شورای امنیت سازمان ملل متحد در گزارش تازهای گفته است که طالبان روابط نزدیک خود را با شبکۀ القاعده حفظ کرده و بر اساس این گزارش، مقامهای ارشد القاعده در افغانستان حضور دارند.
در این گزارش آمده است که القاعده هشت مرکز جدید آموزشی را در افغانستان ایجاد کرده است که چهار مرکز آن در ولایتهای غزنی، لغمان، پروان و ارزگان موقعیت دارد. گزارش حاکی است که القاعده یک انبار تسلیحاتی در ولایت پنجشیر نیز دارد.
با اینحال، بر اساس این گزارش تلاشهای طالبان برای محدود کردن فعالیتهای القاعده در افغانستان سبب بروز یک سلسله اختلافات میان این دو گروه شده است.
در گزارش آمده است که کمتر از ده رهبر ارشد القاعده که روابط تاریخی با گروه طالبان دارند، در افغانستان حضور دارند، هرچند بر اساس این گزارش، رهبران القاعده مستقر در افغانستان توانمندی طرح و تطبیق حملات بزرگ را ندارند.
طالبان بر اساس توافقنامۀ دوحه با ایالات متحده متعهد شده اند که روابط خود را با القاعده و سایر گروههای دهشت افگن قطع کرده و مانع فعالیت آنان در افغانستان میشوند.
القاعده و تحریک طالبان پاکستان
بر بنیاد گزارش شورای امنیت سازمان ملل متحد، حکیم المصری، یکی از اعضای القاعده در افغانستان، مسوول کمپهای آموزشی آن گروه و آموزش بمگذاران انتحاری برای تحریک طالبان پاکستان است.
در گزارش آمده است که پنج مدرسۀ القاعده در ولایتهای لغمان، کنر، ننگرهار، نورستان و پروان فعال است.
شورای امنیت ملل متحد همچنین در این گزارش نگاشته است که برخی اعضای ارشد تحریک طالبان پاکستان و خانوادههای آنان به گونۀ منظم بستههای کمکی را از سوی طالبان افغان دریافت میکنند. در گزارش آمده است که پیوستن طالبان افغان به تحریک طالبان پاکستان افزایش یافته و چندین حملۀ تحریک طالبان پاکستان از داخل افغانستان حمایت شده است.
در گزارش آمده است که القاعده به فراهم آوری آموزش، رهنمودهای ایدیولوژیک و حمایت به تحریک طالبان پاکستان ادامه داده و آن گروه را در انجام حملات در پاکستان مساعدت کرده است.
همچنین گفته شده است که القاعده به شمول کابل، در ولایتهای هرات، فراه و هلمند "خانههای امن" دارد تا تردد اعضای این گروه را به جمهوری اسلامی ایران تسهیل کند.
داعش در افغانستان
شورای امنیت سازمان ملل متحد در این گزارش گفته است که با وصف کاهش حملات شاخۀ خراسان گروه دولت اسلامی (داعش) در اثر فشارهای طالبان، داعش هنوز هم تهدیدی برای افغانستان و منطقه است که اهداف آن در افغانستان، به ترتیب، شیعیان، طالبان و غیرنظامیان اند.
طالبان همواره تهدید داعش را در افغانستان کم اهمیت جلوه داده اند، هرچند این گروه در دو و نیم سال گذشته که طالبان بر افغانستان حاکم شدند، مسوولیت اکثر حملات را در آن کشور به دوش گرفته که هدف بیشتر این حملات مسلمانان شیعه بوده است.
یافتههای شورای امنیت سازمان ملل متحد نشان میدهد که در امر مبارزه با گروه دولت اسلامی در افغانستان نیز میان رهبران طالبان اختلاف نظر وجود دارد.
در این گزارش همچنان آمده است که شاخۀ خراسان داعش در افغانستان استراتیژی جذب آن جنگجویان طالبان را که از صفوف این گروه ناامید شده اند، در پیش گرفته است. افزون بر این، داعش همچنان در صدد جذب جنگجویان خارجی است.
بربنیاد گزارش شورای امنیت سازمان ملل متحد، افزون بر القاعده و داعش، گروههای دیگر مانند، جنبش اسلامی ترکستان، جنبش اسلامی اوزبیکستان، اتحاد جهاد اسلامی و جماعت انصارالله در افغانستان فعال اند و طالبان با برخی از این گروهها کمک مالی میکنند.