نگرانی برخی قانونگذاران امریکایی از ناامنی در افغانستان

سه تحلیلگر امریکایی در جلسه استماعیه کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا شرکت کردند.

اعضای کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده و سه تحلیلگر ارشد امریکایی سقوط کندوز در ماه گذشته را رویداد ناخوشایند خوانده و سربریدن هفت تن از طرف گروه داعش و اعتراض هزاران تن دیگر را در افغانستان نگران کننده توصیف کردند.

آنها گفتند که از این سبب دورنمای ماموریت ایالات متحده در افغانستان باید بازنگری شود و تنها نابودی القاعده و متحدان شان در اولویت ایالات متحده نباشد.

این قانونگذاران و تحلیلگران همچنان خواستار اقدامات جدی تر برای برنامه های نابودی مواد مخدر در افغانستان شدند.

به گفته آنها دهشت افگنی و مواد مخدر با همدیگر ارتباط ناگسستنی دارد زیرا عواید ازین بخش گروهای دهشت افگن را تمویل میکند.

روز لیتنن، عضو کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده در این جلسه استماعیه گفت که خروج قوای ایالات متحده از افغانستان نباید به اساس یک تقسیم اوقات مصنوعی باشد بلکه وضع افغانستان باید درین مسئله مد نظر قرار داشته باشد.

خانم لیتنن گفت "این کمیته اجازه می دهد تا حکومت ایالات متحده با درنظر داشت حالات پیش آمده در افغانستان نباید در صدد اخراج قوا از افغانستان باشد زیرا تقسیم اوقات مصنوعی بدون درنظر داشت وضعیت درین کشور کدام دردی را دوا نمی کند."

خانم لیتنن افزود رئیس جمهور محمد اشرف غنی از روی خلوص نیت دست دوستی را به سوی پاکستان دراز کرد ولی از طرف آن کشور نادیده گرفته شد. از این سبب نباید اجازه داده شود تا پاکستان درصدد بی ثباتی افغانستان باشد و در قلمرو خویش برای دهشت افگنان و کسانی که در صدد سرنگونی حکومت افغانستان هستند جای امنی را فراهم کند.

خانم لیتنن افزود چون هنوز کمکهای نظامی به پاکستان در نزد کمیته روابط خارجی درحال تعلیق باید ازین مسئله استفاده شده و پاکستان تحت فشار قرار گیرد تا به عوض مخالف بودن با حکومت افغانستان در محو دهشت افگنی با قوای افغانستان همکاری کند.

دیوید سیسلین، یک عضو دیگر این کمیته یاد آور شد که در ١۴ سال گذشته ایالات متحده در افغانستان درحدود یک تریلیون دالر مصرف کرده و بیشتر از ٢٢٠٠ عسکر امریکایی جان شان را از دست داده اند ولی هنوز طالبان، داعش و یک تعداد از گروهای دیگر وضعیت نامطمئنی را در افغانستان بوجود آورده اند.

بازنگری استراتژی خروج ختم ٢٠١٦

آقای سیسلین گفت ستراتیژی جدید رئیس جمهور براک اوباما که می گوید بعد از سال ٢٠١٦ نیز یک تعداد کافی عسکر را در افغانستان کشور حفظ می کند باید باز نگری شود.

برخی از اعضای این کمیته به این عقیده اند که درقبال افغانستان به یک ستراتیژی مدبرانه و جامع نیاز است تا این کشور از شر القاعده، داعش، طالبان و سایر گروه ها نجات یابد.

داکتر فدریک کی گن از انستیتوت تحقیقی «امریکن انترپرایز» که درگذشته بخشی از تیم حقیقت یاب افغانستان بود می گوید:

داکتر فدریک کی گن گفت "گروهی که خطر موجوده را برای افغانستان خلق می کند طالبان و شبکه حقانی است. داعش و القاعده آنقدر مشکل نیست. ما باید در صدد بقای دوستان خود که محمد اشرف غنی و عبدالله عبدالله اند و بیشتر نسبت به حامد کرزی قابل اعتماد در نزد ما هستند بیندیشیم. زیرا درحال حاضر بقای حکومت این کشور تحت سوال قرار دارد."

آقای کی گن می گوید تنها گذاشتن قوای افغان درحالیکه خیلی زیاد خون ریخته شده است خطرناک می باشد. اما این شریکانی خوبی اند که حاضراند برای امنیت در افغانستان بجنگند و از آن کشور دفاع کنند. اما تا جاییکه آنها به حمایت بیشتر ضرورت دارد این حمایت کافی با آنها صورت نگرفته است.

داکتر اندریو وایلدر از انستتیوت صلح ایالات متحده دراین جلسه استماعیه گفت علاوه بر جهات نظامی قضیه افغانستان مسئله خیلی مهم برای کشور تقویت اقتصادی افغانستان است که اکنون در وضعیت خوبی قرار ندارد.

داکتر وایلدر گفت "پیام اساسی من امروز این است که ایالات متحده نباید یک باردیگر قبل از وقت این کشور را به حال خودش رها کند. به نظر من دلچسپی بیشتر امریکا در افغانستان باید این باشد تا درین کشور به صورت نسبی صلح و ثبات حاکم باشد تا دوباره به دوره کشمکش ها و بی نظمی رجعت نکند. زیرا درسالهای نود همین حالت بود که سبب بوجود آمدن طالبان و القاعده درین کشور گردید."

داکتر وایلدر می گوید بحران اقتصادی افغانستان برای ثبات آن خیلی زیان آور است و نظم قانون اساسی را درین کشور خدشه دار می سازد. او گفت از این سبب وی اجازه می دهد اول اینکه ایالات متحده در کانفرانس کشور های کمک کننده که در اکتوبرسال آینده در بروکسل دایر میشود نقش کلیدی را برای کمک به این کشور بازی کند.

پیشنهاد دومی او این بود که ایالات متحده و متحدین کمک های انعطاف پذیری را برای این کشور فراهم کنند تا اقتصاد آن شگوفا شود و زمینه اشتغال بوجود بیاید.