امریکا: فروش جنگنده‌های اف-۱۶ به انقره مشروط به تاییدی عضویت سویدن در ناتو است

سفیر امریکا در ترکیه می‌گوید که ممکن طی چند روز آینده رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه عضویت سویدن در ناتو را نهایی کند که موجب برداشتن گام‌های سریع در فروش جنگنده‌های اف-۱۶ امریکایی به انقره خواهد شد.

جیف فلیک، سفیر امریکا در ترکیه در مصاحبه‌ای اختصاصی روز پنجشنبه گفت که پس از دریافت سند رسمی تصویب عضویت سویدن در ناتو، وزارت خارجهٔ ایالات متحده فوراً اطلاعیه فروش جت‌های اف-۱۶ را به کانگرس این کشور ارسال خواهد کرد.

پارلمان ترکیه روز سه‌شنبه درخواست سویدن برای کسب عضویت ناتو را تصویب کرد و مانع بزرگی را برای گسترش این ایتلاف نظامی غربی پس از ۲۰ ماه تاخیر برطرف کرد.

اکنون اردوغان باید این قانون را امضا کند و سپس در روزنامه رسمی ترکیه منتشر خواهد شد. سند الحاق سویدن به ناتو باید به واشنگتن نیز ارسال شود.

سفیر امریکا در پاسخ به این سوال که آیا او انتظار امضای این سند را در ظرف چند روز دارد، به خبرگزاری رویترز گفت: "بلی، دارم. "

او افزود: "با توجه به اقدام پارلمان در اینجا، من دلیلی نمی بینم که ترکیه منتظر بماند. بنابراین من انتظار دارم به محض اینکه این موضوع به واشنگتن منتقل شود، اطلاعیه به کانگرس (در مورد فروش اف-۱۶) ارسال خواهد شد. "

رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهور ترکیه در ماه دسمبر سال گذشته گفته بود که از درخواست سویدن برای کسب عضویت ناتو به شرطی حمایت خواهد کرد که کانگرس ایالات متحده با درخواست انقره برای خرید طیاره‌های اف-۱۶ موافقت کند.

اعضای کانگرس ایالات متحده نیز فروش جت‌های اف-۱۶و وسایل مدرن سازی آن را که ارزش مجموعی آن به ۲۰ میلیارد دالر می‌رسد، مستلزم تصویب عضویت سویدن در ناتو خوانده بودند.

جو بایدن، رییس‌جمهور ایالات متحده روز چهارشنبه نامه‌ای به رهبران کمیته‌های کلیدی کانگرس ارسال کرد و آنها را از قصد خود برای آغاز فرآیند اطلاع رسانی رسمی برای فروش جت‌های اف-۱۶ پس از تکمیل روند الحاق سویدن به ناتو توسط انقره مطلع کرد.

پس از تهاجم نظامی روسیه بر اوکراین در فبروری ۲۰۲۲، فنلند و سویدن سیاست بی‌طرفی را کنار گذشته و برای کسب عضویت ناتو درخواست دادند.

فنلند به تاریخ چهارم اپریل ۲۰۲۳ عضویت ناتو را به دست آورد و ۳۱مین عضو این پیمان نظامی شد. اما سویدن به دلیل مخالفت ترکیه و هنگری که عضو ناتو استند، تا حال نتوانسته است با این پیمان یکجا شود.

پیش از این ترکیه، سویدن را به پناه دادن تندروان کرد که از دید انقره تروریست قلمداد شده، متهم کرده بود. اما اردوغان در ماه جولای سال جاری پس از آن که سویدن اقداماتی را به هدف سرکوب گروهای کرد انجام داد، اعتراضات خود را به عضویت سویدن لغو کرد.

در همین حال اولف کریسترسن، صدراعظم سویدن روز پنجشنبه گفت که آماده است با ویکتور اوربان، همتای هنگری خود عضویت در ناتو دیدار کند.

کریسترسن در نامه‌ای گفت: "تکمیل فرآیند تصویب عضویت سویدن در ناتو در پارلمان هنگری، پایه‌ای محکم برای پیشبرد روابط دوجانبه ما ایجاد خواهد کرد."

اواضافه کرد که مشتاقانه منتظر است تا درباره این موضوع در بوداپست "در زمان مناسب برای هر دوی ما" صحبت کند.