خون‌بینی چیست و چه وقت باید به داکتر مراجعه کرد

برخی افراد، از هر سن و جنس، از جاری شدن خون از بینی‌ شان یا هم به اصطلاح عوام خون‌بینی شاکی اند، که این خونریزی در اثر عوامل مختلف به وقوع می‌پیوندد.

بر اساس آمار، کم از کم ۶۰ درصد افراد در طول زندگی شان کم از کم یکبار خون‌بینی را تجربه می‌کنند و از این میان خونریزی در میان یک دهم آنان به حدی جدی است که مستلزم مراقبت طبی می‌باشد.

کودکان بین سنین دو تا ۱۰ ساله، سالمندان، زنان باردار، افرادی که دواهای رقیق کنندهٔ خون می‌گیرند و کسانی که مشکلات لخته شدن خون دارند، بیشتر خون‌بینی را تجربه می‌کنند.

انساج بینی انسان حاوی موی‌رگ های فراوانی است که در تنظیم گرما و رطوبت هوای تنفسی نقش عمده دارد. اما برخی اوقات عوامل مختلف، به ویژه تنفس هوای خشک، سبب تخریش این رگ‌ها و در نهایت پاره شدن آن و خونریزی موضعی می‌شود.

انواع خون‌بینی

خون‌بینی قدامی که در اثر آن رگ‌های باریک قسمت جلو بینی و پرده‌ای که هر دو سوراخ بینی را از هم جدا کرده است، پاره شده و سبب خونریزی می‌شود. این شکل خون‌بینی بسیار معمول بوده و نیاز جدی به مراقبت اختصاصی طبی ندارد.

خون‌بینی عقبی که در عمق و قسمت عقب بینی و در اثر جاری شدن خون از رگ‌های نسبتاً بزرگ‌تر به وقوع می‌پیوندد. خون‌ریزی در این حالت شدید بوده و ممکن خون به سمت حلق جریان یابد. این شکل خون‌بینی در بین افراد کاهل و سالمند شایع بوده و مستلزم مراقبت طبی است.

عوامل زیادی در ایجاد خون‌بینی دخیل است، اما عمده‌ترین آن تنفس هوای خشک یا هوای بسیار گرم دارای رطوبت کم است. افزون بر این، فشار بلند خون، بیماری‌های عفونی بینی و اجواف بینی، حساسیت‌ها، دواهای رقیق‌کنندهٔ خون، مصرف مخدرات، تماس دوامدار با مواد مخرش کیمیایی، زندگی در ساحات مرتفع و‌ انحراف پردهٔ بینی و ارثیت نیز در بروز خون‌بینی دخیل است.

به همین ترتیب، مصرف الکول، امراض خون، فشار بلند خون، جراحی بینی و صورت، ضربات به بینی، تومور‌های بینی، سرطان‌های خون و بارداری نیز سبب خون‌بینی شده می‌تواند.

توقف خونریزی

در اکثر موارد خون‌بینی جزی و اندک بوده و به خودی خود متوقف می‌شود، اما در برخی موارد مسلتزم کمک اختصاصی طبی می‌باشد. همچنین کسانی‌که به گونهٔ پیهم و مزمن خون‌بینی دارند و یا هم خونریزی از بینی شان بیشتر از ۲۰ دقیقه ادامه می‌یابد، باید به داکتر مراجعه کنند.

داکتران سفارش می‌کنند که در صورت بروز خون‌بینی، باید راست نشسته و سر خود را باید کمی به جلو، اما بلندتر از قلب نگه‌داشت، این کار سبب می‌شود که خون به سمت گلو نرفته و از دلبدی و استفراغ جلوگیری کند.

با دو انگشت، قسمت پایانی و نرم بینی از سمت راست و چپ برای ده تا ۱۵ دقیقه زیر فشار گرفته شود تا خونریزی متوقف شود و در همین حال از طریق دهن باید تنفس کرد.

همچنین استعمال سپری‌های ضد احتقان نیز تا حد زیادی از خون‌بینی جلوگیری کرده و نیز برای توقف خونریزی ناشی از آن کمک می‌کند. اما به خاطر باید داشت که استفادهٔ دوامدار و پیهم این دواها، خود سبب خشک و شکننده شدن رگ‌های بینی و در نهایت خون‌بینی شده می‌تواند. از اینرو این دواها باید بر اساس توصیهٔ داکتر مصرف شود.

از آنجاییکه بیشتر خون‌بینی‌ها در موسم سرما و به دلیل خشک بودن هوای داخل منزل به وقوع می‌پیوندد، داکتران سفارش می‌کنند که در چنین مواقع دستگاه‌های مرطوب کنندهٔ‌ هوا به ویژه در اتاق‌های نشیمن و خواب کار گرفته شود.

در برخی موارد، خون‌بینی از مشکلات ساختاری بینی به ویژه موجودیت گوشت اضافی در مسیر بینی و حلق ناشی می‌شود که در این صورت باید مشکل توسط عملیهٔ جراحی رفع شود.