخت، مالیات، هزینه‎‌ها و صرفیه آب و برق کوتاهی کنند با عواقب قابل توجهی از طرف حکومت طالبان روبرو خواهند شد.

دفتر هماهنگی امور کمک‌های بشری ملل متحد در دستمبر ۲۰۲۲ اعلام کرد که اگر سازمان‌های غیر حکومتی از پرداخت مالیات و سایر هزینه‌ها سرباز بزنند، ممکن با عواقبی، ازجمله مسدود شدن حساب‌های بانکی و دفاتر و لغو نام از فهرست سازمان‌هایی که اجازه فعالیت در افغانستان را دارند، مواجه شوند.

سیگار نیز دریافته است که طالبان از راه‌های مختلف از جمله تلاش برای منحرف کردن کمک‌ها یا نفوذ به سازمان‌های غیر حکومتی، در فعالیت این سازمان‌ها دخالت ‌می‌کنند. در گزارش ۲۶ در صد موسسات گفته اند که تحت فشار مستقیم طالبان قرار گرفته اند.