دفتر سرمفتش ویژهٔ ایالات متحده در امور بازسازی افغانستان (سیگار) میگوید که با آنکه پس از حاکمیت طالبان بر افغانستان، شمار نیازمندان به کمکهای بشردوستانه در این کشور افزایش یافت، اما در این مدت، سازمان ملل متحد بودجه لازم را برای رسیدگی به آنان را دریافت نکرده است.
سیگار، روز شنبه ۱۶ نومبر (۲۶ عقرب)، در گزارشی گفت که در حال حاضر، بیش از ۲۳ میلیون نفر در افغانستان وابسته به کمکهای بشردوستانه اند، اما جامعۀ جهانی در این مدت، از فراهم کردن کمکهای لازم برای رسیدگی به آنان توجۀ بیشتر نکرده است.
به گفتۀ سیگار، سازمان ملل متحد برای سال ۲۰۲۴ از جامعۀ جهانی ۳.۰۶ میلیارد دالر برای رسیدگی به مردم افغانستان درخواست کرده بود، اما از این سازمان، تا ماه اکتوبر امسال تنها بیشتر از ۲۳ درصد این بودجه را دریافت کرده است.
در این گزارش آمده است: "پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان در سال ۲۰۲۱، سازمان ملل متحد در هر سال به هدف بودجه تعیین شده خود، برای کمک به مردم این کشور دست نیافته است. بر اساس معلومات ملل متحد، این کاهش بودجه برای کشوری است که با یکی از بزرگترین بحرانهای بشردوستانه در جهان روبرو است و ۲۳.۷ میلیون نفر برای برآورده ساختن نیازهای اساسی شان به کمکهای بشردوستانه متکی اند."
دفتر سرمفتش ویژهٔ ایالات متحده در امور بازسازی افغانستان کاهش کمکهای جامعۀ جهانی به افغانستان را به عدم رعایت حقوق بشر توسط طالبان به ویژه نقض حقوق بشر و حقوق زنان در این کشور ربط داده است.
این در حالی است که پیش از این، سازمان ملل متحد از ادامۀ مداخلههای طالبان در روند کمکهای بشردوستانه در بخشهای افغانستان خبر داده و از پیامدهای آن هشدار داده بود.
دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری سازمان ملل متحد (اوچا) به تاریخ ۲۲ اکتوبر (اول عقرب) گفته بود که پس از توشیح قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان، مداخلات این گروه در روند کمکرسانی افزایش یافته و به همین دلیل، دهها پروژه بشردوستانه در افغانستان به گونۀ موقت متوقف شده است.
این ادارۀ ملل متحد با نشر گزارشی دربارۀ "چالشها و موانع فراروی روند کمکرسانی بشردوستانه در افغانستان" گفت که در ماه سپتمبر امسال، نهادهای کمکرسان در افغانستان از ۱۷۳ مداخله در روند کمکرسانی به نیازمندان خبر دادهاند.
به گفتۀ اوچا، ۹۸ درصد این مداخلهها، توسط مقامهای طالبان صورت گرفته است.
اوچا میگوید که پس از توشیح قانون جدید توسط رهبر طالبان، تنها ۴۷ مورد مداخلهها توسط محتسبین وزارت امر به معروف و نهی از منکر این گروه انجام شده است.
در تازه ترین مورد، وزارت عدلیهٔ حکومت طالبان، به تاریخ ۲۱ اگست (۳۱ اسد) با نشر اعلامیهای گفت که هبتالله آخندزاده، رهبر این گروه، قانون امر به معروف و نهی از منکر را توشیح کرده و اکنون در سراسر افغانستان نافذ است.
در بخشی از این قانون، احکام مربوط به حجاب زنان گنجانیده شده و تذکر داده شده است که "ستر تمام بدن زن لازمی و پنهان کردن روی زن به سبب ترس از فتنه ضروری است."
پیش از این نیز سیگار در گزارشی گفته بود که در سه سال گذشته که طالبان بر افغانستان حاکم شده اند، ایالات متحده بزرگترین فراهم کنندۀ کمکهای بشری برای مردم افغانستان بوده است.
به گفتۀ سیگار، از زمان خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، ایالات متحده ۲۱.۰۶ میلیارد دالر را برای کمک به افغانستان و پناهندگان افغان اختصاص داده است که تقریباً ۳.۳۳ میلیارد دالر را به شکل امداد بشری و انکشافی به افغانستان کمک کرده است.
براساس این گزارش، در سال مالی ۲۰۲۴، دولت ایالات متحده بیش از ۸۸۵ میلیون دالر را برای حمایت از کمک های بشردوستانه در افغانستان متعهد شده است.