سیگار: طالبان کمک‌های خارجی را به سود خود منحرف می‌کنند

جان ساپکو، سرمفتش ویژهٔ ایالات متحده برای بازسازی افغانستان، به قانونگذاران امریکایی گفته است که بخش قابل ملاحظهٔ کمک‌های بین‌المللی، به ویژه مساعدت‌های امریکا، برای افغانستان به جیب طالبان سرازیر می‌شود.

ساپکو روز سه شنبه ۱۴ نومبر (۲۳ عقرب) در جلسهٔ استماعیهٔ کمیتهٔ روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده گفت که کمک‌های ایالات متحده و جامعهٔ بین‌المللی به منبع "تغذیهٔ تروریزم" مبدل شده است. او گفت که طالبان از پروژه‌های خارجی باج گرفته و مشخص می‌کنند که کی از این کمک‌ها مستفید شوند.

سرمفتش ویژهٔ ایالات متحده برای بازسازی افغانستان همچنین گفته است که گروه طالبان، سازمان‌های غیردولتی به شمول ملل متحد را زیر فشار می‌گیرد تا اعضای این گروه و بستگان شان را در روند توزیع کمک‌ها بگمارند.

او گفت: "طالبان برای اجازه دادن به تطبیق پروژه‌های امدادرسانی تقاضای پول می‌کنند و مشخص می‌کنند که کی کمک دریافت کند. طالبان بر ملل متحد و دیگر سازمان‌ها فشار وارد می‌کنند که اعضا و بستگان [این گروه] را در روند توزیع کمک‌ها بگمارند."

ساپکو در این گزارش گفته است که افراد طالبان در ساختار سازمان‌های امدادرسان گماشته شده اند تا فعالیت‌های این نهادها را نظارت کنند. او گفت: "کسی‌که در افغانستان اسلحه را کنترول می‌کند، کمک‌ها را نیز کنترول می‌کند."

گروه طالبان یافته‌های گزارش سیگار را رد کرده است. ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در صحبت با رادیو افغانستان که از سوی طالبان اداره می‌شود، کشورهای کمک کننده به افغانستان را ترغیب کرد که کمک‌ها را "سیاسی" نسازند. او گفت که کمک‌های بشری ایالات متحده به مردم افغانستان از سوی سازمان‌های غیردولتی مصرف و توزیع شده است.

با آنکه پس از مسلط شدن طالبان بر افغانستان در اواسط اگست ۲۰۲۱ کمک‌های انکشافی خارجی به افغانستان متوقف شد، شمار زیاد کشورها و در راس آن ایالات متحده به کمک‌های بشری به مردم افغانستان ادامه داده اند.

ایالات متحده از اگست ۲۰۲۱ تا سپتمبر ۲۰۲۳، کم و بیش ۲.۵ میلیارد دالر کمک بشری را به مردم افغانستان فراهم کرده است که این کمک‌ها از طریق ملل متحد و سازمان‌های غیردولتی به نیازمندان افغان توزیع می‌شود.

جان ساپکو با ابراز نگرانی از رویکرد طالبان در زمینهٔ توزیع کمک‌ها به مردم افغانستان گفت که کمک‌های امریکا، به عنوان بزرگترین کمک کننده به مردم افغانستان، به منبع تغذیهٔ تروریزم مبدل شده و "مقام‌های مفسد" طالبان را تمویل می‌کند.

سیگار همچنان گفته است که طالبان بر وضع مالیه بر کمک‌های بشری، از این مساعدت‌ها به مردم افغانستان سود می‌برند. بر اساس گزارش ساپکو، پس از تماس با شماری از موسسات، نهادها و شرکت‌ها، معلوم شده است که طالبان بیش از ۱۰ میلیون دالر از درک مالیات و سایر مصارف جمع آوری کرده اند.

با اینحال، سرمفتش ویژهٔ ایالات متحده برای بازسازی افغانستان نتیجه‌گیری کرده است که در حال حاضر، چاره‌ای جز ادامهٔ کمک‌ها وجود ندارد. او گفته است که در روند توزیع کمک‌ها، دور زدن طالبان ناممکن است، با اینحال به گفتهٔ ساپکو، ایالات متحده می‌تواند با روی دست گرفتن تدابیری، نهاد سومی را برای نظارت از کمک‌ها بگمارد و در نهایت مانع سرازیر شدن بخش زیاد کمک‌ها به جیب طالبان شود.

در همین حال، مایکل مک‌کال، رییس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان کانگرس ایالات متحده ضمن انتقاد شدید از "نظارت ضعیف" ایالات متحده بر نحوهٔ مصرف کمک‌ها به افغانستان گفت که کمک‌های ایالات متحده به شکل "زیانبار" به افغانستان ارسال می‌شود. او گفت: "طالبان سرگرم دزدی و سواستفاده از این کمک‌ها اند."

ساپکو پیش از این نیز با ارایهٔ گزارشی به قانونگذاران امریکایی گفته بود که طالبان کمک‌های بین‌المللی را برای مردم افغانستان به سود خود منحرف می‌کنند.

پیش از این، وزارت خارجهٔ ایالات متحده سواستفادهٔ طالبان از کمک‌های بشری به افغانستان را رد کرده و گفته بود که امریکا و نهادهای همکار آن نظارت جدی بر چگونگی مصرف و توزیع این کمک‌ها دارند.

گروه طالبان پیش از این نیز گفته بود که کمک‌های جهانی به نیازمندان افغان "شفاف و عادلانه" توزیع می‌شود. این گروه همچنان ادعا کرده است که در روند کمک‌های خارجی دخالت نکرده و تنها در بخش هماهنگی با نهادهای امدادرسان همکاری می‌کند.