واکنش‌ها پس از امضای توافقنامۀ صلح میان امریکا و طالبان

زلمی خلیلزاد، نمایندۀ امریکا برای صلح افغانستان و ملا برادر از جانب طالبان، توافقنامه را امضا کردند.

توافقنامۀ صلح میان ایالات متحده و گروه طالبان در قطر با واکنش‌ها، خوشبینی‌ها و برخی نگرانی‌های سیاستمداران بین المللی به همراه بوده است.

قصر سفید پس از امضای توافقنامه با نشر اعلامیه ای نگاشته است "کاهش و خروج نیرو های امریکایی از افغانستان آغاز خواهد شد؛ اما، عملیات ضد دهشت افگنی برای ادامۀ منحل کردن گروه های دهشت افگن که خطر را متوجه امریکا و متحدینش می سازند، حفظ خواهد کرد."

تضمین‌‌های ضد دهشت افگنی از سوی طالبان، اعلام جدول زمانی خروج قوای خارجی از افغانستان، آغاز مذاکرات بین الافغانی و آتش بس دایمی و سرتاسری از شرایط اساسی این توافقنامه است.

زلمی خلیلزاد، نمایندۀ ویژۀ امریکا در امور صلح افغانستان در یک سلسلۀ پیام های تویتر نگاشته است: "ما یک توافقنامۀ را با طالبان امضا کردیم که اهداف ایالات متحده را تحقق می بخشد و افغانستان را در مسیر صلح قرار می دهد."

آقای خلیلزاد که امضا کنندۀ این توافق با گروه طالبان بود، نگاشته است "باید از تکرار اشتباهات گذشته پرهیز شود و افغان‌ها باید یکجا شده و یک کشور متحد، همه شمول و مستقل را تشکل دهند.

این دپلومات ارشد امریکایی تاکید کرده که جهان نیز باید درس بگیرد و افغانستان را تنها رها نکند .

او افزوزده است: "ایالات متحده سهم خود را در این عرصه ادا می کند. تجلیل واقعی زمانی خواهد بود که ما به این اهداف نایل آییم."

در کنار این پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو) با نشر اعلامیه‌ای، این توافق را نخستین گام "برای دسترسی به یک راه حل صلح آمیز جنگ افغانستان" عنوان کرده و از گروه طالبان خواسته است "از این فرصت که برای صلح ایجاد شده، استفاده کند."

ناتو از کاهش مشروط نیرو های ماموریت حمایت قاطع در افغانستان در پی "عملی سازی تعهدات داده شدۀ گروه طالبان در توافقنامۀ صلح" خبر داده و بر تداوم حمایت این پیمان از نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان بار دیگر تاکید شده است.

منشی عمومی سازمان ملل متحد نیز از تلاش‌ها برای دستیابی به یک توافق سیاسی پایدار در افغانستان استقبال کرده است.

در اعلامیۀ روز شنبه (۲۹م فبروری) دفتر انتونیو گوتیرش، بر اهمیت حفظ کاهش خشونت در سرتاسر افغانستان تاکید شده و این آن را برای تمام افغان‌ها "سودمند" خوانده است.

اما جان بولتن، مشاور پیشین امنیت ملی قصرسفید، در صفحۀ تویتر خود، امضای توافقنامه با طالبان را "یک خطر غیر قابل قبول به غیرنظامیان امریکایی" خوانده و نگاشته است که به "طالبان مشروعیت داده و پیام نادرستی را به دهشت افگنان گروه داعش و شبکۀ القاعده و در کل دشمنان امریکا می فرستد."

یک روز پس از امضای توافقنامه صلح میان امریکا و طالبان وزارت خارجه ایران گفته است از هر تحولی که به صلح و ثبات در افغانستان کمک کند، تهران از آن از استقبال می‌کند.

این وزارت در صفحه تویترش افزوده است که به باور ایران توافق صلح پایدار در افغانستان تنها از طریق گفتگوهای بین‌الافغانی و با در نظر گرفتن ملاحظات کشورهای همسایۀ آن بدست خواهد امد.

واکنش های داخلی

حامد کرزی، رییس جمهور پیشین افغانستان، امضای توافقنامۀ صلح را "یک گام بزرگ به سوی صلح" خوانده است.

آقای کرزی در یک پیامی در تویترش ابراز امیدواری کرده است که این توافق راه را "برای یک مذاکرات همه شمول بین الافغانی و صلح پایدار هموار کند."

عبدالله عبدالله، رییس اجراییه حکومت افغانستان، با قدردانی از ایالات متحده و زلمی خلیلزاد، امضای این توافقنامه را یک فرصت "مهم، حساس و تاریخی" برای افغانستان و تمام افغان‌ها خواند که به گفتۀ وی پس از سال ها جنگ فراهم شده است.

محمد کریم خلیلی، رییس شورای عالی صلح افغانستان، اقدام واشنگتن را مورد ستایش قرار داده و آن را "گام مهم و معنادار در جهت حل بحران جنگ در أفغانستان" عنوان کرد."

عطا محمد نور، رییس اجراییۀ حزب جمعیت اسلامی افغانستان با نشر پیامی در تویتر از امضای توافقنامۀ صلح استقبال کرده و نگاشته است "ما مسیری طولانی را طی کرده ایم ، اما برای دستیابی به صلح شرافتمندانه، همۀ ما باید اجماع را ایجاد کنیم، بردباری و خویشتنداری نشان دهیم و در بعضی مواقع، به منظور منافع خود و حفظ جمهوری اسلامی افغانستان، مصالحه کنیم."