هیات معتمد صندوق امانت پولی افغانستان روز دوشنبه ۲۱ اکتوبر (۳۰ عقرب) برای نخستین بار در شهر ژنیو، سویس، ملاقات کرد و گامهای عملی را برای این صندوق امانت برداشت.
این هیات که متشکل از نمایندگان ایالات متحده، سویس و دو مقام پیشین افغانستان است در نخستین نشست خود بر اصل ریاست مشترک و همچنین ایجاد "کمیتهٔ مشورتی افغان" توافق کرد.
وزارت مالیهٔ ایالات متحده با نشر اعلامیهای گفته است که این هیات معتمد همچنین توافق کرد تا سرمایهگذاریهای محتاطانهای را برای محافظت از داراییهای این صندوق انجام دهد. علاوه بر آن، این هیات توافق کرد تا روند پرداختهای بالقوه برای تعاملات پولی افغانستان را تعریف بیشتر کرده و روند استخدام رییس اجرایی این صندوق را آغاز کند.
بر اساس این اعلامیه، اقدامات موثر و قوی نیز روی دست گرفته شده است تا از صندوق امانت به مقاصد غیر قانونی استفاده نشود.
در اعلامیهٔ وزارت مالیهٔ امریکا آمده است که "امروز هیات معتمد روی اقدامات اضافی توافق کرد تا محافظت صندوق امانت مردم افغانستان ادامه یابد که شامل استخدام تفتیش خارجی میشود تا تفتیش سالانه را انجام بدهد.''
ایالات متحده از طریق وزارت مالیه و خارجهٔ امریکا و در همآهنگی با شرکای بین المللی به شمول حکومت سویس و دو متخصص افغان در بخش اقتصاد به تاریخ ۱۴ سپتمبر ایجاد صندوق امانت پولی افغانستان را اعلام کرد. هدف از ایجاد این صندوق امانت، کمک به مردم افغانستان است که در حال حاضر با بحران اقتصادی و بشری مواجه است.
وزارت مالیهٔ ایالات متحده گفته است که این صندوق امانت به گونهای طراحی شده است تا ۳.۵ میلیارد دالر از دارایی های افغانستان برای ثبات اقتصادی مردم آن کشور پرداخت شود.
حکومت ایالات متحده به تاریخ ۱۴ سپتمبر ۲۰۲۲ اعلام کرد که ۳.۵ میلیارد دالر از داراییهای منجمد شدۀ افغانستان را به یک صندوق امانت پولی در سویس میسپارد تا برای کمک و بهبود اقتصاد افغانستان به مصرف برسد.
وزارت مالیۀ ایالات متحده در آن زمان تاکید کرد که این پول در اختیار بانک مرکزی افغانستان که از سوی طالبان اداره میشود، قرار داده نخواهد شد.
صندوق امانت پولی افغانستان مستقر در شهر ژنیو سویس مسوول تمام مراودات و فعالیتهای مرکزی بانکی چون پرداخت بدهیهای بینالمللی افغانستان، تادیات برق وارداتی آن کشور و نیز رسیدگی به نیازمندیهای آینده چون چاپ پول خواهد بود.
این صندوق پولی از سوی هیاتی متشکل از نمایندگان امریکا، سویس و دو مقام پیشین افغان – انوارالحق احدی که در گذشته رییس بانک مرکزی و وزیر مالیۀ افغانستان بود و شاه محمد محرابی، عضو شورای عالی بانک مرکزی افغانستان و استاد در کالج مونتگومری ایالت مریلند امریکا – نظارت خواهد شد.
پس از آنکه طالبان در ۱۵ اگست سال ۲۰۲۱ بر افغانستان مسلط شدند، ایالات متحده حدود هفت میلیارد دالر دارایی بانک مرکزی افغانستان را که در بانک ذخایر فدرال امریکا موجود بود، منجمد کرد و بحران شدید اقتصادی و بشری دامنگیر افغانستان شد.
جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده به تاریخ ۱۱ فبروری (۲۲ دلو) با امضای یک فرمان اجرایی جواز استفاده از ۳.۵ میلیارد دالر از این داراییها را برای رسیدگی به بحران بشری و اقتصادی در افغانستان صادر کرد و دستور داد تا بیش از ۳.۵ میلیارد دالر دیگر داراییهای بانک مرکزی افغانستان در ایالت متحده باقی بماند تا در مورد ادعاهای قربانیان حملات ۱۱ سپتمبر سال ۲۰۰۱ محکمه فیصله کند.