یک طوفان خورشیدی قدرتمند نوری شگفت انگیزی را شب جمعه ۱۰ می (۲۱ ثور) در آسمان سراسر جهان ایجاد کرد، اما برخلاف پیشبینیها به نظر می رسد که تنها اختلالات جزیی در شبکه برق، ارتباطات و سیستمهای راهیابی (جیپیاس) ایجاد کرده باشد.
پدیدههای فضایی ارورا یا شفق قطبی ناشی از این طوفان خورشیدی، شامگاه جمعه در آسمان کشورهای اروپایی از جمله سویس، بریتانیا و آلمان و همچنین بخشهای وسیعی از امریکای شمالی و برای نخستین بار در بخشهایی از ایران قابل دید بود.
ادارهٔ علوم اقیانوسی و جوی ایالات متحده این رخداد را ناشی از "طوفان جیو مقناطیسی خورشید" خوانده و اعلام کرد که این طوفان فضایی در روزهای شنبه و یکشنبه نیز ادامه خواهد داشت و ممکن است بر سیستمهای راهیابی (جیپیاس) ، شبکههای برق و ارتباطات رادیویی و ماهوارهای اثر بگذارد.
اما ادارهٔ مدیریت حالات اضطراری فدرال امریکا گفت که تا کنون هیچ گونه تاثیر قابل توجهی از طوفان گزارش نشده است.
شرکت خدمات انترنتی ماهوارهٔ ستارلینک اسپیس ایکس روز شنبه در وبسایت خود اعلام کرد که خدمات انترنتی آن کاهش یافته و تیم آنها در حال بررسی است. ایلن مسک، رییس این شرکت در شبکهٔ ایکس نگاشته است که ماهوارههای این شرکت "تحت فشار زیادی قرار دارند، اما تا کنون مقاومت کرده اند."
شان دال، یک کارمند ادارهٔ علوم اقیانوسی و جوی ایالات متحده به خبرنگاران گفت که این طوفان برای لینهای با ولتاژ بالای شبکهٔ برق خطر دارد، نه لینهای که شبکه برق مناطق مسکونی را تامین میکنند. به گفتهٔ او ماهواره ها نیز ممکن است تحت تأثیر قرار گیرند، که به نوبه خود می تواند باعث مختل شدن خدمات جیپیاس و مخابراتی در زمین شود.
به گفتهٔ ادارهٔ علوم اقیانوسی و جوی ایالات متحده حتا زمانی که طوفان تمام میشود، ممکن سیگنالها بین ماهوارههای جیپیاس و آخذههای زمینی مختل یا از بین بروند. اما به گفتهٔ او ماهوارههای زیادی جیپیاس وجود دارند و هر گونه قطع سیگنالها نباید طولانی باشد.
ادارهٔ علوم اقیانوسی و جوی ایالات متحده میگوید که بهترین زمان برای دیدن شفق قطبی، یک تا دو ساعت قبل از نیمه شب به وقت محل است.
به گزارش این اداره، این طوفانها ناشی از یک مجموعه انفجارهای خورشیدی و پرتاب پلاسما و ذرات مقناطیسی از لایه بیرونی اتمسفیر خورشید است که میتواند باعث ایجاد شفق قطبی در نقاطی بسیار دور از دایره قطبی شود.
دانشمندان میگویند که نورهای درخشان شفق قطبی حاصل برانگیخته شدن گازهای مختلف بهخصوص اکسیجن و نایتروجن جو زمین است که در پی آن رنگهای متفاوتی در آسمان پدیدار میشود.
شدیدترین طوفان خورشیدی ثبت شده در تاریخ، در سال ۱۸۵۹بود. اما یک طوفان جیومقناطیس شدید دیگر در سال ۲۰۰۳ برق را در سویدن قطع کرد و ترانسفارمرهای برق را در افریقای جنوبی آسیب رساند.