محکمهٔ عالی بریتانیا درخواست سازمانهای خیریه و گروههای مدافع حقوق پناهجویان مبنی بر لغو پرواز انتقال پناهجویان غیرقانونی به رواندا را رد کرده و گفته است که نخستین گروه پناهندگان غیرقانونی میتواند هفتهٔ آینده به رواندا انتقال داده شود.
حکومت بریتانیا در نظر دارد به تاریخ ۱۴ جون نخستین گروه پناهجویان غیرقانونی را از آن کشور به رواندا اعزام کند، اقدامی که بخشی از پالیسی آن کشور برای درهم شکستن شبکههای قاچاق انسان و جلوگیری از ورود سیل آسای پناهجویان از کانال مانش به بریتانیا خوانده شده است.
سازمانهای خیریه و گروههای مدافع حقوق پناهجویان در اوایل هفتهٔ جاری از محکمهٔ عالی بریتانیا خواستند تا این پرواز را متوقف کند.
اما جاناتن سویفت، قاضی محکمهٔ عالی بریتانیا روز جمعه ۱۰ جون (۲۰ جوزا) از ممنوعیت خروج پناهجویان عراقی و سوری امتناع ورزید و دستور لغو نخستین پرواز به رواندا را رد کرد.
سویفت گفت: "در اجرای تصمیات مهاجرتی توسط وزیر داخله (پریتی پاتل) منفعت مادی عامه وجود دارد."
او افزود که برخی از خطرات ناشی از اخراج پناهجویان که توسط سازمانهای خیریه بیان شده است، اندک و "در محدودهٔ گمانه زنی" هستند.
اما برخی از این سازمانها ادعا کرده اند که کسانیکه از سودان، سوریه، عراق و ایران می آیند به دلیل شرایط کاملاً وحشتناک از کشور خود فرار کرده و حتا تعدادی از آنها شکنجه شدید یا قاچاق را متحمل شده اند.
این تصمیم یک پیروزی برای بوریس جانسن، صدر اعظم بریتانیا محسوب میشود. او گفته است که این طرح شبکههای قاچاق انسان را تضعیف میکند و جریان مهاجرانی را که با عبور از کانال مانش با قایقهای کوچک از اروپا جان خود را به خطر میاندازند، متوقف میکند.
اما حکم روز جمعه تنها یک پیروزی ابتدایی و جزئی است زیرا محکمه به گروههای حقوق بشری اجازه داده است تا علیه این تصمیم استیناف طلب شوند.
افزون برآن، محکمه عالی قبل از پایان ماه جولای، بررسی قضایی را استماع خواهد کرد که میتواند طرحهای دولت را متوقف کند.
آقای جانسن از تصمیم محکمهٔ عالی استقبال کرده و گفت: "ما نمی توانیم به قاچاقچیان اجازه دهیم که زندگیها را به خطر بیندازند. "
مقامهای بریتانیایی گفته اند که نخستین گروه از پناهجویان غیرقانونی در بریتانیا، مکتوبهای رسمی دریافت کرده اند و به آنان گفته شده است که به رواندا اعزام میشوند تا "زندگی شان را در مصوونیت از سربسازند."
نگرانیهای مرتبط به مهاجرت، یکی از عوامل عمدۀ طرح برگزیت و خروج بریتانیا از اتحادیۀ اروپا بود و اکنون آقای جانسن زیر فشار شدید قرار دارد تا وعدههای خود را مبنی بر "گرفتن دوبارۀ کنترول" مرزهای بریتانیا عملی کند.
سال گذشته بیش از ۲۸ هزار پناهجو و مهاجر به گونۀ غیرقانونی وارد بریتانیا شده اند. بسیاری از مهاجران به صورت غیرقانونی و با عبور از مسیر پر خطر دریایی خود را از طریق کانال مانش، از فرانسه به بریتانیا میرسانند. شماری از این مهاجران، به شمول افغانها، در این مسیر تلف شده اند.
صدر اعظم بریتانیا در ماه اپریل و هنگام اعلام طرح اعزام پناهجویان از بریتانیا به افریقا گفته بود که دهها هزار پناهجو از این کشور به رواندا فرستاده خواهند شد تا در آنجا مسکن گزین شوند.