استانکزی: بر کشور‌های غربی 'واجب' است به افغانستان بیایند و در بازسازی سرمایه‌گذاری کنند

شیر محمد عباس استانکزی، معیین سیاسی وزارت خارجهٔ طالبان

شیر محمد عباس استانکزی، معیین سیاسی وزارت خارجهٔ‌ طالبان، می‌گوید بر کشور‌هایی که در افغانستان نیرو نظامی داشتند، ''واجب و لازم'' است تا دو باره به این کشور برگردند و در بازسازی آن سهم بگیرند.

رسانه‌های محلی ویدیویی کوتاه از استانکزی را در رسانهٔ‌ اجتماعی ایکس که در گذشته تویتر نامیده می‌شد، منتشر کرده است که در میان شماری از مسوولان اتاق‌های تجارت و سرمایه‌گذران افغانستان سخنرانی می‌کند.

استانکزی در این سخنرانی خطاب به کشور‌های که در گذشته نیروی نظامی در افغانستان داشتند، می‌گوید: ''کشور‌هایی که در افغانستان قوت‌های نظامی اینجا داشتند و در افغانستان قوت‌های نظامی خود را استعمال کردند و در افغانستان هر نوع سلاح را استعمال کردند، این بالای آنها واجب است و لازم است [تا به افغانستان برگردند].''

این مقام ارشد وزارت خارجهٔ طالبان همچنین گفت که ''نظر به توافق نامهٔ دوحه هم آنها مکلف استند که پس به افغانستان بیایند و در بازسازی افغانستان سهم فعال بگیرند."

توافق نامهٔ دوحه چهار بخش دارد که شامل مبارزه با دهشت افگنی، خروج نیرو های امریکایی از افغانستان، شرکت در مذاکرات و گفتگو های بین الافغانی و آتش بس دایمی است. اما مذاکرات طالبان با حکومت پیشین افغانستان بی نتیجه ماند و با فرار محمد اشرف غنی، رییس جمهور پیشین افغانستان، و فرار سایر مقامات حکومت پیشین، طالبان وارد پایتخت شدند و بار دیگر به افغانستان مسلط شدند.

پیش از این نیز استانکزی در اوسط ماه اگست ضمن ابراز امیدواری به دوستی با ایالات متحده گفت که طالبان برای همیش با امریکا دشمنی نکرده، بلکه می‌خواهد که این کشور دوباره به افغانستان برگشته و در زمینهٔ بازسازی سهم بگیرد.

در دومین سالروز مسلط شدن طالبان بر افغانستان، استانکزی در صحبت با صدای امریکا گفت که تمام کشورهای جهان برای افغانستان نماینده و سفیر دارند، اما همه در دوحه کار می‌کنند.

ستانکزی گفت: "از سوی ما هیچ مشکل نیست. شرایط برای شان آماده است. برای یک کشور گزینش نماینده و دیدار کردن از نظر من به رسمیت شناختن است. ما با تمام کشورها به تماس استیم و امیدوارم که تمام کشورها سفارتخانه‌های شان را به کابل منتقل کنند. مطمین استم که هر زمانیکه امریکا ما را به رسمیت بشناسد، فردایش تمام کشورها ما را به رسمیت خواهد شناخت."

در دو سال گذشته که طالبان بر افغانستان دوباره مسلط شده اند،‌ هیچ کشور یا نهاد بین‌المللی حکومت این گروه را به رسمیت نشناخته و جامعهٔ بین‌المللی تاکید دارد که اگر طالبان خواستار کسب مشروعیت بین‌المللی اند باید به حقوق بشری مردم افغانستان به ویژه حقوق زنان و اقلیت‌ها احترام گذاشته، حکومت همه‌شمول را شکل داده و با گروه‌های تروریستی مبارزه کرده و نگذارند که از خاک افغانستان بر ضد هیچ کشوری استفاده شود.

با آنکه جامعهٔ بین‌المللی و در راس آن ایالات متحده همواره طالبان را به خاطر سلب حق کار و آموزش زنان به باد انتقاد گرفته اند، معیین سیاسی وزارت خارجهٔ طالبان گفت که حقوق زنان موضوع داخلی افغانستان است و ربطی به ایالات متحده ندارد.

او گفت: "در امریکا هم جاهایی وجود دارد که با زنان در آن رفتار تبعیض آمیز می‌شود،‌ مگر ما به آنان گفته ایم که چرا چنین است. آنان [ایالات متحده] باید با ما در زمینهٔ حل این مشکل همکاری کند."

در دو سال گذشته که طالبان بر افغانستان مسلط شده اند، دختران افغان از آموزش به سویهٔ بالاتر از صنف ششم مکتب محروم شده و نیز حق کار زنان و دختران سلب شده است.

در همین حال، ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، گفته است که ممنوعیت بر آموزش دختران در حال حاضر پابرجا می‌ماند. او گفته است که عالمان دینی در مورد آموزش دختران اختلاف نظر دارند و به گفتهٔ این مقام طالبان، حفظ سازگاری و هم‌بستگی میان عالمان دینی، مهمتر از برگشتن دختران به صنوف درسی است.