وزارت خارجهٔ ایالات متحده میگوید که گروه طالبان در افغانستان به مبارزه با دهشت افگنی تعهد کرده است و باید به آن پایبند باشد.
متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجهٔ ایالات متحده، روز پنجشنبه چهارم جنوری (۱۴ جدی) در پاسخ به پرسشی در مورد حضور گروههای دهشت افگن در افغانستان گفت: "ما به گونهٔ متداوم به طالبان واضح میسازیم که آنان به مبارزه با دهشت افگنی تعهد کرده اند و انتظار میبریم به آن پابند باشند."
پیش از این، جان بولتن، مشاور پیشین امنیت ملی ایالات متحده، در مصاحبهای به صدای امریکا گفته بود که گروه تروریستی القاعده اکنون در افغانستان در حال انسجام مجدد است.
بولتن با اشاره به گزارش اخیر سازمان ملل متحد در مورد افزایش تهدید دهشت افگنی در افغانستان گفت که این وضعیت قابل پیش بینی بود.
او گفت: "می توانیم ببینیم که القاعده نه تنها از بسیاری جهات تقریباً بخشی از طالبان شده است، بلکه اکنون در حال سازمان مجدد است تا بتواند در خارج از افغانستان دوباره با تروریزم بینالمللی تعامل کند."
گروه تحلیل و نظارت کمیتۀ تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد سال گذشته در گزارشی گفت که گروههای دهشتافگن در افغانستان در مقایسه با گذشته از آزادی بیشتری برخوردار اند و تهدیدات تروریستی در افغانستان و منطقه در حال افزایش است.
این مطلب مرتبط را نیز بخوانید شورای امنیت: خطر تروریزم در افغانستان و منطقه در حال افزایش استبر اساس آمار حکومت پیشین افغانستان، قبل از سال ۲۰۲۱ میلادی ۲۲ گروه "دهشتافگن خارجی" در افغانستان فعالیت داشتند. به گفتهٔ کارشناسان نظامی، با تسلط دوباره طالبان بر افغانستان، این کشور برای گروههای "تروریستی" پناهگاه امن شده است.
طالبان اما حضور جنگجویان خارجی در افغانستان و استفاده از خاک این کشور علیه کشورهای دیگر را به شدت رد کرده است. طالبان همچنان گفته اند که موافقتنامه دوحه متعهد اند.
بر اساس توافقنامهای که در ۲۹ فبروری ۲۰۲۰ میان طالبان و امریکا در قطر امضا و منجر به خروج کامل نظامیان امریکایی از افغانستان شد، طالبان تعهد کرده اند که روابط خود را با گروههای دهشت افگن قطع کرده و اجازه نخواهند داد که از خاک افغانستان بر ضد هیچ کشوری استفاده شود.
سخنگوی وزارت خارجهٔ ایالات متحده هشدار داد که اردوی امریکا قابلیت نظارت از وضعیت و پاسخ به فعالیتهای تروریستی در افغانستان را دارد.
متیو میلر گفت که با وجود آنکه ایالات متحده بیش از این در افغانستان حضور ندارد، "ما [قابلیت] خود را با از بین بردن رهبر القاعده در ماه جولای سال ۲۰۲۲ نشان دادیم و برای حفاظت از امریکاییها همچنان اقدام خواهیم کرد".
ایمن الظواهری، رهبر القاعده، در یک حمله طیارۀ بیپیلوت امریکایی در کابل کشته شد.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی قصر سفید، نیز امروز چهارم جنوری (۱۴ جدی) در یک نشست خبری گفت که شاخهٔ خراسان گروه داعش در مجموع در افغانستان حضور داشته و به گونهٔ متداوم مردم افغانستان و منطقه را تهدید میکند.
این در حالی است که در اوایل سال گذشته، سازمان پیمان امنیت جمعی به رهبری روسیه گفته بود که شمار تندروان شاخهٔ خراسان گروه داعش در افغانستان به ۶۵۰۰ رسیده است و بیشتر این تندروان در ولایات بدخشان، کندز و تخار افغانستان جابجا شده اند.
این مطلب مرتبط را نیز بخوانید اتحاد به رهبری روسیه از افزایش تهدید نفوذ هراسافگنان از افغانستان ابراز نگرانی کردپاکستان نیز ادعا میکند که تندروان تحریک طالبان پاکستانی در داخل افغانستان حضور داشته و از آنجا حملات شان را طرح ریزی کرده و در داخل خاک پاکستان عملی میکنند.
اما طالبان این گزارش را رد کرده و رهبران این گروه همواره گفته اند که آنان به هیچ گروهی اجازهٔ فعالیت بر ضد سایر کشورها را نمیدهند و برای سرکوب گروههای تروریستی، به شمول داعش، در این کشور متعهد اند.