حکومت طالبان می گوید که در حال بررسی یک سرمایه گذاری مشترک از سرمایه گذاران چینی و افغان به نام شرکت فان-چاینا-افغان (FAMPTC) که در چند ماه آینده در بخشهای مختلف در افغانستان ۳۵۰ میلیون دالر سرمایهگذاری خواهد کرد.
معاونت ریاستالوزرای حکومت طالبان ناوقت پنجشنبه ششم جولای (۱۵ سرطان) با نشر خبرنامهای گفته است که جزییات این سرمایهگذاری را سید حبیب شاپور رییس این شرکت در دیدار با مولوی عبدالکبیر، سرپرست این اداره دیروز شریک کرده است.
به نقل از اعلامیه، در این دیدار مسوولان این شرکت از فعالیتها و خدمات این شرکت در افغانستان و سایر کشورها به سرپرست و معاون سیاسی ریاستالوزرا معلومات داده و گفته اند که این شرکت علاقمند سرمایهگذاری در افغانستان است.
در اعلامیه آمده است: "آنها افزودند که این شرکت در چند ماه آینده حدود ۳۵۰ میلیون دالر در تولید برق، ساخت کارخانه سمنت و سکتور صحت در افغانستان سرمایهگذاری خواهد کرد. آنان گفتند که ما افراد متخصص و مسلکی و پلانهای عملیاتی داریم که به زودی در افغانستان تطبیق خواهد شد".
سرپرست ریاستالوزرای طالبان از اقدام این شرکت استقبال کرده و گفته است که حکومت این گروه در کنار سرمایه گذاران و تجار ایستاده و امنیت جان و مال آنان را تضمین میکند.
بر اساس گزارش خبرگزاری باختر تحت کنترول طالبان، شرکت پروسس و تجارت معادن چین و افغانستان (FAMPTC) یک شرکت مشترک بین شرکت نفت و گاز چینایی شین جینگ آسیا(CAPEIC) و وطن گروپ افغانستان است.
پس از تسلط دوبارۀ طالبان بر افغانستان در اگست ۲۰۲۱ میلادی، بیشتر شرکتهای چینایی به سرمایهگذاری روی معادن افغانستان علاقمندی نشان داده اند.
پیش از این، وزارت معادن و پترولیم حکومت طالبان، قرارداد استخراج نفت از حوضه نفتی دریای آمو را به ارزش ۵۴۰ میلیون دالر با شرکت چینایی (SPEIC) به تاریخ پنجم جنوری (۱۵ جدی ۱۴۰۱) امضا کرده بود.
شهابالدین دلاور، سرپرست وزارت معادن و پترولیم حکومت طالبان حین امضای این قرارداد گفت: "ساحات استخراجی که با این شرکت چینی قرارداد امضا شده است، ۴۵۰۰ کیلومتر مربع نفت ذخیره شده است هر هکتار آن یک دالر است و زمانی که این شرکت شروع به استخراج کند، اجاره از یک دالر به ۴۰ دالر افزایش مییابد".
قرارداد حوزۀ دریای آمو شامل ساحاتی از ولایات سرپل، جوزجان و فاریاب را در بر میگیرد.
حکومت طالبان در حالی از سرمایهگذاری ۳۵۰ میلیون دالری یک شرکت مشترک چینایی – افغان خبر میدهد که با وجود امضای قرارداد تاریخ آغاز اکتشاف معدن مس عینک لوگر توسط شرکت چینایی امسیسی هنوز مشخص نیست.
وزارت معادن و پترولیم حکومت طالبان به تاریخ ۱۳ جون (۲۳ جوزا) با نشر تویتی گفته بود که شهابالدین دلاور سرپرست این وزارت و معاون شرکت چینای امسیسی توافق کرده اند که پس از بیرونکردن آثار باستانی از محوطه معدن مس عینک در لوگر روند اکتشاف معدن آغاز شود.
قرارداد استخراج معادن مس عینک در سال ۲۰۰۷ با یک شرکت چینایی به نام (MJAM-MCC) در زمان تصدی ریاست جمهوری پیشین حامد کرزی به مدت ۳۰ سال به ارزش ۲.۸۳ میلیارد دالر امضا شد.
اما به دلایل نامعلومی این شرکت چینایی اکتشاف این معدن را به تعویق انداخت. این معدن در ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی کابل قرار دارد که یکی از بزرگترین معادن مس جهان است.
این شرکت چینایی بعداً درخواست تجدید نظر در قرارداد را داد، اما پس از آن یک شرکت چینایی دیگر برای اکتشاف این معدن اعلام آمادگی کرد، ولی هنوز کار روی این معدن آغاز نشده است.
در سالهای اخیر علاوه بر مشکلات امنیتی، یکی از دلایل تاخیر در اکتشاف معدن وجود آثار تاریخی در مناطق اطراف معدن بوده است. اکنون توافق شده است که این آثار با نظارت کمیته مشترک از محل معدن به مکان امن دیگری منتقل شوند.
افغانستان یکی از کشورهایی است که دارای معادن وسیع سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی است، اما به دلیل جنگهای طولانی و کمبود زیرساختها، هنوز این معادن استخراج نشده است.