ملل متحد خواستار اقدام فوری برای رفع 'بحران غذایی' در جهان شد

انتونیو گوتیرش، منشی عمومی ملل متحد روز چهارشنبه اول جون (۱۱ جوزا) خواستار اقدام سریع و قاطع برای تامین "جریان ثابت مواد غذایی" در جهان شد.

آقای گوتیرش ضمن محکوم کردن تهاجم روسیه به اوکراین به عنوان "نقض تمامیت ارضی و نقض منشور سازمان ملل متحد" گفت: "جنگ باید اکنون پایان یابد."

منشی عمومی ملل متحد در یک کنفرانس خبری گفت: "این باعث رنج، ویرانی و تباهی عظیمی برای کشور [اوکراین] می‌شود. اما همچنین بحران سه بعدی جهانی - مواد غذایی، انرژی و مالی – را شعله‌ور می‌سازد که آسیب پذیرترین افراد، کشورها و اقتصادها را تحت فشار قرار می دهد."

گوتیرش بر نیاز به "اقدامات سریع و قاطع برای تضمین جریان ثابت غذا و انرژی" از جمله "رفع محدودیت‌های صادراتی، تخصیص مازاد و ذخایر به جمعیت‌های آسیب‌پذیر و رسیدگی به افزایش قیمت مواد غذایی برای کاهش نوسانات بازار" تاکید کرد.

در همین حال پاپ فرانسیس رهبر کاتولیک‌های جهان اوایل روز چهارشنبه استفاده از غله‌جات را به عنوان "سلاح جنگی" محکوم کرد و خواستار به خرج دادن"تمام تلاش ها" برای "تضمین حق جهانی برای غذا" شد.

این در حالی است که سرگی لاوروف، وزیر خارجهٔ روسیه روز سه شنبه گفت که غرب و کیف باید بحران فزاینده جهانی غذا را حل کنند.

آقای لاوروف در جریان سفرش به بحرین گفت که کشورهای غربی "با بستن بنادر خود به روی کشتی‌های روسی، مشکلات مصنوعی زیادی ایجاد و زنجیره‌های لوژستیکی و مالی را مختل کرده اند".

وزیر خارجهٔ روسیه همچنین از اوکراین خواست تا آب های کشورش را مین زدایی کند تا امکان عبور امن کشتی‌ها از بحیرۀ سیاه و دریای آزوف فراهم شود.

منشی ملل متحد گفت که برای حل بحران غذایی چارهٔ دیگری جز احیای مجدد تولیدات غذایی اوکراین و دسترسی مواد غذایی و کودکیمیایی روسیه به بازار‌های جهانی وجود ندارد و روسیه باید اجازه دهد که غله‌جات ذخیره شده در بنادر اوکراین به گونهٔ مصوون و امن صادر شود.

روسیه و اوکراین به تنهایی ۳۰ درصد نیازمندی گندم جهان را تامین می‌کنند، که تهاجم نظامی روسیه بر اوکراین در کم و بیش سه ماه گذشته، صادرات غله جات را از اوکراین به شدت مختل کرده و سبب افزایش نرخ مواد غذایی و نفت شده است.

پیش از جنگ، اوکراین ما‌هانه از طریق بنادرش ۴.۵ میلیون تن محصولات زراعتی را صادر می‌کرد که ۱۲ در صد گندم جهان در آن شامل بود.

کشتی‌های جنگی روسیه دسترسی به اکثر بنادر اوکراین را قطع کرده و این کشور تلاش کرده است از مسیر‌های مزدحم زمینی محصولاتش را صادر کند که کمتر موثر بوده است.