هشت زندانی طالب از پاکستان رها شد

  • ژیلا سمیعی - واشنگتن
پاکستان هشت زندانی طالب را به درخواست شورای عالی صلح افغانستان رها کرده که گفته می شود در تسهیل بخشیدن روند مصالحه در افغانسان ممد واقع شود.

اما تا هنوز معلوم نیست که رهایی این زندانی ها چه موثریتی بر روند صلح خواهد داشت زیرا در بین آنها نام اعضای پُرنفوذ طالبان ذکر نشده است.

رفتن یک هئیت از جانب شورای عالی صلح افغانستان به ریاست صلاح الدین ربانی، رئیس این شورا به پاکستان، و مذاکره با مقامات بلند پایه باعث شد که اسلام آباد هشت تن از اعضای طالبان را رها کند.

جانب افغانستان این حرکت پاکستان را یک گام مثبت در جهت کمک به تلاش ها برای صلح جلوه داده است.

سازش سیاسی
داود سلطان زوی، تحلیلگر مسایل سیاسی افغانستان می گوید که پاکستان فقط می خواست آقای صلاح الدین ربانی را – که پدر اش از جانب طالبان ترور شده بود – دست خالی از این سفر برنگردد، غیر آن کدام شخص مهمی آزاد نشده است. او می گوید "توقعات بلند بود زیرا رهایی زندانیان طالب، مهمتر... جلوه داده شده بود. در حالیکه اگر به عمق موضوع داخل شویم، رهایی چند طالب از زندان های پاکستان، در وضعیت فعلی افغانستان که جنگ جریان دارد چی تغییری بوجود خواهد آورد، هیچ!"

رحیم الله یوسفزی، خبرنگار مجله نیوزویک در پاکستان می گوید بر اساس گزارش های تائید نشده امکان دارد ملا نورالدین طرابی، وزیر عدلیه طالبان هم در بین افرادی باشد که آزاد گردد، اما او می گوید که طرابی مرد سالخوردۀ بوده و سالهاست که زندانی می باشد. به گفته یوسفزی پاکستان می خواهد به این نوع با یک تیر دو نشان بزند – یعنی هم حکومت افغانستان را راضی نگهدارد و هم طالبان را خشنود نگهدارد.

افراد بی صلاحیت
این در حالی است که رهبران برجسته طالبان چون، ملا جهانگیروال، منشی ملا عمر رهبر طالبان، و ملا عبدل غنی برادر که نفر دوم بعد از ملا عمر شناخته می شد و رهبران دیگر هنوز در قید پاکستان بوده و تقاضای حکومت افغانستان در رهایی این افراد بی ثمر بوده است.

داود سلطان زوی می گوید که هدف طالبان بطی ساختن عملیه قطر است. او افزود "پاکستانی ها بسیار ماهرانه هر چند وقت بعد کاری را انجام میدهند که نشان دهند ابتکار عمل را در دست دارند. و در عین زمان می خواهند نمایش دهند که برای افغانستان و جامعه جهانی، چیزی را ارایه کرده اند، در حالیکه در ماهیت آن چندان اقدام قابل لمسی نمی باشد."

پاکستان در آیندۀ افغانستان
سلطان زوی می گوید با اعلام تاریخ انتخابات در افغانستان، پاکستان می خواهد در حکومت آینده افغانستان هم امتیاز داشته باشد به همین علت در آینده های دور و نزدیک شاهد همچو مانور های دقیق و حساب شده پاکستان در ارتباط به افغانستان خواهیم بود.

از جانبی گزارشاتی به نشر رسیده است که شبکه حقانی قصد دارد با امریکایی ها به مذاکره نشیند، سلطان زوی امکان همچو مذاکراتی را بر اساس قوانین امنیت ملی ایالات متحده که با دهشت افگنان مذاکره نخواهند کرد، رد میکند اما می گوید این حرکت گروه حقانی هم حساب شده است زیرا آنان می توانند ادعا کنند که حاضر به مذاکره بودند اما امریکا آماده نبود.

رحیم الله یوسفزی می گوید گروه حقانی دیروز طی اعلامیه ای گفتند که از دستورات ملا محمد عمر و شورای کویته در مورد مذاکرات پیروی خواهند نمود. او افزود "تصور میکنم اگر عملیه قطر یا مذاکره بین طالبان و یاالات متحده دوباره آغاز گردد، شبکه حقانی غیر مستقیم در آن دخیل خواهد بود."

یک فیصله سیاسی بین حکومت افغانستان و گروه های مسلح مخالف بهترین راه حل برای جلوگیری از بی ثباتی ها بعد از سال ۲۰۱۴ و خروج عساکر خارجی از افغانستان خوانده شده است اما تلاش های پی در پی جامعه بین المللی و حکومت افغانستان پر بار نبوده است و حکومت پاکستان هم در مورد بی علاقه گی نشان میداد.