مقامات امریکایی میگویند که واشنگتن از چین خواسته است تا از نفوذ خود برای پایان دادن حملات شورشیان حوثی یمن به کشتیهای تجاری در بحیرهٔ سرخ استفاده کند.
جیک سولیوان، مشاور امنیت ملی قصر سفید در دیدار که بیش از ۱۲ ساعت در دو روز به طول انجامید، روی طیفی وسعی از موضوعات از جمله تایوان و ایران با وانگ یی، وزیر خارجهٔ چین بحث و گفتگو کرد و از او خواست تا بیجینگ از نفوذ دپلوماتیک خود برای متقاعد کردن ایران در کاهش حمایت از حملات حوثیها به کشتیهای تجاری در بحیره سرخ استفاده کند.
دیدار این دو مقام ارشد ایالات متحده و چین به روزهای جمعه و شنبه در بنکاک، پایتخت تایلند قبل از گفتگوی برنامه ریزی شدهٔ جوبایدن، رییس جمهور ایالات متحده و شی جینپینگ، رییس جمهور چین در بهار سال روان میلادی به هدف کاهش تنش بین ابر قدرتها در مورد تایوان و سایر موضوعات صورت گرفت.
با وجود اختلافات قابلتوجه بین این دو قدرت بزرگ جهانی، این دیدارها به هدف تحقق تعهدی که بایدن و شی در جریان نشست کالیفورنیا در نومبر سال گذشته دادند، پیگیری میشود و هدف آن احیای گفتگوهای دپلوماتیک در مورد مسایل مختلف امنیتی و اقتصاد جهانی است.
وزارت خارجه چین و قصر سفید در بیانیههایی اعلام کردند که دو طرف توافق کرده اند که برای مدیریت مسایل حساس با یکدیگر تماس داشته باشند.
شورشیان حوثی مورد حمایت ایران از نومبر سال گذشته تا حالا کم از کم ۳۴ حمله را بر کشتیها در مسیر آبی منتهی به کانال سویز مصر انجام داده اند. این کانال مسیر عمده برای انتقال انرژی و کالاهای تجارتی از آسیا و شرق میانه به اروپا است.
شورشیان حوثی در جریان جنگ میان اسراییل و حماس در نوار غزه، سیستم تجارت بین المللی را با حملات بر کشتیهایی که از تنگه باب المندب در جنوب بحیره سرخ عبور میکنند، مختل کرده اند.
در تازهترین حملات حوثیها در روز جمعه یک نفتکش را در آب های نزدیک یمن هدف قرار دادند. حوثیها این حمله را واکنشی به حملات امریکا و بریتانیا توصیف کردند.
این شورشیان تهدید کرده اند که تا زمان توقف عملیات اسراییل علیه حماس، به حملات خود علیه کشتیهایی که عازم بنادر اسراییل میشوند، ادامه خواهند داد.
در روزهای اخیر، ایالات متحده کم از کم هفت بار حملات هوایی را بر مواضع حوثیها انجام داده و میدانهای هوایی و پایگاههای پرتاب میزایلهای این گروه را آماج قرار داده است.
پیش از این خبرگزاری رویترز روز جمعه در گزارشی اختصاصی از قول منابع ایرانی و دپلوماتهای آگاه از موضوع نوشته بود که بیجینگ از رهبران ایران خواسته است تا برای جلوگیری از حملات شبه نظامیان حوثی یمن به کشتیهای تجاری در بحیرهٔ سرخ اقدام کنند، یا با خطر آسیب روابط تجاری با بیجینگ روبرو شوند.
بر اساس این گزارش، گفتگوها در این مورد در چندین نشست در بیجینگ و تهران انجام شده و طرف چینی به صراحت گفته اگر کشتیهای مرتبط با چین آسیب ببینند یا منافع چین به هر نحوی تحت تاثیر قرار بگیرد، پیامدهای بدی برای عاملان و حامیان آنها در بر خواهد داشت.