حسن شیخ محمود، رییس جمهور سومالیا، پس از افزایش بودجهٔ وزارت معاروف این کشور، اعلام کرد که برای پرکردن خالیگاه در بخش معارف ۳۰۰۰ معلم جدید استخدام خواهد شد.
بودجهٔ کنونی وزارت معارف سومالیا در مقایسه با سال گذشته چهاربرابر افزایش یافته و به ۳۴ میلیون دالر رسیده است. این بلند ترین بودجهٔ است که تا اکنون به وزارت معارف سومالیا منظور میشود.
با آنهم، منتقدین میگویند که بودجهٔ وزارت معارف هنوز هم کم بوده و ضمناً ناامنی و فقر اکثریت کودکان سومالیایی را به ترک مکاتب مجبور کرده است.
محمد حسن، مدیر عمومی وزارت معارف سومالیا، به صدای امریکا گفت که مکاتب این کشور به شدت به معلمان نیاز دارند.
او افزود که هزاران معلم از پنج سال به اینسو در موگادیشو، پایتخت سومالیات، و همهٔ ایالتها از سوی حکومت معاش دریافت میکنند. اما گزارش تازهٔ این وزارت نشان میدهد که تنها یک ربع از کودکان به معارف دسترسی دارند.
حسن اضافه کرد که معلمان جدید بر اساس اولویت ساحاتی استخدام خواهند شد که در آن کودکان دسترسی اندک به معارف دارند.
این مقام سومالیایی گفت که به ساحاتی که تندروان از آن رانده شده اند، اولویت داده خواهد شد.
محمود سال گذشته علیه اسلامگرایان جنگ سراسری را اعلام کرد و نیروهای حکومتی و حامیان آنان از آن به بعد پیشرفتهای داشته اند و ساحاتی را از کنترول تندروان گروههای دهشت افگن بیرون کرده اند.
تندروان الشباب در ساحات تحت کنترول شان سیستم معارف رسمی را منع کرده و نصاب اسلامی را بر اساس تفسیر تند خود تطبیق میکنند.
رییس جمهور سومالیا در جریان سخنرانی سال نو خود تعهد کرد که در سال جاری تمامی تندروان را از بین خواهد برد.
سعود عبدالهی، مسوول انستیتیوت ویژهٔ نیازمندیهای تعلیمی و ناتوانیهای بدنی، به صدای امریکا گفت که بودجهٔ اندک دلیل اصلی عدم حضور کودکان در مکاتب است.
او افزود که نزدیک به ۷۰ در صد کودکان به دلایل مختلف به مکتب نمیروند که نبود بودجه عمده ترین آن است.
محمد عثمان علی، معلم یکی از مکاتب در موگادیشو، گفت که افزایش بودجهٔ معارف در حالی که هنوز هم در مقایسه با بودجهٔ سایر وزارتها کمتر است، سیستم معارف در این کشور را تقویت خواهد کرد.
سومالیا یکی از کشورهای جهان است که کمترین رقم شاگردان مکاتب را دارد. صندوق وجهی ملل متحد برای کودکان (یونیسف) میگوید که سه میلیون کودک سومالیایی به مکتب نمیروند.