کارتر برای توضیح معاملهء ایران به عربستان سعودی رفت

دیدار اشتون کارتر با ملک سلمان پادشاه عربستان سعودی

اشتون کارتر وزیر دفاع ایالات متحده روز چهارشنبه به عربستان سعودی رفت تا ملک سلمان بن عبدالعزیز پادشاه سعودی و سایر رهبران امنیتی آن کشور را اطمینان دهد که با وصف معاملۀ هسته‌ای میان قدرتهای جهان و ایران، ریاض حمایت واشنگتن را با خود دارد.

آقای کارتر پیش از عزیمت به سعودی، هدف این سفر را توضیح ستراتیژی ایالات متحده برای مقابله با پرخاشگری ایران در منطقه و نیز مبارزه بر ضد گروه دولت اسلامی عنوان کرد.

کشور شاهی محافظه کار عمدتاً سنی عربستان سعودی در رقابت شدید قدرت با جمهوری اسلامی ایران در منطقه بوده و از توافق هسته‌ای اخیر میان تهران و قدرتهای جهان دلواپسی دارد.

ریاض نگران است که این معامله ایران را از زیر بار تحریم های فلج کنندۀ اقتصادی غرب رهانیده و به تهران شانس بیشتر می دهد تا جنگ نیابتی را بر ضد سعودی در یمن و سوریه حمایت کند.

با اینحال باراک اوباما رئیس جمهور ایالات متحده امریکا با قدرت تمام استدلال کرد که این معامله با جلوگیری از تهدید هسته‌ای شدن ایران، ایالات متحده و متحدان آن را امنتر خواهد ساخت.

سفر کارتر به سعودی و اسراییل نیز به خاطری برنامه ریزی شده است که این پیام را به گوش رهبران دو کشور متحد امریکا برساند.

اطمیناندهی به عربهای خلیج

در همین حال وزیر خارجۀ ایالات متحده نیز به کشورهای حاشیۀ خلیج فارس اطمینان داده است که واشنگتن در کار مبارزه با جلوگیری از نفوذ ایران در منطقه، آنان را همکاری خواهد کرد.

جان کری به روزنامۀ الشرق الاوسط گفته است که در چند هفتۀ آینده برای دیدار با رهبران شورای همکاری خلیج به دوحه سفر خواهد کرد. او گفته است که در این سفر در مورد موثریت همکاری برای مقابله با گسترش نفوذ ایران به رهبران خلیج اطمینان خواهد داد.

شمار اندک دوستان امریکا در منطقه از معاملۀ هسته‌ای میان تهران و قدرتهای جهان حمایت کرده اند. اکثر متحدان ایالات متحده در حوزۀ خلیج فارس تهران را به دست داشتن در جنگ های عرب و تلاش شدید برای گسترش نفوذ در منطقه متهم می کند.

به هر حال دیدار جان کری با رهبران شورای همکاری خلیج آنی نبوده بلکه دنبالۀ دیدار مقام های این شورا با باراک اوباما رئیس جمهور ایالات متحده است که در ماه می در کمپ دیفید صورت گرفت.

با وصف بد بینی اکثر کشورهای عربی، آقای کری گفته است که ایالات متحده متحدان خود را متقاعد می سازد که معامله با ایران به سود آنان است. او گفت که هدف نشست ماه می در کمپ دیفید این بود که تلاشهای ایران در منطقه عقب رانده شود.

وزیر خارجۀ امریکا گفت "معاملۀ هسته‌ای با ایران به دلیل این بارومندی ما صورت گرفت که اگر می خواهید ایران را به عقب برانید، بهتر است بر ضد ایرانی ایستادگی کنید که عاری از سلاح هسته‌ای باشد."