قصر سفید: واشنگتن 'در صدد منازعه با ایران نیست'

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی قصر سفید

با وجود حملات امریکا بالای مواضع شورشیان حوثی یمن که از حمایت ایران بر خوردار است، ایالات متحده روز جمعه ۱۲ جنوری (۲۲ جدی) گفت که واشنگتن در صدد منازعه با تهران نیست.

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی قصر سفید در مصاحبه‌ای با تلویزیون ام‌اس‌ان‌بی‌سی امریکا گفته است که ایالات متحده و متحدین آن به منظور جلوگیری از حملات میزایلی شورشیان حوثی بالای کشتی‌های تجارتی در بحیرهٔ سرخ، دست به حمله زده است.

کربی گفت:" ما در جستجو منازعه با ایران نیستیم. ما در صدد گسترش منازعه نیستیم و بیشتر از آنچه در چند روز گذشته رخ داد،‌ دلیلی برای گسترش منازعه وجود ندارد."

سخنگوی شورای امنیت ملی قصر سفید با اشاره به حمایت ایران از شورشیان حوثی در یمن افزود: "صرف نظر از آنچه رخ داد...ما می دانیم که ایران از حوثی‌ها حمایت می کند. ما می دانیم که آنها میزایل‌ها و طیاره‌های بی سرنشین را به آنان می‌دهند، چیزهایی مشابهی که برای حمله به کشتی‌ها استفاده کرده اند."

کربی همچنین به تهران هشدار داد که "ما برای ایران بسیار واضح کرده ایم که دست از این حمایت‌ها بکشد."

یک روز پس از آنکه جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، اعلام کرد که نیروهای امریکایی و بریتانیایی بر اساس دستور وی، مواضع شورشیان حوثی را در یمن هدف قرار دادند، شورشیان حوثی روز جمعه گفتند که منافع امریکا و بریتانیا حالا "اهداف مشروع" آنان است.

در همین حال، سخنگوی شورای امنیت قصر سفید به شورشیان حوثی یمن در مورد واکنش هشدار داده است. کربی به استناد اعلامیه‌ٔ رییس جمهور بایدن گفت:" او، بایدن این حق را برای خود محفوظ می دارد و در انجام اقدامات بیشتر تردید نخواهد کرد."


بایدن گفت که این حملات در "پاسخ مستقیم" به حملات حوثی‌ها علیه کشتی‌های بین المللی در بحیرهٔ سرخ راه اندازی شد، حملاتی که بر اساس معلومات قصر سفید، پرسونل امریکایی، غیرنظامیان و شرکای امریکا را با خطر مواجه کرده و تجارت و آزادی تحرک کشتی‌رانی را تهدید کرده است. رییس جمهور بایدن گفته است که این حملات به گونهٔ طراحی شده است تا توانایی حوثی‌های یمن را برای حمله بالای کشتی‌ها خاتمه بدهد.

پس از حملات روز پنجشنبهٔ امریکا و بریتانیا بر مواضع حوثی‌ها، لوید آستن، وزیر دفاع ایالات متحده، گفت که این حملات سیستم رادار، میزایل و ظرفیت‌های طیاره‌های بی‌سرنشین حوثی را هدف قرار داد تا قابلیت‌های تهاجمی این گروه را کاهش داده باشد.

حکومت‌های ایالات متحده، بریتانیا، کوریای جنوبی، نیوزیلند، هالند، آلمان، دنمارک، کانادا، بحرین و آسترالیا در یک اعلامیهٔ مشترک گفتند که با وجود هشدار‌های قوی، حوثی‌ها به حملات شان در بحیرهٔ سرخ ادامه داده و چندین کشتی، به شمول کشتی‌های امریکایی و بریتانیایی را هدف قرار دادند.

حملات مشترک نیروهای امریکایی و بریتانیایی بر یمن موجب نگرانی‌ها در مورد افزایش تنش در منطقه شده است. عربستان سعودی پیرامون این حملات در یمن اظهار نگرانی کرد. وزارت خارجهٔ عربستان روز جمعه ۱۲ جنوری با نشر بیانیه‌ای خواستار "خویشتنداری" و جلوگیری از تشدید تنش‌ها شد.

در بیانیه آمده است: "پادشاهی عربستان سعودی عملیات‌های نظامی که در منطقهٔ بحیرهٔ سرخ و حملات هوایی که بر شماری از ساحات در جمهوریت یمن صورت می‌گیرد را با نگرانی تمام دنبال می‌کند."


شورشیان حوثی که توسط ایران حمایت می‌شوند و کنترول اکثریت بخش‌های یمن را در دست دارند، سیستم تجارت بین المللی را در طول چند هفته اخیر با حملات بر کشتی هایی که از تنگه باب المندب در جنوب بحیره سرخ عبور می‌کنند، مختل کرده اند. این گروه گفته است که این حملات را در واکنش به حملات اسراییل بر غزه انجام می‌دهد.

بر اساس آمار وزارت دفاع امریکا، از زمان آغاز جنگ گروه حماس و اسراییل در هفتم اکتوبر سال گذشته، شورشیان حوثی بیش از ۱۰۰ حمله میزاییلی و طیاره‌های بدون سرنشین را به سمت اهدافی در بحیرهٔ سرخ و اسراییل انجام داده‌ اند.

حملات این گروه سبب شده است که بیش از ۲۰۰۰ کشتی، مسیر خود را هزاران کیلومتر تغییر بدهند تا مصوون بمانند.

حوثی‌ها مدعی شده اند که اسراییل و کشتی‌های مرتبط با اسراییل را هدف قرار می‌دهند و تهدید کرده اند که تا زمان توقف عملیات اسراییل علیه حماس، به حملات خود علیه کشتی‌هایی که عازم بنادر اسراییل می‌شوند، ادامه خواهند داد.

افزایش حملات حوثی‌ها در بحیرهٔ سرخ می‌تواند سبب افزایش ده‌ها هزار دالری بیمه برای کشتی‌های در حال عبور از این منطقه و اختلال انتقال نفت و کالاهای تجارتی شوند. در روزهای اخیر بسیاری از کشتی‌ها از عبور از این منطقه خودداری کرده اند.
در تهیهٔ این گزارش از گزارش خبرگزاری فرانس پرس استفاده شده است.