دختران دانش‌آموز صنف ۱۲ در افغانستان در یک روز تمام مضامین را امتحان دادند

عکس: آرشیف

هزاران دانش آموز دختر صنف دوازدهم امروز چهارشنبه هفتم دسمبر (۱۶ قوس) در یک امتحان یک روزۀ فراغت از دورۀ لیسه در کابل و چندین ولایت افغانستان شرکت کردند و همه مضامین صنف دوازدهم را در سه ساعت سپری کردند.

وزارت معارف حکومت طالبان به گونۀ رسمی در این باره چیزی نگفته و یک منبع به صدای امریکا گفت که در بیرون بسیاری مکاتب در شهر کابل، افراد طالبان حضور داشتند و به رسانه‌ها اجازه گزارش‌دهی در این مورد را ندادند.

نمایندهٔ صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) در افغانستان اخذ امتحان از دختران صنف دوازده را تایید کرده و گفته است که این امتحان در حالی گرفته می شود که هنوز مکاتب متوسطه و لیسه به روی دختران مسدود است. این مقام ملل متحد همچنین افزود که افغانستان به دختران بیشتر در مکاتب و دانشگاه های این کشور نیاز دارد.

یکی از دانش آموزان به صدای امریکا گفت که سخت‌ترین تجربۀ او دادن امتحان ۱۷ مضمون در یک روز بود و اینکه تقریباً در بیش از سه سال گذشته -به دلیل همه گیری کروناویروس و سپس حاکمیت طالبان بر افغانستان- از دروس خود دور مانده و آماده چنین امتحانی نبود.

این دختر دانشجو که نخواست نامش گرفته شود، ضمن ابراز نگرانی از آینده اش گفت: "سوالات به شکل چپتر به ما داده شد و گفتند که حل کنید. تمام سال درس نخوانده بودیم و کتاب نداشیم. نمی‌فهمم که آیندۀ ما چه خواهد بود."

در این امتحان که سه ساعت زمان برای تکمیل آن از سوی وزارت معارف در نظر گرفته شده بود، از بیشتر از ده مضمون امتحان گرفته شد. دانش آموزان می گویند همه به دلیل اینکه مدت زیادی از دروس محروم بوده اند، مایوس بودند.

شهلا فرید، استاد پیشین در پوهنتون کابل که خود سال‌های زیادی را در بخش تدریس دانش آموزان و محصلین صرف کرده است با انتقاد از شیوه گرفتن امتحان تمام مضامین در یک روز می گوید که این شیوه خلاف تمام اصول معارف است.

خانم فرید به صدای امریکا گفت: "تعلیم و تربیه یک سیستم است و از خود مراحل دارد. شاگرد باید اول در صنف درس بخواند، ارزیابی‌های روزانه صورت می‌گیرد، ارزیابی چهارونیم ماهه صورت می‌گیرد و بعداً به طرف امتحان سالانه و ختم صنف می‌رود. هرگاه خارج از این سیستم ارزیابی می شود، پس کیفیت و ارزش تعلیم و تربیه از بین می رود."

امتحان سالانۀ صنف دوازده از شاگردان دختر در افغانستان در حالی اخذ شد که در کم و بیش ۱۵ ماه گذشتهُ طالبان به شاگردان مکاتب متوسطه و لیسه دختران اجازه رفتن به مکتب را ندادند.

مسوولان حکومت طالبان همواره گفته اند که در مورد بازگشایی مکاتب دختران بالاتر از صنف ششم بحث ها جریان دارد و اما تا به حال هیج خبری از بازگشایی مکاتب دختران بالاتر از صنف ششم در دست نیست.