شورای امنیت سازمان ملل متحد امروز دوشنبه ۲۵ مارچ (ششم حمل) در مورد قطعنامهای برای استقرار "آتشبس فوری" در غزه رایگیری میکند.
روز جمعه ۲۲ مارچ قطعنامۀ پیشنهادی ایالات متحده در مورد آتشبس در غزه در شورای امنیت سازمان ملل متحد تصویب نشد، زیرا روسیه و چین آنرا ویتو کردند. این دو عضو دایم شورای امنیت و شماری از کشورهای عربی استدلال کردند که قطعنامۀ پیشنهادی ایالات متحده به گونۀ صریح از اسراییل نخواسته است که عملیات نظامی را بر غزه متوقف کند.
ایالات متحده نیز تا کنون سه قطعنامۀ شورای امنیت سازمان ملل متحد را در مورد آتشبس در غزه ویتو کرده است. از این میان، دو قطعنامه خواهان آتشبس فوری در غزه شده بود. ایالات متحده ویتوی خود را با این بیان که چنین اقدام شورای امنیت میتواند مذاکرات آتش بس را به خطر بیندازد، توجیه کرده است.
خبرگزاری فرانسپرس به استناد نسخهای از این قطعنامه نگاشته است که در آن "آتشبس فوری" در جریان ماه رمضان تقاضا شده است تا "منجر به آتشبس دایمی و پایدار" شود.
قطعنامۀ جدید که از سوی اعضای غیردایم شورای امنیت و در هماهنگی با ایالات متحده تهیه شده، همچنان خواستار "رهایی فوری و بدون قید و شرط تمام گروگانها" از قید حماس شده و نیز گفته است که "تمام موانع بر سر راه انتقال کمکهای بشری" به غزه برداشته شود.
برخی دپلوماتها ابراز خوشبینی کرده اند که این قطعنامه از سوی ایالات متحده نیز حمایت شده و با اکثریت آرا تصویب شود.
برخلاف قطعنامههای قبلی، قطعنامۀ جدید با مذاکرات جاری به رهبری قطر و حمایت ایالات متحده و مصر، برای توقف حملات اسراییل در ازای رهایی گروگانها از بند حماس، مرتبط ساخته نشده است.
هرچند، لیندا تامس گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در ملل متحد روز جمعه گفت که تصویب یک قطعنامه بدون حمایت کافی از تلاشهای دپلوماتیک و مذاکرات، در واقع به حماس بهانه میدهد که از مذاکرات پا برون بکشد.
مرگبارترین جنگ در نوار غزه به تاریخ هفتم اکتوبر ۲۰۲۳ پس از آن آغاز شد که گروه حماس بر اسراییل حمله کرد و به گفتۀ مقامهای اسراییلی، جنگجویان این گروه نزدیک به ۱۱۶۰ نفر را که اکثر شان غیرنظامیان بودند، کشتند و بیش از ۲۴۰ نفر دیگر را گروگان گرفتند که هم اکنون نیز ۱۲۹ گروگان در اسارت حماس به سر میبرند و بر اساس گزارشها، ۳۳ گروگان در جریان جنگ غزه کشته شده اند.
اسراییل نیز غزه را آماج حملات قرار داده که در نتیجهٔ این حملات، بخش اعظم نوار غزه به مخروبه مبدل شده است. به گفتهٔ وزارت صحت غزه، در اثر حملات اسراییل بیش از ۳۲۲۰۰ نفر کشته شده اند که بیشتر شان زنان و کودکان میباشند.
در طول بیش از پنج ماه جنگ میان اسراییل و حماس، اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد همواره در خصوص این جنگ اختلاف نظر جدی داشته اند و از هشت قطعنامۀ پیشنهادی در این مدت تنها دو قطعنامه را منظور کرده اند که هر دوی آن تنها به رساندن کمکهای بشری به غزه رسیدگی میکرد.
با اینحال، هر دو قطعنامۀ تصویب شده تاثیر بسیار اندک بر وضعیت بشری در غزه داشته است، زیرا به گفتۀ مقامهای ملل متحد، اسراییل غزه را به کلی محاصره کرده و مانع ورود کاروانهای حامل کمکهای بشری به این ساحه میشود، اقدامی که مردم جنگزدۀ غزه را با خطر قحطی روبرو کرده است.
این مطلب بر اساس گزارش خبرگزاریهای اسوشیتد پرس، رویترز و فرانس پرس تهیه شده است.