کمیتۀ مصوونیت خبرنگاران: خشونت علیه خبرنگاران افغان ادامه دارد

عکس: آرشیف

کمیتۀ مصوونیت خبرنگاران افغانستان با ابراز نگرانی گفته است که برخورد نادرست و خشونت علیه خبرنگاران در این کشور هنوز هم ادامه دارد.

این کمیته روز شنبه ۲۸ نومبر (هفتم قوس) با نشر گزارشی گفت که در یک هفته گذشته، یک خبرنگار در کابل مورد لت و کوب افراد مسلح ناشناس قرار گرفته و یک خبرنگار دیگر به دلیل نشر گزارشی دربارۀ فقر یک خانواده در غور، مجبور به ترک خانه‌اش شده است.

این کمیته افزوده است: "برخورد نادرست وخشونت علیه خبرنگاران ادامه دارد. با وجود آنکه حکومت (طالبان) وعده داده بود که این وضعیت را تغییر خواهد داد، اما متاسفانه که این وضعیت هنوز تکرار می‌شود."

کمیتۀ مصوونیت خبرنگاران همچنین گفته است که در این مدت، یک کارمند پیشین نهاد حمایت کنندهٔ رسانه‌های آزاد افغانستان (نی) در انفجار در غرب کابل زخمی شده است.

این نهاد گفته است: "هفته گذشته خبرنگاران نیز مانند سه ماه گذشته... با مشکلات متعدد مواجه بودند، اما مشکل جدی‌تر از آن این بود که هیچ موردی از خشونت در برابر خبرنگاران بررسی نشده و عاملان آن شناسایی نگردیده است."

توقف فعالیت رسانه‌ها

بر اساس معلومات کمیتۀ مصوونیت خبرنگاران افغانستان در یک هفته گذشته، یک شبکۀ رادیویی در ولایت لغمان به دلیل مشکلات اقتصادی و "سانسور نشرات" فعالیت‌اش را متوقف کرده است.

این کمیتۀ افزوده است که با توقف فعالیت این رسانه، ۱۶ خبرنگار مرد و دو خبرنگار زن، بیکار شده اند.

این نهاد همچنین گفته است که با مسلط شدن طالبان بر افغانستان، ده‌ها خبرنگار و کارمندان رسانه‌ای در ولایت‌های ننگرهار، لغمان، کنر و نورستان شغل شان را از دست داده اند.

کمیتۀ مصوونیت خبرنگاران افغانستان با ابراز نگرانی گفته است که ممکن در هفته‌های پیشرو برخی از رسانه‌های دیگر به دلیل "وضع محدودیت‌ها و مشکلات اقتصادی" فعالیت‌های خود را در برخی ولایات متوقف کنند.

پیش از این انجمین ژورنالیستان افغانستان گفته بود که با مسلط شدن طالبان بر افغانستان، حدود ۲۰۰ رسانه در این کشور فعالیت شان را متوقف کرده اند.

نگرانی‌ها به مقررات تازۀ طالبان

یک هفته پس از وضع مقررات جدید در مورد فعالیت نشراتی رسانه‌ها از سوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر، جلب و جذب و سمع شکایات گروه طالبان، کمیتۀ مصوونیت خبرنگاران افغانستان می‌گوید که این اقدام باعث نگرانی بسیاری خبرنگاران در بخش‌های این کشور شده است.

این کمیته به نقل از برخی از مسوولان رسانه‌های محلی در کندز گفته است که پس از مقررات جدید از سوی طالبان، رسانه‌ها در این ولایت با مشکلات بیشتر اقتصادی و کمبود کارمند مواجه شده است.

آنان همچنین گفته اند که طالبان باید قبل از وضع چنین مقررات، برای بقای رسانه‌ها کاری انجام دهند. از سوی دیگر، این کمیته به نقل از خبرنگارن افغان گفته است که طالبان در بسیاری از ولایت از دادن اطلاعات به آنان خودداری می‌کنند و این کار مشکلات زیادی را ایجاد کرده است.

این نهاد حامی خبرنگاران گفته است "از آغاز کار طالبان تا کنون رسانه‌ها به گونۀ مستقیم یا غیرمستقیم سانسور می‌شوند و اجازه ندارند که بدون هماهنگی و اخذ اجازه از مسوولان حکومتی در قندهار، چیزی نشر نمایند."

بر اساس این مقررات حکومت طالبان، رسانه‌های تلویزیونی نباید فلم‌هایی را نشر کنند که "خلاف اصول شرعی و ارزش‌های افغانی" بوده و نیز نشر فلم‌های داخلی و خارجی که در آن "فرهنگ و عنعنات بیگانگان" بازتاب یافته و سبب "بد اخلاقی" در اجتماع می‌شود، منع قرار داده شده است.

این اقدام طالبان واکنش‌های زیادی را به دنبال داشته و دو روز قبل، وزارت خارجۀ آلمان گفت که این کار آزادی بیان در این کشور را تضعیف خواهد کرد.