تقریبا شش ماه پس از خروج کامل قوای ایالات متحده از افغانستان، قانونگذاران امریکا برای ارسال کمکهای بشری برای این کشور جنگ زده بدون نفع رساندن به طالبان، گزینههای معدودی دارند.
در ۲۰ سال گذشته که ایالات متحده در افغانستان دخیل بود، بیش از ۵۰ در صد بودجهٔ این کشور همواره وابسته به کمکهای خارجی بود. اما پس از آنکه امریکا از افغانستان بیرون شد، علاوه بر قطع کمکها، ایالات متحده ۹.۴ میلیارد دالر دارایی افغانستان را نیز در بانکهای این کشور منجمد کرد.
کریس مورفی، سناتور حزب دموکرات، در یک جلسهٔ استعماعیهٔ کمیتهٔ روابط خارجی سنای امریکا گفت که در شرایط کنونی ارسال میلیاردها دالر پول به افغانستان "خطر اخلاقی" را در قبال دارد و ایالات متحده باید تلاش بهینهٔ خود را به خرچ بدهد تا پولها به گونهٔ برای مردم افغانستان انتقال داده شود که طالبان از آن نفع نبرند.
اما این سناتور تاکید کرد که بدون شک فراهم آوری کمکهای مالی برای افغانستان تاثیری برای حفظ طالبان دارد.
آقای مورفی با اشاره به منفعت که از طریق ارسال کمکهای مالی به طالبان می رسد گفت که "این [نفع به طالبان] بسیار ناخوش آیند است."
ملل متحد ماه گذشته از جامعهٔ بین المللی خواستار ۴.۴ میلیارد دالر کمک مالی شد تا از بحران بشری کامل در افغانستان جلوگیری شود. بر اساس تخمین بانک جهانی، فقط دو در صد افغانها در جریان فصل زمستان غذای کافی برای خوردن دارند.
دیوید میلیبند، رییس کمیتهٔ نجات بین المللی (IRC) به قانونگذاران ایالات متحده گفت که شش ماه قبل افغانستان یک کشور فقیر بود، اما تاکید کرد که "امروز افغانستان تنها یک کشور فقیر نه، بلکه یک کشور گرسنه نیز است."
آقای میلیبند با ابراز تاسف گفت پالیسیهای اقتصادی بین المللی دلیلی بحران گرسنگی در افغانستان شده است، پالیسی که به گفتهٔ او جامعهٔ بین المللی پس از ۱۵ اگست ۲۰۲۱ بر افغانستان اعمال کرده است.
این مقام کمیتهٔ نجات بین المللی همچنین گفت که جامعهٔ بین المللی نه تنها انتقال پول به سکتور عامه را مسدود کرده است، بلکه انتقال پول برای سکتور خصوصی افغانستان را نیز ممنوع کرده است.
آقای میلیبند گزارش رسانهها را نیز تایید کرد که شماری از شهروندان افغانستان اعضای بدنشان را به فروش می رسانند تا از طریق آن، مواد خوراکی برای خود خریداری کنند.
در همین حال، اعضای ارشد کمیتهٔ روابط خارجی سنای ایالات متحده تایید کردند که افغانها به خاطر ایالات متحده رنج می برند، زیرا امریکا نگران است که تمویل مالی موجب خواهد شد تا پالیسیهای سرکوبگرانهٔ طالبان تقویت شود. اما شماری از قانونگذاران در مورد خطرات ارسال کمکها نیز هشدار دادند.
تاد یانگ، سناتور حزب جمهوریخواه گفت، امریکا باید تلاش نهایی خود را انجام دهد تا طالبان را از دسترسی به هرگونه کمک مالی و غیر مالی محروم کند، زیرا این گروه ممکن از کمک ها به اهداف و اقدامات تروریستی استفاده کند.
آقای یانگ هشدار داد که "بدترین سناریوی ممکن این است که کمکهای بشردوستانه از دریافت کنندگان قانونی به سمت طالبان و شرکای [آنها] و ترور منحرف شود."
مقامهای ارشد سازمانهای غیر حکومتی بین المللی تایید کرده اند که کاهش برخی تعزیرات ایالات متحده که از طریق مذاکرات با طالبان صورت خواهد گرفت، با مشکلات مواجه است.
اما جین شهین، عضو دموکرات در کمیتۀ روابط خارجی مجلس سنای امریکا،خواهان ارسال کمکهای بشری برای مردم افغانستان شد.
خانم شهین گفت: "ما نیاز داریم تا کمکهای بشردوستانه را ارسال کنیم تا اطمینان حاصل شود که مردم افغانستان و خانوادهها در افغانستان از گرسنگی رنج نبرند." اما این سناتور ایالات متحده تایید کرد که چنین کار با دشواری همراه است.
ادارهٔ جو بایدن ماه گذشته تعهد کرد تا ۳۰۸ میلیون دالر کمکهای بشری را برای افغانستان فراهم کند تا به بحران بشری در آن کشور رسیدگی شود.