برد کوپر، یکی از فرماندهان ارشد نیروهای بحری ایالات متحده، گفته است که در حملات حوثیهای یمن بر کشتیهای تجارتی در بحیرهٔ سرخ، ایران به صورت مستقیم دخیل است.
کوپر در مصاحبه با خبرگزاری اسوشیتدپرس از تبصره در مورد اینکه آیا تهران حملات حوثیها را در بحیره سرخ و خلیج عدن دستور میدهد، اجتناب کرد.
با این حال، کوپر تایید کرد که حملات مرتبط با ایران گسترش پیدا کرده و تهدیدات قبلی تهران که در خلیج فارس و تنگه هرمز محدود بود، فراتر رفته و آبهای سراسر شرق میانه را در بر میگیرد.
او گفت: ''واضح است که اقدامات حوثیها، بهویژه حملات آنها بر کشتیهای تجارتی، از مهمترین اقداماتی است که شاهد آن بودهایم.''
کوپر افزود که حملات حوثیها سبب پاسخ جامعهٔ بین المللی به این حملات شده است.
بر اساس گزارش خبرگزاری اسوشیتد پرس، ماموریت ایران در سازمان ملل متحد و رهبری حوثیها در صنعا، پایتخت یمن، از تبصره در مورد این اظهارات کوپر خودداری کردند. اما حوثیها سپس مسوولیت حمله به یک کشتی دارای پرچم ایالات متحده را بر عهده گرفت، ادعایی که قوای بحری امریکا آنرا رد کرده است.
شورشیان حوثی مورد حمایت ایران از نومبر سال گذشته تا حالا کم از کم ۳۴ حمله را بر کشتیها در مسیر آبی منتهی به کانال سویز مصر انجام داده اند. این کانال مسیر عمده برای انتقال انرژی و کالاهای تجارتی از آسیا و شرق میانه به اروپا است.
شورشیان حوثی در جریان جنگ میان اسراییل و حماس در نوار غزه، سیستم تجارت بین المللی را با حملات بر کشتیهایی که از تنگه باب المندب در جنوب بحیره سرخ عبور میکنند، مختل کرده اند.
این گروه گفته است که این حملات را در واکنش به حملات اسراییل بر غزه انجام میدهد.این شورشیان تهدید کرده اند که تا زمان توقف عملیات اسراییل علیه حماس، به حملات خود علیه کشتیهایی که عازم بنادر اسراییل میشوند، ادامه خواهند داد.
با این حال، بر اساس گزارش خبرگزاری فرانس پرس، کشتی هایی را که شورشیان این گروه هدف قرار می دهند، یا ارتباط اندک با اسراییل داشته اند و یا هیچ ارتباطی نداشته اند.
در روزهای اخیر، ایالات متحده کم از کم هفت بار حملات هوایی را بر ضد مواضع حوثیها انجام داده و میدانهای هوایی و پایگاههای پرتاب میزایلهای این گروه را آماج قرار داده است.
در تازهترین مورد، نیروهای ایالات متحده و بریتانیا، به حمایت آسترالیا، بحرین، کانادا و هالند روز دوشنبه هشت پایگاه شورشیان حوثی را آماج حملات قرار دادند.
این کشورها با نشر اعلامیهٔ مشترک گفته اند که این حملات ضروری بوده و در پاسخ به ادامه حملات حوثیها بر کشتیها در بحیره سرخ انجام شده است.
این کشورها در اعلامیهٔ مشترک شان همچنین گفته اند که هدف از این ''حملات دقیق''، برهم زدن و تضعیف تواناییهایی است که حوثیها برای تهدید تجارت جهانی و به خطر انداختن جان ''نیروهای بحری بیگناه'' به کار میگیرند.
بر اساس این اعلامیه، شورشیان حوثی یمن از اوسط ماه نومبر تا حالا بیش از ۳۰ حمله را بر کشتیهای تجارتی انجام داده اند.
در این اعلامیه بر "کاهش تنش و اعادهٔ ثبات در بحیرهٔ سرخ" تاکید شده و در نیز به رهبری حوثیها هشدار داده شده که این کشورها برای دفاع از جان انسانها و روند تجارت آزاد در یکی از عمدهترین مسیرهای آبی جهان، هیچ تردیدی نخواهد کرد.
حملات شورشیان حوثی یمن یک مسیر ترانزیتی را که تا ۱۲ درصد تجارت جهانی از آن عبور می کند به خطر انداخته و ایالات متحده را واداشته است تا یک نیروی بحری چندملیتی را برای حفاظت از کشتیرانی در بحیرهٔ سرخ تشکیل دهد.
لوید آستن، وزیر دفاع ایالات متحده در جریان سفر به شرق میانه گفت که ۲۰ کشور از جمله بریتانیا، بحرین، کانادا، فرانسه، ایتالیا، هالند، ناروی، کشور افریقایی سیشل و اسپانیا در این ماموریت اشتراک میکنند. به گفتهٔ وزیر دفاع امریکا این کشورها گزمههای مشترک را در جنوب بحیرهٔ سرخ و خلیج عدن انجام میدهند.
در تهیهٔ این مطلب از گزارش خبرگزاری اسوشیتد پرس استفاده شده است.
گروه