طالبان: اظهارات گزارشگر ویژه ملل متحد 'غیرمسوولانه و عقده‌مندانه' است

ذبیح الله مجاهد، یکی از سخنگوی گروه طالبان

حکومت طالبان اظهارات ریچارد بنیت، گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر در افغانستان را "غیرمسوولانه و عقده‌مندانه" خواندند.

آقای بنیت روز گذشته در نشست شورای حقوق بشر ملل متحد گفت که زیر حاکمیت طالبان، وضعیت حقوق بشر رو به وخامت نهاده است و این وضعیت "نزول به سمت استبداد" است.

آقای بنیت ضمن تاکید بر تغییرات اساسی برای رسیدگی به وضعیت بحرانی حقوق بشری در افغانستان افزود: "عقب‌گرد شدید در زمینۀ حقوق زنان و دختران، هدف‌گیری انتقام‌جویانۀ مخالفان و منتقدان و سرکوب آزادی بیان توسط طالبان به مثابۀ نزول به سمت استبداد است."

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، روز سه‌شنبه ۱۳ ستپبر (۲۲ سنبله) گفت: "این قضاوت وارونه بیانگر این است که از این سازمان بین المللی به گونهٔ علنی سو استفاده صورت می‌گیرد و "معلومات نادرست" از آدرس آن پخش می‌شود.

مجاهد افزود:‌"ما اظهارات غیرمسوولانه و عقده‌مندانه از آدرس سازمان ملل متحد و موقف خصمانه در برابر امارت اسلامی را تقبیح نموده و آنرا قابل تاسف می‌خوانیم."

پیش از این نیز آقای بنیت گفته بود که اندیشۀ طالبان در خصوص حقوق زنان و دختران تغییر نکرده و به گفتۀ او، وضعیت فعلی زنان و دختران افغان مشابه به رژیم قبلی طالبان— بین سال‌های۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱— است.

اما مجاهد اضافه کرد که در حال حاضر، هیچ تهدیدی به زندگی زنان در افغانستان متوجه نیست، هیچ زنی در جنگ‌ها کشته نمی‌شود و همچنان هیچ‌کسی به "عزت خانم‌های افغان" به نظر بد دیده نمی‌تواند.

به گفتۀ سخنگوی حکومت طالبان در حال حاضر، بسیاری از کارمندان زن در ادارات دولتی و غیردولتی مصروف کار اند و تلاش‌ها برای فراهم کردن محیط خوب کاری برای دیگر کارکنان زن جریان دارد.

در همین حال،‌ محبوبه سراج، خبرنگار و فعال حقوق زنان، در نشست شورای حقوق بشر ملل متحد گفت که زنان افغان از "صحنه محو" شده اند.

او افزود: "ما محو شده‌ایم. آیا احساس محو شدن را درک می‌کنید؟ من محو شده‌ام و نمی‌دانم دیگر چه کنم. این آخرین امیدواری و آخرین باری است که به جای می‌روم در این مورد با جهان صحبت می‌کنم به دلیل این که از این کار خسته شده‌ام و بیش از این آن را انجام نخواهم داد."

طالبان همچنان می‌گویند که در یک سال گذشته، حقوق همۀ اقلیت‌ها در این کشور مصوون بوده، هیچ فرد و گروهی کشته و زندانی نشده و نیز جلو عبادت اقلیت‌ها در افغانستان نشده اند.

پیش از این، بارها گزارش‌های به نشر رسیده بود که طالبان به کشتار غیرنظامیان به شمول مقام‌های پیشین افغان ادامه داده و نیز بسیاری از فعالان حقوق زن، خبرنگاران و دیگر اقشار جامعه را بازداشت و شکنجه کرده اند.

در تازه‌ترین مورد، کمیسیون ایالات متحده در امور آزادی مذهبی در جهان با انتشار گزارشی گفت که آزادی مذهبی در افغانستان در وضعیت بدی قرار دارد. در گزارش سالانۀ این کمیسیون که به تاریخ ۲۳ اگست (اول سنبله) منتشر شد، گفته شده که وضعیت کنونی در افغانستان به دورۀ اول طالبان در دهۀ ۱۹۹۰ مشابهت دارد.

در این گزارش گفته شده است که پس از به قدرت رسیدن دوبارۀ طالبان در ماه اگست سال گذشته، این گروه تفسیر‌شان از فقه اهل سنت را بر مردم افغانستان تحمیل کرده اند که به نقل از این گزارش، این کار باعث محدود شدن آزادی عقیده در افغانستان شده است.

این در حالی است که اخیراً کارشناسان ملل متحد نیز از ادامۀ نقض شدید حقوق بشری توسط جنگجویان طالبان ابراز نگرانی کرده و گفته بودند که در حال حاضر، هیچ نشانه‌ای برای تغییر وضعیت حقوق بشری در افغانستان وجود ندارد.

این کارشناسان در اواسط ماه روان میلادی با نشر بیانیه‌ای گفتند که طالبان در یک سال گذشته، باوجود تعهدات متعدد طالبان برای حمایت از حقوق بشری، نه تنها که به وعده‌های خود عمل نکردند، بلکه بسیاری از دست‌آوردهای دو دهۀ گذشته را معکوس کرده اند.