قمی: حکومت طالبان برای اشتراک در نشست دوحه 'دو شرط مهم' گذاشته است

حسن کاظمی قمی، نماینده ویژۀ رییس جمهور ایران برای افغانستان و سفیر این کشور در کابل، گفته است که حکومت طالبان برای اعزام هیات در نشست آتی دوحه "دو شرط مهم" را گذاشته است.

کاظمی قمی، روز چهارشنبه ۱۴ فبروری (۲۵ دلو) در شبکۀ اجتماعی ایکس بدون ارایه جزییات در مورد این شروط طالبان، نشست دوحه را فرصتی خوب خوانده است.

او نگاشته است: "حکومت سرپرست دو شرط مهم برای مشارکت خود در دوحه را اعلام کرد. فرصت خوبی است معلوم شود گزاره یافتن راهی منصفانه برای تعامل که ذیل اهداف نشست آمده چه میزان جدی است؟ اگر مسیر کمیته تماس منطقه‌ای مورد توجه دیگران قرار گیرد، مسیر تعامل دنبال شود با افغانستان باثبات روبرو خواهیم شد."

حکومت طالبان تا اکنون به طور رسمی در مورد شروط اشتراک هیات این گروه در نشست دوحه چیزی نگفته است.

اما برخی منابع نزدیک به طالبان مدعی شده اند که عدم درج موضوع "تعیین نماینده ویژه در افغانستان در دستور کار نشست دوحه و فراهم‌شدن دیدار هیات طالبان با منشی عمومی سازمان ملل متحد" شرط‌های حکومت طالبان برای حضور در نشست دوحه است.

بر اساس گزارش‌ها قرار است که در نشست دوحه در مورد گماشتن نماینده ویژه در افغانستان تصمیم گرفته شود، موضوعی که طالبان بارها در این زمینه مخالفت نشان داده اند.

استیفن دوجاریک، سخنگوی منشی عمومی ملل متحد،‌ گفته است که نمایندگان طالبان برای شرکت در کنفرانس دوحه دعوت شده اند. او افزود که نشست دوحه فرصتی را برای همه طرف‌های دخیل به شمول نمایندگان ویژۀ کشورها در امور افغانستان، مقام‌های طالبان و اعضای جامعه مدنی به شمول زنان افغان فراهم می‌کند.

در همین حال، متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجۀ امریکا روز سه شنبه گفت واشنگتن از تعیین یک نمایندۀ ویژۀ ملل متحد برای افغانستان حمایت می‌کند و از منشی عمومی ملل متحد می‌خواهد تا در اسرع وقت یک نمایندۀ ویژه را برای افغانستان تعیین کند.

قرار است که دومین نشست مشورتی سازمان ملل متحد دربارۀ افغانستان به تاریخ ۱۸ و ۱۹ فبروری در دوحه، پایتخت قطر برگزار شود. در این نشست نمایندگان ویژۀ شماری از کشورها برای افغانستان، سازمان‌های بین‌المللی، نمایندگان زنان و نهادهای مدنی حضور خواهند شد.

ملل متحد هدف این نشست را "بحث در مورد چگونگی رویکرد افزایش مشارکت بین‌المللی با شیوه‌ای منسجم، هماهنگ و ساختاریافته، از جمله از طریق در نظر گرفتن توصیه‌های ارزیابی مستقل در مورد افغانستان" بیان کرده است.

اگرچه طالبان گفته اند که در این نشست دعوت شده اند، اما ملل متحد به گونۀ رسمی در این مورد هنوز چیزی نگفته است.

در آستانۀ این نشست، فریدون سینیرلی اوغلو، هماهنگ‌کننده ویژه و بازرس مستقل، منشی عمومی این سازمان و روزا اوتنبایووا، رییس دفتر هیات معاونت ملل متحد در افغانستان (یوناما) با مقامات طالبان به شمول عبدالکبیر، معاون سیاسی ریاست‌الوزرا و امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجۀ حکومت طالبان جداگانه دیدار و در مورد نشست دوحه گفتگو کرده اند.

وزارت خارجۀ حکومت طالبان گفته است که سینیرلی اوغلو، از امیرخان متقی خواسته است که در نشست دوحه هیاتی بلندپایۀ این گروه اشتراک کند.

مرکز رسانه‌های حکومت طالبان نیز گفته است که رییس یوناما نشست آیندۀ دوحه را جهت جذب کمک‌های بشردوستانه و ثبات و توسعه برای افغانستان و افغان‌ها فرصتی خوب خوانده است.

بر بنیاد اعلامیه، اوتنبایووا ابراز امیدواری کرده که با اشتراک نمایندگان حکومت طالبان، در این نشست تصویر واقعی افغانستان بازتاب داده می‌شود. به گفتۀ او، نمایندگان کشورها در این نشست حضور خواهند داشت و باید به هیات حکومت طالبان فرصت برگزاری نشست‌های دوجانبه و چندجانبه و تبادل نظر فراهم شود.