سه روز پس از وقوع زلزلهٔ مرگبار در ترکیه و سوریه که منجر به کشته شدن نزدیک به ۲۰ هزار نفر شد، هزاران نفر خانههایشان را از دست داده و در سرمای شدید بدون سرپناه، غذا و آب زندگی میکنند.
امداد رسانان با استفاده از وسایل دست داشته تلاش دارند تا بازماندگان این زلزله را از زیر آوار بیرون بیاورند، اما سرمای شدید و تخریب جادهها و میدانهای هوایی تلاش آنان را پیچیدهتر کرده است.
مقامات و کارمندان طبی گفتند که ۱۶۶۵۰ نفر در ترکیه و حد اقل ۳۲۶۵ نفر در سوریه جان باخته اند که به این حساب شمار مجموعی تلفات ناشی از این زلزله به ۱۹۹۱۵ نفر رسیده است.
مقامات همچنان از زخمی شدن ۶۴هزار نفر در ترکیه و بیش از ۵۰۰۰ نفر در سوریه گزارش داده اند.
احمد توکگز، یکی از نجات یافتگان از دولت ترکیه میخواهد تا مردم را از مناطق ویران شده انتقال دهد. او گفت: "به خصوص در این سرما نمیتوان اینجا زندگی کرد. اگر مردم از گیرماندن در زیر آوار نمرده باشند، از سرما خواهند مرد."
امدادرسانان به ویژه در شمال سوریه که تحت کنترول شورشیان قرار دارد، خواستار کمکهای جهانی شده اند. گروه امدادگران موسوم به کلاه سفیدها در سوریه میگوید که"هر ثانیه می تواند به معنای نجات یک زندگی باشد."
اما با سپری شدن وقت، تیمهای نجات بیشتر اجساد را از زیر آوار بیرون میکشند، و امید زنده بیرون کشیدن گیرماندگان در زیر آوار کمتر میشود. در شهر انتاکیای ترکیه بیش از ۱۰۰ جسد در انتظار شناسایی در یک سردخانهٔ موقت گذاشته شده است.
با کاهش احتمال یافتن افراد زنده در زیر آوار، تیمهای نجات در برخی ساحات شروع به تخریب ساختمانها کرده اند. گروهای نجات میگویند که نمیتوانند تمام مناطق را جستجو کنند و باید مناطقی را که ممکن است بازماندگان در آن وجود داشته باشند، اولویت بدهند.
کمکهای بین المللی به سوریه به خاطر تحریمهای غرب بر حکومت بشارالاسد بسیار پراکنده بوده و تنها سازمانهای کمکرسانی کوچک محمولههایی را به شمال غرب سوریه فرستاده اند.
نخستین محمولهٔ کمکهای بشری سازمان ملل متحد روز پنجشنبه به این مناطق رسید. ملل متحد تنها اجازه ارسال کمکها از طریق یک گذرگاه مرزی را دارد و آسیب جادهها تاکنون از آن جلوگیری کرده بود.
ادارهٔ مبارزه با آفات طبیعی ترکیه اعلام کرده است که بیش از ۱۱۰هزار کارمند امدادرسان و نجات و بیش از ۵۵۰۰ وسیلهٔ نقلیه مصروف عملیات نجات استند.
انتقادات در حالی از حکومت ترکیه افزایش یافته است که اردوغان در جریان دیدار از ساحهٔ زلزله زده کاستیهای حکومتاش را پذیرفت اما افزود که آمادگی برای آفات طبیعی دشوار است.
او گفت: "البته که کاستیهای وجود دارد. وضعیت به وضوح مشاهده میشود. ممکن نیست برای این چنین یک آفت طبیعی آماده بود."
ترکیه، به ویژه ساحهٔ مرز ترکیه با سوریه، در یکی از فعالترین مناطق زلزله خیز جهان موقعیت دارد. این مرگبارترین زلزله پس از زلزلهٔ سال ۱۹۳۹ در ترکیه بوده که در آن حدود ۳۳ هزار نفر جان باختند.