وزارت خارجهٔ امریکا: گزارش کامل خروج قوای امریکایی از افغانستان را منتشر نمی‌کنیم

وزارت خارجه ایالات متحده روز دوشنبه هشتم می (۱۸ ثور) گفت که تقاضای قانونگذاران امریکایی مبنی بر نشر گزارش کامل حکومت جو بایدن در مورد روند خروج نیروهای ایالات متحده از افغانستان را برآورده نخواهد کرد.

ودانت پتیل، معاون سخنگوی وزارت خارجهٔ ایالات متحده، به خبرنگاران گفت:" جای تاسف است که با وجود دریافت یک گزارش محرم " کمیتهٔ روابط خارجی مجلس هنوز هم به پیگیری ''این اقدام غیرضروری و غیرموثر ادامه می‌دهد."

اما پتیل تاکید کرد که وزارت خارجهٔ امریکا حاضر است '' به بررسی‌های نظارتی مناسب'' پاسخ بدهد. او همچنین گفت که وزارت خارجهٔ ایالات متحده اطلاعاتی را که کانگرس امریکا برای انجام وظیفه‌اش نیاز دارد، فراهم خواهد کرد.

پیش از این،‌ مایکل مک‌کال، رییس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان، ماه گذشته از انتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، خواست تا گزارش کامل خروج نیروهای امریکایی از افغانستان را که توام با هرج و مرج بود، منتشر کند.

آقای مک‌کال که از حزب جمهوری‌خواه است، ماه گذشته گفت که وزارت خارجۀ امریکا در قسمت فراهم آوری معلومات به تحقیقات در مورد روند خروج "فاجعه‌بار" قوای امریکایی از افغانستان "ناکام" بوده و به گفتۀ او، مردم امریکا را "گمراه" می‌کند.

مک کال اخیراََ بار دیگر گفته است منافع امریکایی‌ها ایجاب می‌کند تا گزارش بررسی پس از خروج قوای ایالات متحده از افغانستان تا تاریخ پنجم می تا حدی که ممکن است، نشر شود.

مک کال روز دوشنبه بار دیگر گفت که وزارت خارجه ایالات متحده ناکام ماند تا یک تلگراف را که به طور گسترده در رسانه‌ها گزارش شده بود، به کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان فراهم کند.

در آن تلگراف دپلومات‌های ایالات متحده پیش از ترک نیروهای امریکایی از افغانستان هشدار داده بودند که در صورت خروج نیروهای امریکایی، دولت افغانستان به سرعت سقوط خواهد کرد.

مک کال روز دوشنبه در نامه‌ای به بلینکن گفت:‌ "وزارت [خارجهٔ امریکا ] اکنون تعهدات قانونی خود را برای ارایه این اسناد نقض می‌کند و به صورت فوری باید این کار را انجام بدهد."

رییس کمیتهٔ روابط خارجی مجلس نمایندگان در ادامهٔ این نامه هشدار داده است که اگر انتونی بلینکن، وزیر خارجهٔ امریکا،‌ "به تعهدات قانونی خود عمل نکند، کمیته آماده است اقدامات لازم را برای اجرای احضاریه خود انجام دهد، از جمله اینکه شما [انتونی بلینکن ] را به دلیل اهانت به کانگرس" حسابده قرار بدهد.

به گفتهٔ مک کال، گزارش ۸۷ صفحه‌ای که در ماه مارچ ۲۰۲۲ در مورد بررسی روند خروج از افغانستان منتشر شد، در برگیرندهٔ مواردی است که توضیحات در مورد آن ارایه نشده و در تضاد با اظهارات ادارهٔ جو بایدن قرار دارد که به طور گسترده ناکامی روند خروج از افغانستان را بر عهدهٔ دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین امریکا، می‌اندازد.

کمیتهٔ روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده پیش از این جلسات استماعیه نظارتی در مورد خروج پر هرج و مرج از افغانستان را نیز برگزار کرده است که شامل حملهٔ انتحاری ۲۶ اگست ۲۰۲۱ در خارج از میدان هوایی کابل می‌شود که در اثر آن ۱۳ سرباز امریکایی و ۱۷۰ شهروند غیرنظامی افغان کشته شدند.

در گزارشی که اداره بایدن در مورد روند خروج قوای امریکایی از افغانستان تهیه کرده است، تاکید شده است که تصمیم‌های ادارهٔ دونالد ترمپ که با طالبان مذاکره کرده بود و تاریخ خروج از افغانستان را تعیین کرده بود، مانع خروج منظم نیروهای ایالات متحده از افغانستان شده است.

با وجود انتقاد جمهوریخواهان از روند خروج قوای امریکایی از افغانستان، رییس جمهور بایدن همواره از تصمیم‌اش مبنی بر خروج کامل نظامیان امریکایی از افغانستان دفاع و تاکید کرده است که تصامیم مبنی بر خروج از افغانستان را بر اساس مشورت با مقام‌های دپلوماتیک و نظامی و با درنظرداشت منافع ملی امریکا اتخاذ کرده است. بایدن همچنان گفته است که عملیات تخلیۀ نظامی از افغانستان در تاریخ پیشینه نداشته است.

روند خروج ایتلاف بین‌المللی به رهبری ایالات متحده که به تاریخ ۳۰ جولای ۲۰۲۱ آغاز شد، توام با هرج و مرج بود. آخرین نظامی امریکایی به تاریخ ۳۰ اگست ۲۰۲۱ افغانستان را ترک کرد.