وزارت خارجه ایالات متحده روز جمعه ۱۰ دسمبر (۱۹ قوس) ۱۲ مقام دولتی یوگاندا، چین، بلاروس، بنگلهدش، سریلانکا و مکسیکو را به عنوان ناقضین آشکار حقوق بشر معرفی کرد.
انتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده روز جمعه در بیانیهای به مناسبت روز جهانی حقوق بشر، بر اراده دولت رییس جمهور بایدن برای پیشبرد احترام به حقوق بشر تاکید کرد و گفت این اقدام در کانون سیاست خارجی دولت قرار دارد.
آقای بلینکن گفت: "ما مصمم استیم که حقوق بشر را در مرکز سیاست خارجی خود قرار دهیم."
وزیر خارجه امریکا اعلام کرد که دولت بایدن با هدف تاکید بر الزامی کردن پیشبرد جهانی احترام به حقوق بشر و سایر آزادی های اساسی برای همگان و پاسخگو قرار دادن دولت ها در قبال نقض این حقوق، از اول ماه جنوری سال آینده میلادی به شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد باز خواهد گشت.
ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ میلادی زمانیکه دونالد ترمپ رییس جمهور امریکا بود، شورای حقوق بشر ملل متحد را به "دورویی" متهم کرد و در نهایت این شورا را ترک کرد.
در همین حال وزارت مالیه ایالات متحده روز جمعه چهار مقام برحال و پیشین چین از جمله دو رهبر سیاسی شینژیانگ را به خاطر مشارکت در نقض گسترده حقوق بشر در فهرست تحریمهای خود افزود.
افزون بر آن، وزارت مالیه شرکت سنس تایم گروپ (Sense Time Group ) را به خاطر ساختن نرم افزار تشخیص چهره برای شناسایی و کنترول اویغورها در شینژیانگ، تحریم کرد.
لیو پنگوی، سخنگوی سفارت چین در واکنش به این تحریمها به صدای امریکا گفت: "این اقدام ایالات متحده به معنی مداخله جدی در امور داخلی چین بوده، نقض معیارات اساسی حاکم بر روابط بینالمللی را شدیدتر ساخته و آسیب جدی به روابط چین و ایالات متحده میرساند."
او افزود: "چین قاطعانه با آن مخالف است و قویاً آن را محکوم می کند."
علاوه براین وزارت مالیه امریکا روز جمعه تحریمهای گستردهای علیه ۲۵ فرد و نهاد چینی، بنگلهدیشی، کوریای شمالی، و برمایی نیز اعمال کرد.
وزیر خارجه ایالات متحده با اشاره به جهان کنونی که با نسل کشی، نژادپرستی ، نابرابریها، نقض آزادی بیان، سرکوب و به حاشیه راندن افراد به خاطر نژاد، قومیت، دین، جنسیت،گرایشهای جنسیتی و هویت مواجه شده است، یادآور شد که اعلامیه جهانی حقوق بشر اهمیت بارز خود را بیش از هر زمانی به نمایش میگذارد.