کووید۱۹ و اقتصاد؛ دو بحث چیره بر فضای مناظرۀ پنس و هریس

مایک پنس، معاون تکت انتخاباتی دونالد ترمپ و کاملا هریس، معاون تکت انتخاباتی جو بایدن شام چهارشنبه هفتم اکتوبر (۱۶ میزان) مناظره کردند که هر دو نامزد در مورد رویکرد حکومت آقای ترمپ در خصوص همه‌گیری کروناویروس چندین بار درگیر بحث داغ شدند.

در این مناظره که در پوهنتون یوتا برگزار شده بود، خانم هریس با اشاره به مرگ و میر بیش از ۲۱۰ هزار امریکایی در اثر همه‌گیری کووید۱۹ گفت که مایک پنس و دونالد ترمپ از آغاز در مورد کشندگی و ساری بودن کروناویروس می‌دانستند اما آن را پنهان کردند و حقیقت را به مردم نگفتند.

برخلاف اظهارات خانم هریس، مایک پنس در این مناظره از رویکرد رییس جمهور ترمپ برای رسیدگی به همه‌گیری کروناویروس دفاع کرد و گفت که از آغاز این همه گیری، رییس جمهور ترمپ صحت و سلامت مردم امریکا را در اولویت قرار داد و به گفتۀ وی اگر کارکرد خوب وی نمی‌بود امروز شمار قربانیان کووید۱۹ در امریکا بیشتر می‌بود.

آقای پنس در این مناظره گفت که به زودی ده‌ها میلیون دوز واکسین کووید۱۹ در اختیار مردم امریکا قرار می‌گیرد.

اما خانم هریس در پاسخ به پرسشی مبنی بر تمایلش به گرفتن واکسین گفت: "اگر داکتران به ما بگویند که واکسین کنید، من نخستین نفر در صفی خواهم بود که برای گرفتن واکسین می‌روند، مطلقاً، اما اگر دونالد ترمپ بگوید که واکسین کنید، نمی‌کنم".

در واکنش، مایک پنس اتهام وارد کرد که خانم هریس اعتماد مردم را نسبت به واکسین خدشه دار می‌کند. او گفت: "بازی سیاسی با جان مردم را متوقف کنید."

به عنوان تدابیر بهداشتی برای جلوگیری از انتشار کروناویروس، هر دو نامزد در فاصلۀ ۳.۶ متر از هم و در داخل محفظه‌های شیشه‌ای نشسته بودند و فاصلۀ فزیکی بین سوزان پیج، گردانندۀ مناظره و مهمانان حاضر که شمار آنان بسیار محدود بود، نیز رعایت شده بود.

اقتصاد امریکا

کاملا هریس گفت که برنامه‌های اقتصادی آقای ترمپ سبب از دست رفتن مشاغل در امریکا شد، اما آقای پنس رویکرد حکومت براک اوباما، رییس جمهور پیشین امریکا را که جو بایدن در آن حکومت معاون ریاست جمهوری بود، مایۀ ضعف اقتصاد امریکا و ضیاع مشاغل خواند.

کاملا هریس همچنین از سیاست‌های اقتصادی حکومت آقای ترمپ و مایک پنس انتقاد کرد و گفت که به خاطر ناکارآیی این سیاست‌ها "امریکا جنگ اقتصادی را به چین باخت".

مایک پنس گفت که حکومت آقای اوباما و جو بایدن با چین مدارا کرده و به گفتۀ وی "جو بایدن با چین وارد هیچ جنگی نشد". او افزود که تمام مشاغلی که در حکومت اوباما از دست رفته بود، در چهار سال حکومت آقای ترمپ به امریکا باز گردانده شد.

بحث دیگر مطرح در این مناظره، خشونت‌های نژادی در ایالات متحده بود که در این مبحث خانم هریس با اشاره به مناظرۀ هفتۀ گذشته آقای ترمپ با جو بایدن، رییس جمهور ترمپ را به نژادپرستی و حمایت از برتری‌گرایان سفیدپوست متهم کرد.

در مقابل، آقای پنس رسانه‌ها را به تحریف گفته‌های رییس جمهور ترمپ متهم کرد و گفت که آقای ترمپ مکرراً گروه‌های نژادپرست را مطرود دانسته است.

کارکرد حکومت آقای ترمپ در خصوص تغییر اقلیم نیز از سوی خانم هریس به باد انتقاد گرفته شد و گفت که حکومت آقای ترمپ به "ساینس و علم باور ندارد".

آقای پنس با انتقاد از رویکرد آقای بایدن در خصوص تغییر اقلیم گفت: "اقلیم در حال تغییر است. اما مسله این است که چی سبب آن می‌شود؟ و در مورد آن چه کاری کرد؟ ...ما به معاملۀ جدید سبز دو تریلیارد دالری که مکلفیت‌های جدید را بر تشبثات و خانواده‌های امریکایی اعمال می‌کند، نیاز نداریم."

مبارزه با دهشت افگنی

آقای پنس با اشاره به کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران ایران و ابوبکر البغدادی رهبر گروه داعش توسط نظامیان امریکایی، از ادارۀ قوی حکومت رییس جمهور ترمپ برای مبارزه با گروه‌های دهشت افگن دفاع کرد.

او گفت که در زمانیکه دونالد ترمپ رییس جمهور شد، داعش ساحۀ برابر به مساحت ایالت پنسلوانیا را در شرق میانه، عراق و سوریه، در دست داشت، اما به گفتۀ وی در حکومت آقای ترمپ داعش قلع و قمع شد و رهبر آن گروه توسط نظامیان امریکایی کشته شد.

در مقابل، کاملا هریس، رییس جمهور ترمپ را به بی احترامی به نظامیان برحال و پیشین امریکایی متهم کرد. او گفت که روسیه برای کشتن سربازان امریکایی [در افغانستان] پاداش تعیین کرده بود، اما به گفتۀ وی دونالد ترمپ در شش باری که با ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه صحبت کرده بود، این موضوع را مطرح نکرد.

زمانیکه از هر دو نامزد پرسیده شد که آیا نتیجۀ انتخابات را خواهند پذیرفت یا خیر، هیچ یکی پاسخ مشخصی ارایه نکردند و با ابراز اطمینان و اعتماد بر دموکراسی حاکم در امریکا، خوشبینی نشان دادند که در انتخابات برنده خواهند شد.

برخلاف مناظرۀ هفتۀ گذشتۀ دونالد ترمپ و جو بایدن که توام با مشاجرۀ شدید و حملات لفظی بود، مناظرۀ چهارشنبه شب میان مایک پنس و کاملا هریس، هرچند گاهگاهی تند می‌شد، اما مجموعاً بسیار محترمانه بود.

تقریباً هر مناظرۀ معاونان ریاست جمهوری امریکا برای دو انتخابات است؛ یکی انتخابات جاری و دیگری انتخابات آیندۀ ریاست جمهوری، زیرا شمار زیاد معاونان ریاست جمهوری در امریکا در انتخابات بعدی خود را نامزد ریاست جمهوری کرده اند، مثل جان ادواردز، جو لبرمن، جورج هربرت والکر بش، الگور و جو بایدن.

قرار است مناظره‌های بعدی میان دونالد ترمپ و جو بایدن به تاریخ ۱۵ و ۲۲ اکتوبر برگزار شود.