ترمپ: بایدن میلیاردها دالر به طالبان فراهم کرده است؛ طالبان: هیچ پولی از امریکا دریافت نکرده‌ایم

دونالد ترمپ، رییس جمهور منتخب ایالات متحده، روز سه‌شنبه هفتم جنوری (۱۸ جدی) ضمن انتقاد از پالیسی جو بایدن، رییس جمهور کنونی امریکا،‌ در قبال طالبان ادعا کرد که ادارهٔ کنونی واشنگتن میلیارد‌ها دالر به افغانستان زیر سلطه‌ طالبان فراهم کرده است.

ترمپ در یک کنفرانس مطبوعاتی در ایالت فلوریدا در پاسخ به پرسشی که گویا مردم امریکا از کمک میلیون‌ها دالر به افغانستان زیر سلطه طالبان "خشمگین" اند گفت: "این حتا غیر قابل باور است. میلیارد‌ها دالر، نه میلیون‌ها، میلیارد‌ها. چه کسی اساساً برای طالبان افغانستان میلیارد‌ها دالر پرداخت می‌کند؟ و این توسط بایدن پرداخت شده است...نمی توان اجازه داد که این اتفاق بافتد."

سخنگوی حکومت طالبان اظهارات دونالد ترمپ را در رابطه به کمک مالی میلیارد‌ها دالر از سوی واشنگتن به حکومت این گروه رد کرده است.

حمدالله فطرت، معاون سخنگوی حکومت طالبان در صفحهٔ رسانهٔ اجتماعی ایکس نگاشته است: "حقیقت این است که امریکا نه تنها این که به امارت اسلامی یک روپیه هم نداده بلکه میلیارد‌ها دالر مردم افغانستان را غصب و منجمد کرده است."

فطرت گفته است که حکومت طالبان "توقع کدام کمک را از امریکا ندارد و نه هم گاهی خواستار آن شده است."

در بیش از سه سال گذشته که گروه طالبان بر افغانستان حاکم شده است، ایالات متحده بزرگترین فراهم کنندۀ کمک‌های بشری برای مردم افغانستان بوده است.

دفتر سرمفتش ایالات متحده برای بازسازی افغانستان یا سیگار در اوسط سال ۲۰۲۴ گفت که از زمان خروج نیرو های امریکایی از افغانستان، ایالات متحده ۲۱.۰۶ میلیارد دالر را برای کمک به افغانستان و پناهندگان افغان اختصاص داده است که تقریباً ۳.۳۳ میلیارد دالر را به شکل امداد بشری و انکشافی به افغانستان کمک کرده است.

سیگار در گزارشی گفته که ممکن برخی از تروریست‌ها، متحدین‌ و سازمان‌های آنان، به گونهٔ‌ غیرقانونی از پول‌هایی که وزارت خارجهٔ ایالات متحده در افغانستان مصرف کرده است، سود برده باشند.

مایکل مک‌کال، رییس کمیتهٔ روابط خارجی مجلس نمایندگان کانگرس ایالات متحده، در جنوری سال گذشته در جریان یک نشست استماعیه گفته بود که طالبان برای دریافت پول‌های کمکی دست به ایجاد موسسات "جعلی" زده و افراد خود را در ادارات ملل متحد جابجا می‌‌کنند.

اما مقامات امریکایی در این نشست گفتند که از کمک‌ها با شدت تمام نظارت صورت می‌گیرد تا طالبان نتوانند از آن منفعت ببرند.

ترمپ در این کنفرانس مطبوعاتی بار دیگر از نحوهٔ خروج توام با هرج و مرج نیروهای ایتلاف بین‌المللی به رهبری ایالات متحده از افغانستان انتقاد کرد.

رییس جمهور منتخب امریکا گفت: "ما باید با وقار و قدرت از افغانستان بیرون می شدیم، نه اینکه مانند یک مشت احمق با ۱۳ کشته و شماری زیادی که به گونهٔ وحشتناکی زخمی شدند، بدون دست و پا، هیچ کسی هیچگاهی در مورد آن صحبت نمی کند. نحوه بیرون آمدن آنها شرم‌آور بود و میلیاردها دالر تجهیزات نظامی کاملاً جدید را که من خریدم در دست افغان‌ها و به ویژه طالبان گذاشتند."

در جریان روند تخلیه و به تاریخ ۲۶ اگست ۲۰۲۱ در حملۀ انتحاری داعش در نزدیکی دروازۀ میدان هوایی بین المللی کابل ۱۳ نظامی امریکایی و ۱۷۰ غیرنظامی افغان کشته شدند.

ادارهٔ جو بایدن بار‌ها از خروج افغانستان دفاع کرده و رییس جمهور کنونی امریکا مکرراً گفته که نمی‌خواست جنگ در افغانستان را به رییس جمهور بعدی ایالات متحده به میراث بگذارد.

در آخرین مورد،‌ انتونی بلینکن، وزیر خارجۀ ایالات متحده، به تاریخ ۱۱ دسمبر ۲۰۲۴ در کمیتۀ روابط خارجی مجلس نمایندگان کانگرس امریکا، در مورد خروج نظامیان امریکایی از افغانستان صبحت کرد و از تصمیم ادارهٔ بایدن در مورد خروج قوای امریکایی از افغانستان دفاع کرد.

او گفت که این معامله از قبل و در زمان حکومت دونالد ترمپ صورت گرفته بود و بدیل عملی دیگر برای آن وجود نداشت. او گفت که اکثر پیامدهای خروج امریکا از افغانستان از معامله‌ای ناشی شد که میان حکومت ترمپ و طالبان عقد شده بود.

بلینکن افزود: "رییس جمهور بایدن باید بین ختم جنگ یا تشدید آن یکی را انتخاب می‌کرد. اگر او تعهدات سلف خود را دنبال نمی‌کرد، حملات بر نیروهای ما و متحدان از سر گرفته می‌شد و یورش طالبان بر شهرهای بزرگ کشور [افغانستان]آغاز می‌شد."

پیشتر از آن، جو بایدن،‌در سخنرانی در نشست سالانۀ مجمع عمومی سازمان ملل متحد در مورد تصمیم خروج نظامیان امریکایی از افغانستان گفت: "این تصمیم دشوار اما درست بود. چهار رییس جمهور امریکا با این تصمیم‌گیری روبرو شده بودند. اما من مصمم بودم که آن را برای رییس جمهور پنجم واگذار نکنم."

در تهیه این مطلب از گزارش خبرگزاری اسوشیتدپرس کار گرفته شده است.