ملل متحد از تهدیدهای فزاینده علیه زندگی میلیون‌ها نیازمند افغان هشدار داد

ملل متحد هشدار داده است که زندگی میلیون‌ها نیازمند افغان در معرض خطرهای گوناگون قرار دارد

دفتر هماهنگی امور کمک‌های بشری ملل متحد (اوچا) با نشر گزارشی تازه زیر نام "هزینۀ انفعال افغانستان" از بروز تهدیدها و خطرات احتمالی در برابر زندگی میلیون‌ها نیازمند به شمول زنان و کودکان در افغانستان هشدار داده است.

گزارش هشدار داده است که ۲.۱ میلیون کودک زیر سن پنج سال و ۷۰۰هزار زن باردار و شیرده در افغانستان، در معرض خطر ابتلا و مرگ ناشی از سوتغذیه قرار دارند.

بر بنیاد گزارش، پیش از این در اوایل سال روان میلادی ۱۵۰ تیم سیار بهداشت و تغذیه به دلیل بودجه ناکافی تعطیل شدند و ۴۰ تیم دیگر در معرض خطر تعطیلی قریب‌الوقوع قرار گرفته ‌اند که منجر به محرومیت ۷۰۰هزار کودک زیر سن پنج سال مبتلا به سوتغذیه حاد شدید، از خدمات درمانی تغذیه‌ای حیاتی شده اند که احتمال مرگ آنان را نسبت به کودکان سالم ۱۲ برابر بیشتر می‌کند.

همچنان اوچا گفته است: "بهبودهای شکنند امنیت غذایی که از سال ۲۰۲۱ به دست آمده است، نفی خواهد شد و سطح سوتغذیه و ناامنی غذایی افزایش خواهد یافت. به دلیل کمبود شدید بودجه، جیره غذایی برای جوامعی که سطوح اضطراری گرسنگی را تجربه می‌کنند، از ۷۵ به ۵۰ درصد کاهش یافته است."

این اداره ملل متحد با نگرانی گفته است که کاهش بیشتر بودجه نیز به شدت متوجه زنان و کودکان خواهد شد که ۸۰ درصد از دریافت‌کنندگان کمک‌های غذایی عمومی را شامل می‌شوند.

در گزارش آمده است که ۱.۴ میلیون مادر جدید و باردار و فرزندانشان پس از این غذاهای مخصوص جلوگیری از سوتغذیه دریافت نخواهند کرد.

علاوه بر سوتغذیه، اوچا در گزارشش به موضوع آب و بهداشت نیز پرداخته و گفته است که حدود پنج میلیون کودک به دلیل عدم دسترسی به آب تمیز و بهداشت با خطر ابتلا به بیماری‌های عفونی روبه‌رو هستند.

گزارش گفته است که کمبود بودجه ظرفیت سازمان‌ها را برای مشارکت دادن زنان و دختران در برنامه‌ریزی و اجرای پروژه‌های بهداشت (WASH) محدود می‌کند و توانمندی و موثریت آنان را تضعیف می‌کند.

در گزارش آمده است: "کاهش حمایت‌های متناسب با جنسیت بر حدود چهار میلیون زن و دختر تاثیر خواهد گذاشت. زنان و دختران که غالباً مسوولیت‌های مدیریت آب خانواده را بر عهده دارند، زمان و تلاش بیشتری را برای آوردن آب صرف می‌کنند که بیشتر در معرض خطرات حفاظتی قرار می‌دگیرند و در عین حال فرصت‌های آموزشی و اقتصادی آنان کاهش می‌یابد."

همچنان گزارش هشدار داده است که ۱.۷ میلیون نفر به دلیل شرایط نامناسب اقلیمی و پناهگاه‌های غیرمعیاری در معرض خطرات حفاظتی و شرایط اقلیمی سخت قرار خواهند گرفت. به گفتۀ اوچا در این میان بیش از ۲۱۹هزار نفر از زلزله‌زدگان سال گذشته در هرات و سیلاب‌زدگان اخیر نیز شامل اند.

دفتر هماهنگی امور کمک‌های بشری ملل متحد تاکید کرده است که در صورت عدم اقدام به موقع برای حمایت از نیازمندان افغان، بیش از شش میلیون نفر ممکن است دسترسی به خدمات و معلومات بهداشتی نجات‌بخش و حیاتی را از دست بدهند.

بر اساس معلومات اوچا، بیش از ۲۰۰ مرکز بهداشتی ثابت و سیار که به ۲.۲ میلیون نفر خدمات بهداشتی ارایه می‌کنند، ممکن است بسته شوند.

این در حالی است که به گفته این اداره ملل متحد ۱۸۰ مرکز صحی در سال جاری فعالیت خود را متوقف کرده‌ اند و عملاً دسترسی به مراقبت‌های صحی اولیه برای حدود ۲.۱ میلیون افغان آسیب‌پذیر محدود شده است.

در بخش دیگری از گزارش آمده است: "نزدیک به ۴.۵ میلیون نفر در افغانستان نمی‌توانند به خدمات حفاظتی از جمله کمک‌های حقوقی و حمایت‌های روانی اجتماعی دسترسی داشته باشند. کمبود بودجه و ممنوعیت‌های موجود برای زنان در نیروی کار و فعالیت‌های آگاهی‌دهنده به طور قابل‌توجهی بر نقاط ارایه خدمات تاثیر گذاشته و ۱.۳ میلیون زن و دختر نیازمند را متاثر کرده است".

اوچا هشدار داده است که عدم حمایت مالی از روند امدادرسانی در افغانستان سبب خواهد شد تا ۳۰۰هزار کودکی که هم اکنون در صنوف آموزشی محلی ثبت نام کرده اند، از دسترسی به آموزش ابتدایی محروم شوند و در نتیجه آنها در معرض خطر بی‌سوادی، کار و ازدواج زودهنگام و نیز خشونت مبتنی بر جنسیت قرار خواهند گرفت.

این در حالی است که بیش از ۱.۴ میلیون دختر نوجوان به دلیل ممنوعیت در دوره‌های متوسطه و لیسه توسط طالبان از ادامه آموزش در افغانستان محروم شده اند.

دفتر هماهنگی امور کمک‌های بشری ملل متحد برای جلوگیری از بحران‌های فوق، بر تامین مالی انعطاف‌پذیر، بلند مدت و قابل پیش‌بینی، اقدام بشردوستانه پاسخگویی جنسیتی و افزایش گفتگو و تعامل جامعه جهانی با طالبان تاکید کرده است.