وزارت فواید عامۀ حکومت طالبان گفته است که برای نخستینبار، محمولۀ ترانزیتی ریلی چین از مسیر خط آهن ایران به ولایت هرات رسیده است.
محمد شرافت حقشناس، سخنگوی این وزارت، روز جمعه ۲۷ دسمبر (هفتم جدی) با نشر خبرنامهای گفت که این محموله شامل، ۱۰۰۰ کویل آهن از طریق بندر عباس وارد "ایستگاه روزنک" ولایت هرات شده است.
به گفتۀ حقشناس، این محموله ترانزیتی که از خاک چین حرکت خود را آغاز کرده است، پس از ورود به بندر عباس، از طریق شبکه ریلی ایران به افغانستان رسیده است.
حقشناش افزوده است: "انتقال محموله از این مسیر، گامی مهم در توسعه ارتباطات ترانزیتی افغانستان و اتصال این کشور به آبهای آزاد محسوب میشود و نشاندهنده پیشرفتهای در حوزه حملونقل و ترانزیت منطقهای است."
بر اساس اظهارات سخنگوی این وزارت، با تکمیل شدن کار مسیر خط آهن خواف - هرات، ظرفیتهای تازۀ برای اقتصاد افغانستان فراهم خواهد شد که به باور وی، این کار بستر مناسبی برای گسترش تجارت و ترانزیت در منطقه ایجاد خواهد کرد.
افغانستان که یک کشور محاط به خشکه است، به دلیل جنگهای درازمدت از موقعیت استراتیژیک خود در میان آسیای میانه و جنوب آسیا کمتر سود برده است.
این در حالی است که پیش از این، مقامات اداره خط آهن حکومت طالبان گفته بودند که نخستین محمولۀ کالاهای چینی از طریق دهلیز زمینی تازه ساخته شده بین چین، قرغیزستان، اوزبیکستان به مقصد افغانستان بارگیری شده است.
بخت رحمان شرافت، رییس خط آهن حکومت طالبان، گفته بود که نخستین محموله کالاهای چینی به سوی افغانستان حرکت کرده که نخست به ایستگاه خط آهن اوش قرغیزستان میرسد و سپس این کالاها به اوزبیکستان و در فرجام از طریق بندر حیرتان به مزارشریف منتقل خواهد شد.
توافق دهلیز جدید زمینی میان چین، قرغیزستان، اوزبیکستان و افغانستان اخیراً در تاشکند، پایتخت اوزبیکستان، امضا شد.
افغانستان در حال حاضر از طریق شبکه راه آهن ترکمنستان از طریق بنادر تورغندی هرات و بندر آقینه در ولسوالی اندخوی ولایت فاریاب به آن کشور وصل شده است.
افغانستان هم اکنون ۱۳۵ کیلومتر راه آهن دارد که برای انتقال کالا بین اوزبیکستان، ترکمنستان و ایران استفاده میشود.
همچنان طالبان قراردادی را برای تمدید ۴۷ کیلومتر خط آهن بین خواف و هرات در پایان ماه مارچ امسال امضا کردند که کار عملی آن چند روز پیش از آن آغاز شده بود.
حکومت طالبان میگوید که پس از تکمیل آخرین قطعه راه آهن هرات - خواف، افغانستان از طریق این خط آهن ۱۵۲ کیلومتری از طریق ایران و ترکیه به شبکه راه آهن اروپا وصل خواهد شد.