حکومت افغانستان و دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد (UNODC)، اعلام کردند که سال گذشته میلادی ۹۰۰۰ تُن تریاک در سراسر افغانستان تولید شده بود که بیش از شش میلیارد دالر ارزش اقتصادی داشت.
وزارت مبارزه با مواد مخدر افغانستان مشترکأ با UNODC سروی اقتصادی و اجتماعی مواد مخدر را انجام دادند.
جاوید احمد قایم، معین وزارت مبارزه با مواد مخدر افغانستان روز دوشنبه به خبرنگاران گفت، سروی نشان میدهد که نبود حاکمیت قانون، ناامنی، نبود کنترول دولت در برخی ساحات، بیثباتی سیاسی و فساد اداری از دلایل عمدۀ افزایش کشت کوکنار در سال گذشتۀ میلادی بوده است.
آقای قایم افزود"ارزش اقتصادی مواد مخدر سال گذشته در داخل افغانستان حدود ۴ تا ۶ بیلیون دالر محاسبه شده".
او، گفت که نبود فرصتهای شغلی، نبود آموزش با کیفیت، دسترسی محدود به بازارهای اقلام زراعتی و کمبود خدمات مالی از سوی حکومت به دهاقین، از عواملی بوده که دهاقین به کشت کوکنار رو آورده اند.
این سروی در ۱۳۰۰ قریه و در مصاحبه با بیش ۴ هزار دهقان انجام شده است. بربنیاد سروی، آمار دهقانانی که کوکنار کشت میکنند، نسبت به سال ۲۰۱۱ میلادی ۱۱ درصد افزایش یافته است.
در این سروی آمده است که ۵۷ درصد دهقانان مصارف سالانۀ زندگی شان را از کشت کوکنار تأمین میکنند و اکثریت مطلق آنان به گروههای مختلف غیرمسؤول به شمول طالبان از کشت آن مالیات میپردازند.
آقای قایم گفت که ۴۶ تا ۵۶ درصد تریاک تولیده شده در افغانستان، در داخل خاک این کشور به هیروین تبدیل شده و سبب گسترش اقتصاد نامشروع شده است.
بربنیاد این سروی، ۶۸ درصد روستاهایی کوکنار کشت میشود یا خارج از کنترول دولت است و یا هم درگیری در آنجا جریان دارد و در برخی ساحات، کشت کوکنار به مرور زمان سبب ناامنی شده است.
آقای قایم گفت که کشت کوکنار و تولید مواد مخدر به مخالفان مسلح سود دارد و از عاید آن "شدیدأ" در جنگ استفاد میشود.
مارک کولهون، رئیس ساحوی دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد در افغانستان گفت که در سال ۲۰۱۷ میلادی ۳۲۸ هزار هکتار زمین مواد مخدر کشت شده بود که ۶۳ درصد افزایش را نسبت ۲۰۱۶ نشان میدهد.
آقای کولهون، افزود که کشت کوکنار، مانع کشت مشروع نیز میشود.
در همین حال، آقای قایم، گفت که نیروهای مبارزه با مواد مخدر این کشور سالانه بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون دالر برای قاچاقبران مواد مخدر ضربه وارد میکنند.
او، ابراز امیدواری کرد که با توجه به برنامههای شان، سال آینده میزان کشت کوکنار کاهش یابد.