به دنبال نشر نوار صوتی منسوب به هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان از طریق تلویزیون ملی تحت مدیریت این گروه، برخی فعالان حقوق زن و مدافعان حقوق بشر از افزایش نقض حقوق بشر، به ویژه حقوق زنان، در افغانستان اظهار نگرانی کردند.
رهبر طالبان در این نوار صوتی گفته است که به اجرای احکام شرعی از جمله سنگسار علنی زنان برای زنا مصمم است.
هبتالله آخندزاده خطاب به کشورهای غربی گفته است: "شما ممکن است آن را نقض حقوق زنان بنامید که ما به گونۀ علنی آنها را به دلیل ارتکاب زنا سنگسار یا شلاق میزنیم زیرا با اصول دموکراتیک شما در تضاد است. همانطور که شما ادعا میکنید برای آزادی کل بشریت تلاش میکنید، من نیز همینطور. من نماینده خدا هستم و شما نماینده شیطان."
شاه گل رضایی، عضو پیشین مجلس نمایندگان افغانستان، گفته است که رهبر طالبان زنان افغانستان را سنگسار میکند تا غرب را طعنه دهد.
او در شبکه ایکس نگاشته است: "این نوع نگاه به شهروندان و حقوق آنها فاجعهبار و مصداق بارز ضربالمثل راه رفتن با فرق سر است. واقعیت این است که در نظام طالبانی ابتداییترین فهم از حقوق شهروندی و حکومتداری وجود ندارد. طالبان برای حکومتداری ساخته نشده اند."
راضیه بارکزی، فعال حقوق زن گفته است که بعد از این اظهارات رهبر طالبان، بدون تردید ظلم در برابر مردم افغانستان افزایش مییابد.
بارکزی با فرستادن نوار تصویری به رسانهها گفت که در پی نشر این پیام قرار است که اعدامها، شکنجهها، سنگسارها، دره و لتوکوب، وحشت و دهشت در افغانستان، به ویژه علیه زنان و دختران، به صورت آشکار افزایش یابد.
او افزود: "هیچ در امیدی قرار نیست که تحت حاکمیت طالبان برای زنان باز شود...توقع داشتن به اینکه در افغانستان تحت حاکمیت طالبان، حاکمیت قانون و یا ارادۀ مردمی، حتی ارادۀ مردان پاس داشته شود، غیرقابل تصور است."
به گفتۀ بارکزی، طالبان علاوه بر نقض آشکار حقوق بشر، مرتکب "آپارتاید جنسیتی" در افغانستان شده اند، بنابرین تداوم فرصتدهی از سوی جامعه جهانی به این گروه تحت هر عنوانی، همدستی آشکار با تروریزم است.
لاله عثمانی، فعال حقوق بشر با یادآوری اظهارات رهبر طالبان گفته است که زنان افغانستان از سالها فریاد میزنند که مبارزات فیمنیستی و برابری خواهی شان تنها مختص به خودشان نیست، بلکه مبارزهای همگانی علیه تروریزم و تکمیل دموکراسی است.
عثمانی در رسانهٔ اجتماعی ایکس خطاب به جامعه جهانی نگاشته است: "اگر امروز با زنان افغانستان علیه تروریزم متحد نشوید، فردا همین تروریزم علیه شما متحد خواهد شد و جهان امروز نتیجه حمایت از این گروه را با چشم سر مشاهده میکند."
آزیتا نظیمی، عضو تیم اتحاد و همبستگی زنان افغانستان در پیوند به سخنان هبتالله آخندزاده گفت که با این پیام رهبر طالبان، امید اندکی که زنان و دختران برای تامین حقوق شان از جمله بازگشایی مکاتب و دانشگاهها داشتند، به یاس مبدل شد.
نظیمی گفت: "کشورهایی که به ظاهر داد از حقوق بشر میزنند و در خفا هفتهوار دهها میلیون دالر جیب خرچی طالبان را روان میکنند و بدون اینکه به وضعیت مردم افغانستان اندکی فکر کنند، در پی تعامل با این گروه تروریستی استند. در این راستا باید جهان به مردم افغانستان به خصوص زنان پاسخگو باشند."
این در حالی است که رهبر طالبان از ارزشهای حقوق بشر غربی و آزادی زنان انتقاد کرده و گفته است که علمای دینی طالبان به طور مداوم در برابر غرب و شکل دموکراسی آن در افغانستان مقاومت خواهند کرد.
طالبان که در اگست ۲۰۲۱ به قدرت بازگشتند، از آن زمان تاکنون صدها افغان از جمله زنان را به اتهامات مختلف از جمله "جرایم اخلاقی" در استدیومهای ورزشی در حضور هزاران تماشاچی شلاق زده اند. محکمۀ عالی حکومت این گروه حداقل چهار مرد را پس از محکومیت به قتل در محضر عام اعدام کرده اند.
حکومت طالبان در این مدت، محدودیتهای فزاینده را بر زنان و دختران این کشور وضع کرده اند. این گروه آموزش دختران بالاتر از صنف ششم، تحصیل دختران و زنان در دانشگاهها و موسسات تحصیلات عالی و کار آنان در ادارههای دولتی و غیردولتی به جز از سکتورهای معدود، منع کردند.
علاوه بر این، منع کار زنان در موسسات غیرحکومتی داخلی و خارجی به شمول دفاتر ملل متحد، منع رفتن زنان به حمامهای عمومی، پارکهای تفریحی و ورزشگاهها و بستن آرایشگاهها بخشی از این محدودیتهای طالبان بر زنان و دختران افغان اند.
با این حال، مقامهای طالبان مدعی اند که حقوق زنان در افغانستان در چارچوب شریعت تامین است.