دیدبان حقوق بشر میگوید که سربازان ترکیه بر خلاف قوانین بین المللی، پناهجویان افغان را مورد ضرب و شتم قرار داده و دوباره به خاک ایران رانده اند.
شش پناهجوی افغان که پنج تن شان دوباره به ایران رانده شده اند به دیدبان حقوق بشر گفتند که نیروهای اردوی ترکیه آنان را به اندازهٔ لت و کوب کرده اند که استخوانهای برخی از آنان شکسته شده است. آنان همچنان گفته اند که نیروهای ترکیه گروههای ۵۰ تا ۳۰۰ نفری پناهجویان افغان را به ایران راندند؛ اقدامی که در اثر آن برخی از اعضای خانوادهها از هم جدا شدند.
بلقیس ولی، پژوهشگر بحران و تنش دیدبان حقوق بشر گفته است که مقامات ترکیه به افغانها حق درخواست پناهندگی را نمیدهند و سربازان این کشور نیز با پناهجویان افغان برخورد ظالمانه میکنند.
دیدبان حقوق بشر با نشر اعلامیهای گفته است که انگلا مرکل، صدر اعظم آلمان به تاریخ ۱۶ اکتوبر با رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه ملاقات میکند و در این جریان باید بر حکومت ترکیه فشار بیاورد تا در مورد اخراج خودسرانه افغانها، اتهامات اخراج گروهی و رد حق پناهجویی آنان تحقیق کند.
پنج تن از این مهاجرین افغان که از ترس اخراج در ترکیه مخفی اند، گفته اند که از طریق پاکستان و ایران به گونهٔ قاچاقی به مرز ترکیه رفتند؛ جاییکه سربازان ترکیه برآنان گلوله باری کردند و سپس مورد ضرب و شتم قرار دادند.
حد اقل دو تن از پناهجویان افغان به دیدبان حقوق بشر گفته اند که سربازان ترکیه پیش از اخراج، وسایل شخصی آنان را از بین بردند.
یکی از زنان پناهجوی افغان گفت: "در هنگام بازداشت، آنان تلیفونها، پول، مواد غذایی و هرچیزی دیگری را که داشتیم از ما گرفتند و آتش زدند. به نظر من آنان با انجام این کار به ما فهماندند که بار دیگر باید تلاش عبور از مرز را نکنیم."
در این حال، یک پناهجوی دیگر افغان گفت که سربازان ترکیه، لباسهای مردان را از تن شان درآورده و آتش زدند و در حالی که فقط یک زیر پوشی به تن داشتند به آنسوی مرز ایران رانده شدند.
یکی از این پناهجویان گفت که در زمان برگشت به ایران، دزدان مسلح با چاقو و چوب سر راه آنان را گرفته و به آنان گفتند که باید هر کدام برای رهایی شان ۱۰۰ دالر بپردازد. او افزود که سپس به قاچاقبری که آنان را به مرز ترکیه برده بود، زنگ زدند و از او خواستند که پول بیاورد.
این پناهجوی افغان گفت که سپس باید به قاچاقبر پول میپرداختند.
یک پناهجوی دیگر گفت که برای دو روز در قید دزدانی بودند که وسایل شخصی آنان را گرفته و مجبور شان کردند تا به خانوادههای شان به تماس شده و پول بخواهند.
ترکیه در حال حاضر میزبان ۳.۷ میلیون مهاجر سوری و بیش از ۴۰۰ هزار مهاجر و پناهجو از افغانستان، عراق و سایر کشورها است.
مقامات این کشور به کرات گفته اند که ظرفیت میزبانی مهاجرین بیشتر را ندارد.
دیدبان حقوق بشر گفته است که تمامی کشورهای به شمول ترکیه باید به قوانین حقوق بشر و مهاجرین بین المللی احترام بگذارند که در کنوانسیون مهاجرین ۱۹۵۱، سایر پیمانهای حقوق بشر و قوانین بین المللی درج شده است.
هزاران شهروند افغانستان پس از تلسط گروه طالبان، در تلاش بیرون شدن از آن کشور اند.