مقامات پاکستان می گویند که از طالبان افغان برای شرکت در نشست "سازمان همکاری اسلامی" در مورد آموزش دختران در جوامع اسلامی دعوت شده بودند، اما پاسخی از این گروه دریافت نکردند.
این نشست به ابتکار "سازمان همکاری اسلامی" مستقر در شهر مکۀ عربستان سعودی، و به میزبانی پاکستان روز شنبه ۱۱ جنوری (۲۲ جدی) در اسلامآباد آغاز شد. در این نشست روی چالشها و فرصتهای تحصیلی دختران در کشورها و جوامع اسلامی بحث میشود.
خالد مقبول صدیقی، وزیر معارف پاکستان، به خبرگزاری فرانس پرس گفت که اسلامآباد به کابل دعوتنامه ارسال کرده بود، "اما هیچکسی از حکومت افغان در این کنفرانس حضور نداشت."
حکومت طالبان تاکنون در مورد عدم اشتراک شان در این نشست تبصره نکرده است.
به گفتۀ "سازمان همکاری اسلامی" در این نشست نمایندگان کشورهای اسلامی، فعالان حقوق بشر و نمایندگان ملل متحد و بانک جهانی اشتراک کرده اند.
عربنیوز، رسانهای پاکستانی روز جمعه ۱۰ جنوری (۲۱ جدی) گزارش داد که در این کنفرانس، ۱۵۰ نماینده از ۴۷ کشور به شمول استادان، عالمان دینی، کارشناسان و فعالان حقوق بشر اشتراک خواهند کرد.
روزا اوتنبایووا، نماینده ویژه سرمنشی عمومی ملل متحد برای افغانستان (یوناما) از رهبران کشورهای اسلامی خواست تا از دختران افغان حمایت کنند.
او گفت: "من واقعاً از تمام این وزرا که از سراسر جهان آمدهاند، میخواهم که بورسهای تحصیلی را فراهم کنند، آموزش آنلاین فراهم کنند و انواع مختلف آموزشها را برای آنها فراهم کنند. این وظیفه امروز است."
افغانستان یگانه کشور عضو سازمان همکارهای اسلامی است که در آن آموزش دختران بالاتر از صنف ششم ممنوع شده است.
طالبان پس از حاکمیت مجدد بر افغانستان در اگست ۲۰۲۱ محدودیتهای زیادی را بر زنان و دختران در افغانستان وضع کرده اند. این گروه در سپتمبر ۲۰۲۱، آموزش دختران را در مکاتب متوسطه و لیسه منع و سپس در دسمبر ۲۰۲۲ زنان را از آموزش در دانشگاهها و کار در سازمانهای غیرحکومتی محروم کرد.
برخی از منابع پاکستانی گفته اند که هدف این کنفرانس، این است که حکومت طالبان را تحت فشار قرار دهد تا آنان دربارۀ ممنوعیت آموزش دختران در این کشور تجدید نظر کنند.
در حال حاضر افغانستان یگانه کشور در جهان است که در آن دختران از رفتن به مکاتب متوسطه، لیسه و دانشگاه محروم اند. با وجود تاکید جدی جامعهٔ بینالمللی برای از سرگیری آموزش دختران در افغانستان، این سومین سال است که طالبان به این محدودیت ادامه داده اند.