یافتههای یک تحقیق تازه نشان داده است که مصرف مروانا که مانند چرس یکی از مشتقات شاهدانه است، ممکن بر فعالیتهای بسیار مهم مغز، مثل تفکر، حل مشکلات، تصمیمگیری و برنامهریزی، اثر منفی بر جا بگذارد.
بر اساس یافتههای این تحقیق، مروانا همچنان سبب اختلال خواب، به ویژه در نزد افرادی میشود که به گونۀ منظم این ماده را استعمال میکنند.
پیش از این نیز تحقیقات دیگر نشان داده بود که مصرف چرس، مروانا و مشتقات شبیه آن فعالیتهای شناختی مغز را مختل کرده میتواند.
اما تحقیق جدید با وضاحت بیشتر در این مورد گفته است که مشتقات کانابیس یا شاهدانه، میتواند فعالیتها و مهارتهایی مثل تصمیم گیری، به خاطر نگهداشتن معلومات مهم، برنامهریزی، حل مشکلات و دیگر فعالیتهای مهم مثل کنترول عواطف و سلوک را به گونۀ منفی متاثر کند.
متخصصین صحی میگویند که مصرف چرس و مروانا بیشتر نوجوانان و جوانان را متاثر میکند، زیرا مغز آنان در حال انکشاف و بهبود فعالیتهای شناختی است. یافتههای طبی نشان داده است که نوجوانانی که چرس و دیگر مشتقات شاهدانه را مصرف میکنند، کارکرد نه چندان خوب آموزشی خواهند داشت.
تحقیقی که بر ۴۳ هزار نفر صورت گرفته است، تاثیرات منفی تتراهایدروکانابینول، عنصر عمدۀ نشه آور موجود در مشتقات شاهدانه، را بر فعالیتهای شناختی مغز ثابت کرده است.
تتراهایدروکانابینول در چربیهای بدن منحل و ذخیره شده و آهسته آهسته و در جریان چندین ماه وارد دروان خون شده و از آن طریق به تمام اعضا، به شمول مغز پخش میشود.
برخی تحقیقات حاکی از آن است که پس از توقف مصرف چرس و دیگر مشتقات شاهدانه، تاثیرات منفی آن نیز از بین خواهد رفت، اما این امر بستگی به مقدار، تکرر و زمانی دارد که یک فرد چرس مصرف کرده است. به این معنا که هرقدر مدت استعمال چرس دراز و دفعات مصرف آن بیشتر باشد، به همان پیمانه رفع تاثیرات منفی آن، پس از توقف استعمال، طولانی و زمانگیر خواهد بود.
افزون بر این، برخی تحقیقات دیگر نشان داده است که هر قدر در سنین کمتر به مصرف چرس، مروانا و دیگر مشتقات کانابیس رو آورد، به همان اندازه در سنین کهولت عملکرد ضعیف شناختی مغز خواهد داشت.
دانشمندان میگویند که همزمان با تحقیقات برای پی بردن به جزییات تاثیرات مخرب کانابیس، به نوجوانان و جوانان باید در مورد زیانهای صحی مشتقات آن فهمانده شود و آنان به پرهیز از مصرف چرس و مروانا و دیگر مشتقات شبیه آن ترغیب شوند.