سرمفتش ویژۀ ایالات متحده برای بازسازی افغانستان یا سیگار روز پنجشنبه گفت که مبارزه با مواد مخدر در افغانستان ناکام بوده است، هرچند به گفتۀ سیگار مبارزه با مخدرات در ساحات جنگزده مثل افغانستان "کار آسان" نیست.
جان ساپکو که در مرکز تحقیقاتی "امریکای نوین" مستقر در شهر واشنگتن دی سی، صحبت می کرد، گفت که افغانستان هنوز هم بزرگترین تولید کنندۀ کوکنار در جهان است.
سیگار در گزارش ۲۲۳ صفحهای خاطر نشان کرده است که ایالات متحده از سال ۲۰۰۲ میلادی به این سو حدود ۸.۶ میلیارد دالر را در راستای مبارزه با مواد مخدر در افغانستان مصرف کرده است، اما این مبارزه"نا موفق" بوده است.
آقای ساپکو همچنان گفت که از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۷ میلادی، هیچ برنامه ای سبب کاهش دوامدار کشت کوکنار در افغانستان نشده است. او تخریب کشتزارهای کوکنار را غیر موثر خواند و گفت که برنامه های انکشافی در ساحاتی که مزارع کوکنار تخریب شده بود، تطبیق نشد.
آقای ساپکو همچنین گفت که برنامه های جایگزینی کشت کوکنار در افغانستان در اغلب موارد "بی نهایت کوتاه مدت" بوده و چنین تلاش ها نتوانسته معیشت جاگزین برای کوکنار در آن کشور شود.
جان ساپکو گفت که در سال ۲۰۱۷ میلادی، کشت کوکنار در افغانستان در مقایسه با سال ۲۰۱۶، حدود ۶۳ در صد افزایش یافت و مجموعاً ۳۲۸ هزار هکتار زمین در آن کشور کوکنار کشت شد که از آن احتمالاً ۹۰۰ تُن "هیروئین با کیفیت صادرات" به ارزش تخمینی ۴ تا ۶.۶ میلیارد دالر تولید شود.
در گزارش تازه نشر شدۀ سیگار آمده است که در حال حاضر، حاصلات کوکنار شرایط "اشتغال تمام وقت" را برای ۵۹۰ هزار نیروی بشری در افغانستان فراهم می کند. به گفتۀ آقای ساپکو، این رقم اشتغالزایی، بیشتر از تعداد نیرو های امنیتی و دفاعی افغانستان است، اما گفت که اشتغالزایی در بخش زراعت احتمالاً قادر به جایگزینی کشت کوکنار در آن کشور شود.
با اینحال، آقای ساپکو کاهش نسبتی کشت کوکنار، ایجاد واحدهای ویژۀ مبارزه با مخدرات را به مثابۀ اقدامات مثبت برجسته ساخت، اما گفت که این دستاوردها در حدی نیست که تغییرات عمده را در راستای مبارزه با مواد مخدر در افغانستان به وجود بیاورد.
آقای ساپکو افزود که مقدار مواد مخدر که در ۱۰ سال گذشته در افغانستان ضبط شده است، فقط پنج در صد تولید کوکنار را تشکیل می دهد که تنها در سال ۲۰۱۷ در آن کشور تولید شد. او این وضعیت را نشاندهندۀ "ناکامی" مبارزه بر ضد مواد مخدر در افغانستان خواند.
سیگار کارکرد حکوممت افانستان را در راستای تطبیق موثر استراتیژی مبارزه با مخدرات "کند" توصیف کرد و افزود که ادارۀ ایالات متحده برای انکشاف بین المللی یا USAID در نظر ندارد تا برنامه های جدید را برای رسیدگی به مشکل مواد مخدر در افغانستان طراحی کند و آنرا به صورت موثر تطبیق کند.
مواد مخدر و تمویل طالبان
سرمفتش ویژه ایالات متحده برای بازسازی افغانستان همچنین گفت که تولید و تجارت مواد مخدر هنوز هم منبع تمویل شورشگری و ترویج فساد اداری در آن کشور است. او گفت "مفاد تجارت کوکنار موجب شده تا بین مقامات دخیل در فساد اداری حکومت، قاچاقبران مواد مخدر و شورشیان، اتحاد به وجود آید."
ماموریت حمایت قاطع ناتو نیز گفته است که حدود ۶۰ در صد منابع مالی شورشیان در افغانستان از طریق مواد مخدر در آن کشور تمویل میشود.
نظامیان خارجی مستقر در افغانستان به مثابۀ اقدامی برای قطع منابع مالی طالبان، در چند ماه گذشته حملات متعدد هوایی را بر "مراکز پروسس و لابراتوار های مخدرات" طالبان به ویژه در ولایت هلمند انجام دادند.
اما آقای ساپکو با تردید در مورد موثریت این حملات گفت "زمان ثابت خواهد کرد که آیا این روش موثر است" یا اینکه به گفتۀ وی فاصله را میان حکومت و روستاییان افغان بیشتر خواهد کرد.
سرمفتش ویژۀ ایالات متحده برای باز سازی افغانستان تاکید کرد که اگر امریکا و حکومت افغانستان نمی توانند "سرطان مواد مخدر" را در آن کشور نابود کنند، کم از کم آنرا باید کاهش دهند و این امر زمانی تحقق خواهد یافت که امنیت بهبود یابد واستراتیژی واقعبینانه مبتنی بر نیازمندی ها در افغانستان، طرح و تطبیق شود.